Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
22. prosince 2023 v 15:00
Čas čtení 1:35
Barbora Volfová

S tímto receptem na bezkonkurenční perníčky oslníš celou rodinu a přátele. Stačí tenhle tajný trik

S tímto receptem na bezkonkurenční perníčky oslníš celou rodinu a přátele. Stačí tenhle tajný trik
Zdroj: Pexels/ Kavaka
GASTRO RECEPTY VÁNOCE
Uložit Uložené

Chceš se letos vyhnout tvrdým perníčkům? Víme, jaký recept zvolit i jak je správně skladovat.

K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří cukroví a jedním z nejoblíbenějších druhů jsou rozhodně perníčky. S jejich přípravou je to v kuchyni občas alchymie, hodinu se s nimi děláš a potom jsou tvrdé jako beton. Proto jsme si pro tebe připravili recept na ty nejvláčnější a nejvíce nadýchané, které provoní celý byt a potěší opravdu každého. Naše receptura je lety prověřená a rozhodně tě nezklame.

A nezapomeň, že perníčky se pečou a zdobí nejlépe s rodinou či přáteli, tak neváhej a uspořádej doma gingerbread party, třeba i se soutěží o nejvtipnější, nejkrásnější nebo nejošklivější perníček. Takové prasátko s nápisem „PF 2024“ je parádní jedlý dárek. 

Aby ti neunikl žádný článek z oblasti gastronomie, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.

Recept na ihned měkké perníčky

Budeš potřebovat

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky,

  • 140 g cukru moučka,

  • 50 g mletých ořechů,
  • 1 lžičku jedlé sody,

  • 1 lžičku kvalitního perníkového koření,

  • 50 g másla,

  • 2 šťastná vejce,

  • 3 lžíce tekutého medu,

  • 1 žloutek na potření po upečení,

  • špetku citrusové kůry,
  • 1/2 lžičky kakaa,
  • špetku soli.

Na polevu:

  • 1 bílek,
  • 120 g moučkového cukru,
  • 2 lžičky škrobu,
  • 1 lžičku citronové šťávy.

Postup:

Ve větší míse promíchej sypké přísady a postupně přidej tekutý med a změklé máslo. Citrusová kůra dodá výsledné chuti příjemné aroma. Ze vzniklé směsi vymíchej hladké těsto. Pokud máš kuchyňského robota, jsi vítěz. Pokud ne, připrav si všechno svalstvo, bude to makačka.

Doporučeno
6 zero-waste hacků, jak využít zbytky potravin, které normálně vyhazuješ 6 zero-waste hacků, jak využít zbytky potravin, které normálně vyhazuješ 14. listopadu 2024 v 10:30

Připravené těsto je dobré nechat odležet, nejlépe přes noc. Zabal jej tedy do potravinové fólie a dej ho spinkat do lednice. Po odležení nech těsto chvíli odpočinout v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Nejdříve posyp vál hladkou moukou, aby se těsto nepřilepilo, a pak z něj vyválej tři milimetry silný plát. Teď přichází na řadu zábava v podobě vykrajování.

Vykrojené tvary přendej na plech vystlaný pečicím papírem a peč v předehřáté troubě na 190 °C přibližně pět až sedm minut. Dobré je první várku perníčků pečlivě sledovat a změřit si dobu pečení, každá trouba peče jinak.

perníčky
Zdroj: Pexels/ Pixabay/ volně k užití

Upečené perníčky nechej vystydnout při pokojové teplotě a následně přendej do uzavíratelné nádoby. Skladuj na chladném místě. Zdobit můžeš hned nebo další den. Příprava polevy je jednoduchá. Z bílku vyšlehej sníh, přidej prosátý cukr, škrob a citronovou šťávu. Hotovou polevu přendej do cukrářského sáčku, na konci vytvoř malou dírku. A můžeš jít zdobit.

TIP: Do dózy k perníčkům přidej i rozkrojené jablko, které zajistí, že budou krásně měkké. 
Domů
Sdílet
Diskuse