Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. listopadu 2023 17:00
Čas čtení 6:43
Ondřej Jarůšek

Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu

Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu
Zdroj: Bethesda Softworks/propagační materiál
TECH GAMING HERNÍ ŽEBŘÍČEK NEJLEPŠÍ HRY NOVÉ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

Máme pro tebe nový herní žebříček. Tentokrát jsme se zaměřili na FPS žánr, který patří k těm nejpopulárnějším. Vybrali jsme 10 titulů, které by měl každý fanoušek a fanynka žánru vyzkoušet.

Výlet do vesmíru, alternativní historie i zdevastovaná planeta Země v daleké budoucnosti. To vše a mnohem více na tebe čeká v 10 hrách, které jsme zařadili do výběru nejlepších FPS her, tedy stříleček z první osoby. Pokud si libuješ v pořádné adrenalinové akci, rozhodně si zde přijdeš na své.

Doporučeno
RECENZE: Spider-Man 2 je nejlepší marvelovka za poslední roky a komiksová nirvána na PlayStationu RECENZE: Spider-Man 2 je nejlepší marvelovka za poslední roky a komiksová nirvána na PlayStationu 16. října 2023 16:00

Zaměřili jsme se na hry z posledních 10 až 15 let, nenajdeš zde proto kultovní klasiky z 90. let, byť samozřejmě mnohé z nich měly obrovský přínos pro celý průmysl a vděčíme jim za to, jak se žánr FPS her vyvinul.

Pokud patříš mezi fanoušky tohoto žánru a některou z následujících her jsi dosud nehrál*a, je nejvyšší čas svou herní knihovnu obohatit o přírůstek, který ti v ní chybí. V závěru článku pak na tebe čeká anketa, v níž můžeš dát svůj hlas hře, která je podle tebe nejlepší. Jdeme na to!

Superhot

superhot
Zdroj: SUPERHOT Team/propagační materiál

Superhot je jednou z nejinovativnějších her na poli FPS žánru za poslední roky. Studio Superhot Team vsadilo na minimalistický design a jednoduchou myšlenku, kdy čas ve hře plyne normálně jen ve chvílích, kdy se hráč pohybuje. A když se hráč zastaví, čas se zpomalí. To otvírá nové možnosti při taktizování a vymýšlení způsobů, jak se zbavit nepřátel a zároveň se vyhýbat létajícím kulkám. Hra tak není jen obyčejnou střílečkou, ale do jisté míry vyžaduje i strategické uvažování.

Titul Superhot se setkal s velkým úspěchem a milovníkům přesyceného FPS žánru nabídl něco zcela nového. Doporučujeme všemi deseti!

Tom Clancy's Rainbow Six Siege

siege
Zdroj: Ubisoft/propagační materiál

Značka Tom Clancy's zastřešuje celou řadu různých herních sérií, přičemž tou nejstarší z nich je Rainbow Six, která je tu s námi už od roku 1998.

Díl s podtitulem Siege je pravým ztělesněním toho, jak skupina přátel dokáže pozvednout zážitek z hraní na úplně novou úroveň. Jedná se o taktickou týmovou střílečku, v níž je klíčem k úspěchu především dobře naplánovaný postup, rozvržení rolí a komunikace s ostatními členy týmu.

Některé módy lze hrát sólo, největší zábava však tkví právě v kooperativním hraní, které je alfou a omegou Rainbow Six Siege a které z něj dělá i jednu z nejlepších her ve světě e-sportu. Jestli máš kolem sebe partu gamerů, pusťte se do toho.

Borderlands 2

borderlands 2
Zdroj: 2K/propagační materiál

Druhý díl Borderlands od Gearboxu stavěl na základech, které položil první díl. Dvojka je však ještě o kus šílenější a lepší. A co může být zábavnějšího než hrát tuto bláznivou střílečku plnou vtipů, adrenalinu a lootování? No přece hrát ji ve dvou. Borderlands 2 nabízí možnost kooperativního multiplayeru, takže si tuto dávku nekončící akce můžete užít ve dvou. Od vydání hry už sice uběhlo více než 10 let a světlo světa mezitím spatřil i solidní třetí díl, i přesto však dvojka zůstává nepřekonaná. I po dlouhé době je hra zárukou královské zábavy.

Titanfall 2

titanfall 2
Zdroj: Electronic Arts/propagační materiál

Střílečka Titanfall 2 po vzoru prvního dílu přinesla velkolepé souboje s obrovskými roboty, ve dvojce však tvůrci z Respawn Entertainment každý aspekt hry vylepšili a přivedli téměř k dokonalosti. Titul nabízí fenomenální příběhovou kampaň, která je sice krátká a spíš funguje jako seznámení s tím, jak mechanismy ve hře fungují, i přesto ale patří k těm nejzábavnějším napříč žánrem.

Prim zde ale samozřejmě hraje multiplayer a masivní boje proti ostatním hráčům. Svého silného robotického Titána (na výběr jich je několik a každý má jiné slabiny a přednosti) můžeš během bitev povolat, aby na bojiště spadl z nebe, nastoupit do něj a třeba díky tomu úplně změnit vývoj probíhajícího boje. Akce sázející na dynamický pohyb je však bezvadná i mimo kokpit Titánů.

Herní prostředí zde navíc není jen kulisou, kde se boje odehrávají, ale stává se součástí samotné hratelnosti. Musíš se totiž naučit běhat po zdech, skákat z jedné na druhou, u toho střílet a zároveň se vyhýbat nepřátelské palbě. Titanfall 2 je titul, který v obklíčení známějších značek může působit možná trochu nevýrazně, ale věz, že takto kolosální porci zábavy jen tak někde nenajdeš.

Half-Life: Alyx

alyx
Zdroj: Valve/propagační materiál

Sérii Half-Life není třeba představovat. První hra z roku 1998 i pokračování z roku 2004 vstoupily do dějin jako jedny z nejlepších stříleček všech dob. Od té doby uběhala ale spousta let a plnohodnotný třetí díl fanoušci nedostali. Místo toho však v roce 2020 přišla VR hra s podtitulem Alyx, která se okamžitě stala hitem. A není se čemu divit.

Half-Life: Alyx hráče dějově zavede mezi zmíněné první dva díly série. Zemi okupují jednotky Combine a my se jim postavíme na odpor v kůži mladé Alyx Vance, spojenkyně Gordona Freemana, hrdiny z původních her. Hra kombinuje souboje, puzzly i průzkum, přičemž naším nejlepším přítelem jsou gravitační rukavice schopné přitahovat předměty.

Hra má vše, co si člověk od FPS ve VR může přát. Vynikající hratelnost, skvělou grafiku, napínavý příběh i pohlcující atmosféru. Dokládají to i recenze z celého světa, ze kterých si hra odnesla takřka perfektní hodnocení (na agregátoru Metacritic si titul udržuje hodnocení nad 90 bodů). Studio Valve tak opět dokázalo, že když se na nějakou hru upne, výsledek vždy stojí za to.

Deathloop

deathloop
Zdroj: Bethesda Softworks/propagační materiál

Cenami ověnčené studio Arkane, které se mimo jiné podepsalo pod senzační počiny jako Dishonored, Dishonored 2 či Prey, v roce 2022 ukázalo, že ne vždy je nutné přijít s převratnou revolucí, aby výsledkem byla hra aspirující na nejlepší titul roku. Někdy stačí jen poctivě odvedená evoluce starších prvků a mechanik, které se osvědčily v dřívějších hrách.

Deathloop se hráč v roli zabijáka Colta ocitá v časové smyčce, která jej po každé smrti vrací zpět na začátek. Naším hlavním cílem je zabít osm cílů (tzv. Visionaries) a uniknout z tohoto nekonečně opakujícího se cyklu. Při eliminování nepřátel využiješ parkour, plížení, střelné zbraně, speciální schopnosti, ale i různé šikovné gadgety. Důraz je kladen především na svobodu pohybu a způsob likvidace nepřátel.

O co tu ale vlastně jde? Kdo jsou cíle, které musíme sprovodit ze světa? Proč jsme uvězněni v časové smyčce a je možné se z ní vůbec vymanit? Při postupu hrou budeš rozplétat klubko záhady a podivností, které se zde dějí. Především se však můžeš těšit na maximální zábavu, která je navíc zahalena do líbivého grafického kabátu s unikátní uměleckou stylizací.

Wolfenstein II: The New Colossus

the new colossus
Zdroj: Bethesda Softworks/propagační materiál

Vítej ve světě, kde druhou světovou válku vyhrálo nacistické Německo. Jeho vojska si podmanila svět, který teď trpí pod nadvládou ukrutného režimu. Stále jsou tu však hrdinové, kteří jsou ochotni položit život za boj za svobodu. Jedním z nich je válečný veterán William „B.J.“ Blazkowicz, který v díle The New Colossus od studia MachineGames z roku 2017 bojuje proti nacistům ovládajícím Spojené státy americké.

Hra je přímým pokračováním titulu Wolfenstein: The New Order, na jehož konci náš hrdina utrpěl fatální zranění, kterým málem podlehl. Jako zázrakem se mu podařilo přežít, ale upadl do dlouhého kómatu. A když se z něj probudí, pochopí, že jeho boj proti nacismu ještě ani zdaleka neskončil. Teď musí na území Spojených států zažehnout revoluci a s nacisty se vypořádat tak, jak to umí nejlépe –⁠ pořádnou dávkou olova.

Titul navázal na kvality předešlého dílu a v mnohém je ještě předčil. Po zásluze si tak tvůrci vysloužili několik nominací na prestižní ceny a na herních Oscarech The Game Awards dokonce zvítězili v kategorii pro nejlepší akční hru.

BioShock

bioshock
Zdroj: 2K/propagační materiál

Dechberoucí výprava pod mořskou hladinu do města Rapture je nezapomenutelným dobrodružstvím. BioShock je hra a umělecké dílo v jednom. Úchvatný retrofuturistický design prostředí, hutná atmosféra na každém kroku, která se místy mísí s hororem, poutavá dějová linka a propracovaná akční hratelnost kombinující střelné zbraně s plazmidy dělají ze hry naprostý klenot ve světě her.

Titul se dočkal dvou pokračování (navazující BioSchock 2 a posléze další díl s podtitulem Infinite, který nás vzal do města v oblacích), ani jedna z těchto her však navzdory svým kvalitám nedosáhla takových výšin jako první ponor do tohoto podmořského města. Pokud jsi dosud z jakéhokoliv důvodu neměl*a tu čest, radíme to napravit. Nebudeš litovat. BioShock totiž prostě nejde nemilovat.

Destiny 2

destiny 2
Zdroj: Bungie/propagační materiál

Z původně klasicky placené střílečky Destiny 2 se stal free-to-play titul, který můžou nyní hrát všichni zdarma. Díky tomu můžeš vyzkoušet, jestli ti hra svým pojetím a mechanismy sedí, než se rozhodneš investovat do dodatečného obsahu.

Studio Bungie totiž v průběhu let do hry přineslo hned několik rozšíření, která přinášejí novou kampaň, nové úkoly, destinace, zbraně, druhy nepřátel a spoustu dalšího. Abys tak ze hry vyždímal*a maximum, musíš si rozšíření dokoupit. A už brzy přijde další rozšíření pojmenované The Final Shape.

Studio Bungie stojí za světoznámou sérií Halo, což už ti může napovědět, že Destiny 2 je dílem opravdových přeborníků a veteránů v oboru. A co zde na tebe čeká? Vybereš si třídu hrdiny, vyzbrojíš se tím nejlepším možným gearem a za doprovodu dalších hráčů se vydáš pokořit hrozby napříč tajuplnými planetami.

Možná bude chvíli trvat, než ti hratelnost a ovládání dovedností postavy přejdou plně do krve, stačí ale jen trocha cviku a hra se ti odmění nesmírnou náloží zábavy a aktivit, které zde můžeš podnikat.

Doom Eternal

doom eternal
Zdroj: Bethesda Softworks/propagační materiál

Na začátku 90. let se Doom zapsal do historie jako jeden z nejzásadnějších titulů herního průmyslu. Hra přinesla revoluci, která ovlivnila celý žánr na řadu dalších let. Doom pobláznil svět a stal se z něj naprostý fenomén. A o bezmála třicet let později v pátém hlavním díle této série tvůrci ze studia id Software potvrdili, že jsou stále mistry svého řemesla.

Píše se rok 2163 a svět, jak jej známe dnes, skončil. Většinu obyvatelstva vyhubili démoni z pekel a je jen jediný hrdina, který dokáže nekončící hordy impů a cacodémonů poslat zpátky tam, kam patří. Tím hrdinou není nikdo jiný než legendární Doom Slayer, který se vrací zpátky do akce a ve snaze zachránit to, co ze Země zbylo, se vydá na cestu do pekla a zpět. A to doslova.

Doom Eternal je naprosto strhujícím zážitkem a jednou z nejlepších FPS her novodobé historie. Od dynamické hratelnosti a arzenálu devastačních zbraní přes design prostředí a ohavných nepřátel až po ozvučení a epickou hudbu se jedná o šílenou jízdu, na kterou jen tak nezapomeneš. Vraždění démonů a běsnění s motorovou pilou v ruce nikdy nebylo zábavnější.

Honorable mentions

Žánr FPS je velice bohatý a je samozřejmě spousta dalších povedených her, které se do našeho výběru nevešly. Zmíníme je proto alespoň zde. Jsou to například: Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty: Modern Warfare RemasteredMetro ExodusOverwatch 2Far Cry 3.

Anketa:
Která z her je podle tebe nejlepší?
Superhot
Tom Clancy's Rainbow Six Siege
Borderlands 2
Titanfall 2
Half-Life: Alyx
Deathoop
Wolfenstein II: The New Colossus
BioShock
Destiny 2
Doom Eternal
Superhot
5 %
Tom Clancy's Rainbow Six Siege
4 %
Borderlands 2
8 %
Titanfall 2
4 %
Half-Life: Alyx
7 %
Deathoop
1 %
Wolfenstein II: The New Colossus
29 %
BioShock
11 %
Destiny 2
0 %
Doom Eternal
31 %
Domů
Sdílet
Diskuse