Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2023 v 10:00
Čas čtení 4:25
Ondřej Jarůšek

Nejhorší hry a propadáky roku 2023. Tyto hry jsou velkým zklamáním, je mezi nimi i jedna česká

Nejhorší hry a propadáky roku 2023. Tyto hry jsou velkým zklamáním, je mezi nimi i jedna česká
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek
TECH GAMING
Uložit Uložené

Bizarní grafika, otřesné animace, nespočet chyb nebo až bolestivě repetitivní náplň. Vybrali jsme hry, které v letošním roce z různých důvodů nenadchly.

Rok 2023 byl plný senzačních her a už tradičně se můžeš těšit na redakční výběr těch nejlepších. Ještě předtím se však podíváme na tituly, které zrovna nejlépe nedopadly a zůstaly daleko za očekáváním. Najdeš mezi nimi například jednu od českého studia nebo střílečky od slavných tvůrců. Jdeme na to.

The Lord of the Rings: Gollum

(uživatelské skóre – 1,2/10)

Gollum
Zdroj: Daedalic Entertainment/propagační materiál

Jediným důvodem, proč si koupit hru The Lord of the Rings: Gollum, je, abys ji mohl*a hodit do lávy. V podobném duchu se alespoň vyjadřují milovníci a milovnice knih z pera J. R. R. Tolkiena, kteří místo zábavné a poutavé herní výpravy do Středozemě dostali absolutní zmetek. A to jak po stránce chabého ovládání, tak nefunkčních herních mechanismů, nespočtu chyb nebo mizerné grafiky, která je ohyzdnější než samotný Glum. A to už je co říct.

Koncept jako takový přitom nezněl vůbec špatně. Měla to být plíživá adventura s Glumem v hlavní roli, což nabízí zajímavý prostor, jak tuto vedlejší postavu z Pána prstenů využít a představit ji třeba trochu jinak než filmy či knihy. Výsledkem ale bohužel pro všechny byla zpackaná hra, která dílu věhlasného spisovatele moc dobré jméno neudělala.

Doporučeno
Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu 1. listopadu 2023 v 17:00

Už jen to, že vydání hry bylo opakovaně odkládáno, nevěstilo nic dobrého. Odezva hry ale byla dokonce až tak katastrofální, že společnost Daedalic Entertainment oznámila, že uzavírá celé své vývojářské oddělení a nadále se bude soustředit jen na vydávání her od jiných studií. V souvislosti s tím zároveň firma oznámila, že tou dobou již připravovala další hru ze světa Pána prstenů, kterou měla v plánu na titul s Glumem navázat, ale její vývoj musela ukončit.

„Ačkoliv The Lord of the Rings: Gollum nedostál očekáváním, která jsme od hry měli, jsme vděčni za tuto příležitost a zkušenost, kterou nám hra přinesla,“ uvedlo studio v prohlášení pro server Polygon.

Pokud patříš k fanouškům Pána prstenů a chceš si po této leklé rybě spravit chuť, doporučujeme vyzkoušet například Shadow of Mordor a Shadow of War.

Forspoken

(uživatelské skóre – 3,8/10)

forspoken
Zdroj: Luminous Productions/propagační materiál

Akční RPG Forspoken je zářným příkladem toho, že i schopným tvůrcům se může stát, že šlápnou vedle. To se naneštěstí stalo vývojářům ze studia Luminous Productions, které se předtím podepsalo pod senzační Final Fantasy XV. V případě Forspoken se ale autorům nepodařilo dosáhnout kvalit, které mnozí po předchozí zkušenosti očekávali.

Nudná a pustá. Tak by se hra dala shrnout ve dvou slovech. V základu sice měla docela povedený soubojový systém založený na sesílání různých kouzel a dynamickém pohybu, tím ale strohý výčet pozitiv končí. Hře zlomil vaz především prázdný svět, banální příběh a slabší úroveň grafiky, než by se od takto velkorozpočtové hry čekalo.

Forspoken patřilo k nejočekávanějším hrám začátku roku, nakonec ale z toho byl první letošní propadák. Mizerná kvalita se zákonitě negativně odrazila i na prodejích hry, které pro vydavatele Square Enix nebyly ani zdaleka uspokojivé. Výsledkem bylo i to, že tým vývojářů byl rozpuštěn a (dnes již bývalé) studio se sloučilo s dceřinou společností Square Enix.

Doporučeno
KVÍZ: Pamatuješ si nostalgické hry na PlayStation 1? Otestuj se, jak dobře tyto legendární tituly znáš KVÍZ: Pamatuješ si nostalgické hry na PlayStation 1? Otestuj se, jak dobře tyto legendární tituly znáš 29. října 2023 v 8:00
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse