Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Univerzita obrany.
10. ledna 2024 14:25
Čas čtení 1:58
Sponzorovaný obsah

V hlavních rolích Cillian Murphy nebo Tom Hardy. Toto je 5 nejlepších filmů s vojenskou tematikou

V hlavních rolích Cillian Murphy nebo Tom Hardy. Toto je 5 nejlepších filmů s vojenskou tematikou
Zdroj: Unsplash
KULTURA FILM
Uložit Uložené

Tyto filmy ti ukážou, že vojenská témata mohou být plná emocí a hlubokých příběhů.

Dunkerk (2017)

Christopher Nolan ti přináší vizuálně dechberoucí zážitek, který zobrazuje evakuaci spojeneckých vojáků z francouzského města Dunkerk v roce 1940. Film se zaměřuje na různé perspektivy – od vojáků na pláži přes piloty bojující ve vzduchu až po civilisty, kteří se na malých lodích vydávají přes nebezpečné vody, aby pomohli. Dunkerk je příběh o přežití, odvaze a nezlomné vůli lidí čelit zdánlivě nepřekonatelným překážkám. Hlavní role ztvárnili Fionn Whitehead, Tom Hardy a Mark Rylance a těšit se můžeš i na Cilliana Murphyho nebo Harryho Stylese. 
 

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Tento intenzivní válečný film režiséra Ridleyho Scotta tě zavede do Mogadiša v roce 1993, kde skupina amerických speciálních jednotek dostává úkol zajmout somálského vůdce. Mise se však zvrtne, když jsou dva jejich vrtulníky sestřeleny. Následuje zoufalý boj o přežití. Film ukazuje surovou realitu bojiště a hluboké pouto mezi vojáky, kteří jsou ochotni obětovat vše pro záchranu svých bratrů ve zbrani. V hlavních rolích se představují Josh Hartnett, Ewan McGregor a Tom Sizemore. 

Pokud tě tyto příběhy inspirují nejen ke sledování filmů, ale i k hlubšímu pochopení vojenské tematiky, možná by tě zajímalo studium na Univerzitě obrany v Brně.

UNOB vznikla v roce 2004 a zaměřuje se na vzdělání v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech, které jsou vojensko-manažerského, ekonomického, technického a zdravotnického zaměření. Univerzitu tvoří tři fakulty: fakulta vojenského leadershipu, fakulta vojenských technologií a vojenská lékařská fakulta.

Studentky a studenti jsou na univerzitě vedeni k samostatnosti, tvořivosti a sebekázni s důrazem na vojenské aplikace studovaných oborů. Získat můžeš nejen vojenské vzdělání, ale také dovednosti a znalosti, které můžeš využít ve svém civilním životě. Univerzita nabízí také celoživotní vzdělávání a je otevřena i civilním a zahraničním studentům.

Více informací o univerzitě

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016)

Režisér Mel Gibson tě vtáhne do neuvěřitelného příběhu Desmonda Dosse (Andrew Garfield), který jako lékař odmítl nosit zbraň, ale přesto sloužil během druhé světové války v bitvě o Okinawu. Doss zachránil 75 mužů bez vystřelení jediného výstřelu a stal se prvním mužem v historii USA, který obdržel Medaili cti, aniž by byl ozbrojen. Film je silným příběhem o odvaze, víře a odmítnutí násilí.

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Klasika, kterou možná nemusíme dlouze představovat, rozhodně by ale na tvém watchlistě neměla chybět. Režisér Steven Spielberg nám totiž předkládá emotivní příběh z druhé světové války. Po vylodění v Normandii dostává kapitán Miller (Tom Hanks) a jeho jednotka úkol najít a zachránit vojína Jamese Ryana, jehož tři bratři padli ve válce. Film tě provede jejich nebezpečnou cestou přes válečnou Evropu a ukazuje, jak si každý člen jednotky musí poradit s morálními dilematy a fyzickými nástrahami mise.

Mariňák (2005)

Režisér Sam Mendes tě zavede do prostředí první války v Zálivu prostřednictvím očí mladého mariňáka Anthonyho Swofforda, kterého ztvárnil Jake Gyllenhaal. Film se zaměřuje nejen na fyzické aspekty války, ale také na psychologický dopad na vojáky. V dalších rolích se objevují Jamie Foxx a Peter Sarsgaard. Jarhead je poutavým zobrazením vojenského života a výzev, kterým čelí vojáci jak na bojišti, tak i mimo něj.

Domů
Sdílet
Diskuse