Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti CFG.
20. listopadu 2023 13:00
Čas čtení 1:33
Sponzorovaný obsah

Dluhopisy jako nedílná součást investičního portfolia

Dluhopisy jako nedílná součást investičního portfolia
Zdroj: CFG
ZAJÍMAVOSTI FINANCE
Uložit Uložené

Státní, protiinflační, nebo dokonce zelené? Řeč bude o dluhopisech a jak s jejich pomocí dosáhnout finanční nezávislosti.

Dluhopisy jsou na investičním trhu dlouhodobou stálicí. Právem patří do portfolia každého investora, který nehodlá nečinně přihlížet, jak mu inflace požírá zůstatek bankovního účtu, ale současně se nechce pouštět do velkého riskování. Vysvětlíme, jak to s dluhopisy chodí, které druhy jsou aktuálně v kurzu a kde je můžete nakoupit. 

Dluhopisy od A do Z

Dluhopis je cenný papír vyjadřující závazek emitenta vůči věřiteli. Vydavatelem může být stát (státní dluhopisy) nebo soukromá společnost (firemní dluhopisy). Věřitel kupuje za své peněžní prostředky dluhopis vydaný emitentem. Povinnost emitenta spočívá v průběžném vyplácení úroků a splacení dlužné částky věřiteli. Dluhopisy jsou pro firmy, potažmo stát, poměrně jednoduchým způsobem, jak získat finanční prostředky na svůj chod a další rozvoj. Pro vás je to zase cesta, jak ochránit své úspory před inflací, nebo je dokonce zhodnotit. Jednotlivé dluhopisy se liší způsobem nákupu, nominální hodnotou, délkou splatnosti i výší výnosu nebo mírou rizika. 

CFG, dluhopisy, investice
Zdroj: CFG

Státní vs. firemní dluhopisy

Státní dluhopisy patří mezi velmi oblíbené konzervativní způsoby spoření, jelikož představují nástroj s garantovaným výnosem. Nižší míra rizika je však vykoupena minimálním výnosem, který se pohybuje max. do 3 % ročně. S aktuální mírou inflace tak bohužel bojovat nedokážou. Naopak firemní dluhopisy, které jsou v ideálním případě zajištěné nemovitostmi nebo movitým majetkem společnosti, mají nadstandardní výnosy, některé dokonce až 12 % ročně. V dnešní době už je zdaleka nevydávají pouze velké korporátní společnosti, ale také menší české firmy. Je to pro ně snazší, rychlejší a mnohdy i levnější než žádat o klasický bankovní úvěr. Jejich největší výhodou je transparentnost. Na inzertním portálu Dluhopisomat si můžete snadno vybrat, který projekt svou investicí podpoříte, takže přesně víte, na co budou vaše finance použity.

cfg, DLUHOPISY, INVESTICE
Zdroj: CFG

Zelené dluhopisy jako cesta k lepším zítřkům

Tzv. zelené dluhopisy jsou stále populárnějším typem investice, která může investorům poskytnout atraktivní výnosy a zároveň podpořit důležité ekologické projekty. Výtěžek z jejich prodeje se používá výhradně na financování tzv. zelených projektů, které jsou zaměřeny na udržitelnost. Příkladem je třeba výstavba zelených budov, elektráren z obnovitelných zdrojů, investice v oblasti vodního či odpadového hospodářství apod. Tyto dluhopisy jsou ideální investiční možností pro všechny, kteří chtějí nejen zhodnotit své úspory, ale také přímo ovlivnit prostředí kolem sebe.

Doporučeno
Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo 1. března 2024 12:00

💡 Tip na závěr: Nesázejte všechno na jednu kartu. Správným rozložením aktiv ve vašem investičním portfoliu můžete snížit riziko ztráty. Ideální je tak zařadit kombinaci státních i firemních dluhopisů a investovat vždy takovou částku, která vás v případě neúspěchu finančně nezruinuje. 

Domů
Sdílet
Diskuse