Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. listopadu 2023 10:00
Čas čtení 4:25
Ondřej Jarůšek

Nejhorší hry a propadáky roku 2023. Tyto hry jsou velkým zklamáním, je mezi nimi i jedna česká

Nejhorší hry a propadáky roku 2023. Tyto hry jsou velkým zklamáním, je mezi nimi i jedna česká
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek
TECH GAMING
Uložit Uložené

Bizarní grafika, otřesné animace, nespočet chyb nebo až bolestivě repetitivní náplň. Vybrali jsme hry, které v letošním roce z různých důvodů nenadchly.

Rok 2023 byl plný senzačních her a už tradičně se můžeš těšit na redakční výběr těch nejlepších. Ještě předtím se však podíváme na tituly, které zrovna nejlépe nedopadly a zůstaly daleko za očekáváním. Najdeš mezi nimi například jednu od českého studia nebo střílečky od slavných tvůrců. Jdeme na to.

The Lord of the Rings: Gollum

(uživatelské skóre – 1,2/10)

Gollum
Zdroj: Daedalic Entertainment/propagační materiál

Jediným důvodem, proč si koupit hru The Lord of the Rings: Gollum, je, abys ji mohl*a hodit do lávy. V podobném duchu se alespoň vyjadřují milovníci a milovnice knih z pera J. R. R. Tolkiena, kteří místo zábavné a poutavé herní výpravy do Středozemě dostali absolutní zmetek. A to jak po stránce chabého ovládání, tak nefunkčních herních mechanismů, nespočtu chyb nebo mizerné grafiky, která je ohyzdnější než samotný Glum. A to už je co říct.

Koncept jako takový přitom nezněl vůbec špatně. Měla to být plíživá adventura s Glumem v hlavní roli, což nabízí zajímavý prostor, jak tuto vedlejší postavu z Pána prstenů využít a představit ji třeba trochu jinak než filmy či knihy. Výsledkem ale bohužel pro všechny byla zpackaná hra, která dílu věhlasného spisovatele moc dobré jméno neudělala.

Doporučeno
Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu 1. listopadu 2023 17:00

Už jen to, že vydání hry bylo opakovaně odkládáno, nevěstilo nic dobrého. Odezva hry ale byla dokonce až tak katastrofální, že společnost Daedalic Entertainment oznámila, že uzavírá celé své vývojářské oddělení a nadále se bude soustředit jen na vydávání her od jiných studií. V souvislosti s tím zároveň firma oznámila, že tou dobou již připravovala další hru ze světa Pána prstenů, kterou měla v plánu na titul s Glumem navázat, ale její vývoj musela ukončit.

„Ačkoliv The Lord of the Rings: Gollum nedostál očekáváním, která jsme od hry měli, jsme vděčni za tuto příležitost a zkušenost, kterou nám hra přinesla,“ uvedlo studio v prohlášení pro server Polygon.

Pokud patříš k fanouškům Pána prstenů a chceš si po této leklé rybě spravit chuť, doporučujeme vyzkoušet například Shadow of Mordor a Shadow of War.

Forspoken

(uživatelské skóre – 3,8/10)

forspoken
Zdroj: Luminous Productions/propagační materiál

Akční RPG Forspoken je zářným příkladem toho, že i schopným tvůrcům se může stát, že šlápnou vedle. To se naneštěstí stalo vývojářům ze studia Luminous Productions, které se předtím podepsalo pod senzační Final Fantasy XV. V případě Forspoken se ale autorům nepodařilo dosáhnout kvalit, které mnozí po předchozí zkušenosti očekávali.

Nudná a pustá. Tak by se hra dala shrnout ve dvou slovech. V základu sice měla docela povedený soubojový systém založený na sesílání různých kouzel a dynamickém pohybu, tím ale strohý výčet pozitiv končí. Hře zlomil vaz především prázdný svět, banální příběh a slabší úroveň grafiky, než by se od takto velkorozpočtové hry čekalo.

Forspoken patřilo k nejočekávanějším hrám začátku roku, nakonec ale z toho byl první letošní propadák. Mizerná kvalita se zákonitě negativně odrazila i na prodejích hry, které pro vydavatele Square Enix nebyly ani zdaleka uspokojivé. Výsledkem bylo i to, že tým vývojářů byl rozpuštěn a (dnes již bývalé) studio se sloučilo s dceřinou společností Square Enix.

Doporučeno
KVÍZ: Pamatuješ si nostalgické hry na PlayStation 1? Otestuj se, jak dobře tyto legendární tituly znáš KVÍZ: Pamatuješ si nostalgické hry na PlayStation 1? Otestuj se, jak dobře tyto legendární tituly znáš 29. října 2023 8:00

Crime Boss: Rockay City

(uživatelské skóre – 5,4/10)

crime boss
Zdroj: Ingame Studios/propagační materiál

Z českých luhů a hájů vzešla během let spousta špičkových her, které sbíraly úspěchy i daleko za hranicemi. Střílečka Crime Boss: Rockay City však jednou z nich není. Zprvu se přitom zdálo, že by mohlo jít o nový hit a opravdu skvělý kousek. Hra se totiž mimo jiné pyšnila ansámblem hollywoodských hvězd od Chucka Norrise až po Dannyho Glovera, které však ve finální hře zůstaly trestuhodně nevyužity. V recenzích hra sbírala často podprůměrná hodnocení.

Za špatnou kvalitou hry stála zejména neoriginální a repetitivní náplň misí v kombinaci s tristní umělou inteligencí. Přitom to mohlo dopadnout o poznání lépe. Hra měla totiž dobře nakročeno k tomu být zábavnou střílečkou s roguelite prvky a adrenalinovými vloupačkami, tento zajímavý koncept se však v realitu přetavit nepodařilo. Škoda je to hlavně kvůli tomu, že hráč vidí, čím hra mohla být. Ale není. Takové zklamání pak bolí víc než Norrisův kop z otočky na bradu.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš slavnou českou hru jen podle emoji? Prokaž svoje znalosti KVÍZ: Poznáš slavnou českou hru jen podle emoji? Prokaž svoje znalosti 24. října 2023 8:00

Skull Island: Rise of Kong

(uživatelské skóre – 3,6/10)

rise of kong
Zdroj: IguanaBee/propagační materiál

Kdo sleduje dění ve světě her, tomu dozajista neunikla nová hra s King Kongem od GameMill Entertainment. Když společnost hru Skull Island: Rise of Kong v říjnu vydala, lidé na internetu se podivovali, jak je možné v roce 2023 prodávat hru, která by působila strašně i před 20 lety, a to ještě navíc za ne zrovna nízkou cenu (edice s bonusy stojí téměř 1400 korun).

Tvůrci lákali na dobrodružnou výpravu na tajuplný Ostrov lebek, kde se King Kong vydává pomstít smrt rodičů, kteří padli za oběť zdejšímu predátorovi. Kromě četných soubojů se zdejšími bestiemi na hráče čekalo i řešení různých tajemství. Tou největší záhadou při pohledu na samotnou hru však zůstává, jak takový titul mohl vůbec vzniknout.

Směšné animace či bizarní grafika udělaly ze hry na chvíli hit sociálních sítí, i když asi ale nešlo o takový typ pozornosti, jaký by si tvůrci přáli. Hra se stala terčem posměchu a ostré kritiky. Nejžalostnější na celé situaci je možná ale to, že šlo o první novou licencovanou hru s King Kongem po 18 letech.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš jednu z nejlepších českých her Kingdom Come: Deliverance? KVÍZ: Jak dobře znáš jednu z nejlepších českých her Kingdom Come: Deliverance? 5. října 2023 8:30

Redfall

(uživatelské skóre – 3,5/10)

redfall
Zdroj: Arkane Studios/propagační materiál

Upírská střílečka Redfall je jednou z těch her, které ukazují, že ani silný tým zkušených tvůrců ještě nemusí být zárukou kvality. Tvůrci z cenami ověnčeného studia Arkane se v minulosti postarali o opravdové skvosty, ať už šlo o sérii Dishonored, Prey, nebo Deathloop. Tentokrát však přišli s absolutně nedotaženým titulem, který radši neměl nikdy spatřit světlo světa.

Pomyslný kůl do srdce této zoufalé upířiny vrazil ubohý technický stav, repetitivní náplně misí, stupidní umělá inteligence, nezáživní bossové, odfláknuté mapy a herní prostředí… a takto lze pokračovat dál. Z vyjmenovaných problémů je však asi patrné, že šlo o pořádný průšvih. Majitelé PS5 mohou být vděční za to, že Microsoft po akvizici Bethesdy vývoj na tuto platformu zatrhl.  

Doporučeno
KVÍZ: Kontroverzní série GTA změnila herní svět. Jak dobře ji znáš? KVÍZ: Kontroverzní série GTA změnila herní svět. Jak dobře ji znáš? 27. září 2023 8:30

Call Of Duty: Modern Warfare 3

(uživatelské skóre – 1,8/10)

call of duty mw3
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek

Byly doby, kdy se člověk na průchod kampaně Call of Duty těšil. Byly doby, kdy slavné mise jako No Russian nebo Loose Ends patřily ke špičce na poli stříleček. To už ale neplatí a poslední díl této letité střílečky je důkazem toho, že sérii by prospěla minimálně roční pauza, pokud jí chtějí tvůrci vrátit zašlou slávu.

Doporučeno
Nové Call of Duty: Modern Warfare III střílí slepýma. Extrémně krátká kampaň je bída a velké zklamání Nové Call of Duty: Modern Warfare III střílí slepýma. Extrémně krátká kampaň je bída a velké zklamání 7. listopadu 2023 14:36

Letošní díl se autoři pokusili ozvláštnit otevřenými misemi, jejichž provedení je však zcela nenápadité a místy až vyloženě otravné. Jedná se o repetitivní úkoly typu zneškodni tři bomby, znič tři vrtulníky nebo hackni tři telefony. A hádej, co se stane, když tě nepřátelé zabijí u toho posledního. Začínáš znovu. 

Kampaň nabízí i několik tradičních lineárních misí, ty ale nejsou o nic lepší a výslednou kvalitu tak nezachraňují. Nemluvě o žalostné umělé inteligenci nebo nezáživnému příběhu s neuspokojivým vyústěním. Naše podrobné dojmy z kampaně si můžeš přečíst zde, pokud však máš v oblibě FPS s propracovanou kampaní, radíme se novému Modern Warfare 3 vyhnout obloukem.

Domů
Sdílet
Diskuse