Chceš se letos vyhnout tvrdým perníčkům? Víme, jaký recept zvolit i jak je správně skladovat.
K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří cukroví a jedním z nejoblíbenějších druhů jsou rozhodně perníčky. S jejich přípravou je to v kuchyni občas alchymie, hodinu se s nimi děláš a potom jsou tvrdé jako beton. Proto jsme si pro tebe připravili recept na ty nejvláčnější a nejvíce nadýchané, které provoní celý byt a potěší opravdu každého. Naše receptura je lety prověřená a rozhodně tě nezklame.
A nezapomeň, že perníčky se pečou a zdobí nejlépe s rodinou či přáteli, tak neváhej a uspořádej doma gingerbread party, třeba i se soutěží o nejvtipnější, nejkrásnější nebo nejošklivější perníček. Takové prasátko s nápisem „PF 2024“ je parádní jedlý dárek.
Aby ti neunikl žádný článek z oblasti gastronomie, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.
Recept na ihned měkké perníčky
Budeš potřebovat
Na těsto:
-
400 g hladké mouky,
-
140 g cukru moučka,
- 50 g mletých ořechů,
-
1 lžičku jedlé sody,
-
1 lžičku kvalitního perníkového koření,
-
50 g másla,
-
2 šťastná vejce,
-
3 lžíce tekutého medu,
-
1 žloutek na potření po upečení,
- špetku citrusové kůry,
- 1/2 lžičky kakaa,
- špetku soli.
Na polevu:
- 1 bílek,
- 120 g moučkového cukru,
- 2 lžičky škrobu,
- 1 lžičku citronové šťávy.
Postup:
Ve větší míse promíchej sypké přísady a postupně přidej tekutý med a změklé máslo. Citrusová kůra dodá výsledné chuti příjemné aroma. Ze vzniklé směsi vymíchej hladké těsto. Pokud máš kuchyňského robota, jsi vítěz. Pokud ne, připrav si všechno svalstvo, bude to makačka.
Připravené těsto je dobré nechat odležet, nejlépe přes noc. Zabal jej tedy do potravinové fólie a dej ho spinkat do lednice. Po odležení nech těsto chvíli odpočinout v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Nejdříve posyp vál hladkou moukou, aby se těsto nepřilepilo, a pak z něj vyválej tři milimetry silný plát. Teď přichází na řadu zábava v podobě vykrajování.
Vykrojené tvary přendej na plech vystlaný pečicím papírem a peč v předehřáté troubě na 190 °C přibližně pět až sedm minut. Dobré je první várku perníčků pečlivě sledovat a změřit si dobu pečení, každá trouba peče jinak.
Upečené perníčky nechej vystydnout při pokojové teplotě a následně přendej do uzavíratelné nádoby. Skladuj na chladném místě. Zdobit můžeš hned nebo další den. Příprava polevy je jednoduchá. Z bílku vyšlehej sníh, přidej prosátý cukr, škrob a citronovou šťávu. Hotovou polevu přendej do cukrářského sáčku, na konci vytvoř malou dírku. A můžeš jít zdobit.