Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Díky, že můžem.
13. listopadu 2023 18:00
Čas čtení 2:38
Sponzorovaný obsah

Co se bude dít 17. listopadu na Národní třídě? Přijď oslavit svobodu a užít si bohatý program

Co se bude dít 17. listopadu na Národní třídě? Přijď oslavit svobodu a užít si bohatý program
Zdroj: Díky, že můžem
KULTURA CO DĚLAT V PRAZE? HISTORIE KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

Možná sis všiml*a, že nás v pátek 17. listopadu čeká volný den, takže nemusíš do práce nebo do školy. Ale víš také, komu za to vděčíš?

17. listopad není jen dnem volna navíc, ale především připomínkou toho, že díky statečným studentům z minulého režimu můžeme žít ve svobodné a demokratické zemi. Oslav ho stylově přímo na Národní třídě, kde se staly významné historické události, které ovlivnily to, jak si dnes žijeme.

Připomeň si, proč slavíme 17. listopad

V roce 1939 v noci ze 16. na 17. listopadu obsadilo nacistické Německo vysoké školy v Praze a Brně. Jednalo se o reakci na to, že se studenti zúčastnili pohřbu Jana Opletala, který se následně změnil v protest proti nacismu.

Přesně o 50 let později, 17. listopadu 1989, se sešli na Albertově studenti pražských vysokých škol a protestovali proti komunistickému režimu. Setkali se s odporem bezpečnostních složek, které je obklíčily a po neuposlechnutí výzvy k opuštění prostoru mlátily obušky. Toto násilí vyvolalo odpor proti totalitní vládě a začala sametová revoluce, která vedla k odstoupení komunistické strany.

19. listopadu se Václav Havel podílel na založení protitotalitního hnutí Občanské fórum a o dva dny později promluvil k demonstrantům na Václavském náměstí. Po odstoupení prezidenta Husáka se stal kandidátem na post prezidenta.


Den boje za svobodu a demokracii byl vyhlášen státním svátkem v roce 2000.

Na tyto důležité události si letos už po desáté vzpomeneme v rámci akce Korzo národní, která promění Národní třídu v korzo plné společenských a kulturních atraktivit. Akci pořádá spolek Díky, že můžem jako památku na ty, kteří v minulém režimu bojovali za naši svobodu. Letošní ročník provází motto „Časy se mění“. Již tradičně otevírá celospolečenská témata a připomíná hodnoty demokracie.

Díky, že můžem, Korzo NárodníDíky, že můžem, Korzo NárodníDíky, že můžem, Korzo NárodníDíky, že můžem, Korzo Národní
Zobrazit galerii
(20)

Na co se můžeš těšit?

Desátý ročník zahrnuje více než 100 programových bodů, do kterých se zapojí 400 účinkujících, takže pokud nemáš volný celý den, můžeš vyrazit alespoň na některou z chystaných aktivit.

Sametový brunch

Oslavy začnou už v 10 hodin ráno na Národní třídě, kde pořadatelé ve spolupráci s Antonínovým pekařstvím připravili brunch. Výtěžek z brunche bude věnovaný na pomoc matkám samoživitelkám. Hudebně ho doprovodí orchestr ČVUT.

Obývák Václava Havla

Na náměstí Václava Havla proběhne v 10:30 předčítání textů Václava Havla věnovaných Olze Havlové. Předčítat budou herečky Martha Issová a Ester Geislerová, novinářka Linda Bartošová, herci Vladimír Polívka a Jan Cina či novinář a youtuber z kanálu Jirka vysvětluje věci Jiří Burýšek. Dostane se také na texty ženských autorek, například Petrušky Šustrové, Dany Zátopkové, Vlasty Chramostové, Hany Horákové či femme fatale Vladimíry Čerepkové.

Modlitba pro Martu

Přesně v 17:11 se Národní třídou rozezní píseň Modlitba pro Martu, doplněná živě malovaným videomappingem. Zazpívá ji Hana Holišová.

Rozhovory, živé podcasty a debata s vedoucími českých médií

V 17:45 v Divadle X10 promluví šéfredaktoři předních českých médií na téma Velká krize médií. Rozeberou, jakému čelí tlaku v digitální době i proč klesá důvěra jejich čtenářů. V rámci debaty promluví ředitel zpravodajství a šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan, šéfredaktor Deníku N Pavel Tomášek, šéfredaktor Týdeníku Respekt Erik Tabery, šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík a šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima News Tomáš Vojáček. Debatu bude moderovat Světlana Witowská.

Debaty a živé podcasty budou probíhat také na Nové scéně Národního divadla a v Paláci DRN. Na pořadu bude povolební situace na Slovensku, názor mladé generace na Evropu a postavení České republiky v Evropě nebo to, jak političtí činitelé využívají odkaz 17. listopadu. Atmosféru odlehčí porevoluční talk show o hudebním průmyslu v minulém režimu a mnoho dalšího.

Koncert na Národní třídě

Od 17:45 zazní na Národní třídě na Pravda a Láska stagi koncert zpěvačky Lenny, která symbolicky uzavře den oslav.

Doprovodný program pro děti 

Program zahrnuje další aktivity pro děti i dospělé, například tramvaj s výtvarnými workshopy, pouliční divadlo nebo výstavy. V provozní budově B Národního divadla připraví Dismanův rozhlasový dětský soubor Českého rozhlasu speciál podcastu Děti se ptají. Bude možné zažít opravdový skautský tábor se stožárem, vlajkou a dalšími aktivitami. Návštěvníky budou kontrolovat „příslušníci Veřejné bezpečnosti“.

Pokud nemůžeš přijít přímo na Národní třídu, máš možnost celou akci sledovat v televizi nebo na našem Instagramu, protože budeme u toho. Nezapomeň si také v 17:11, až zazní Modlitba pro Martu, otevřít okna a zapálit svíčku. 

Domů
Sdílet
Diskuse