Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2023 8:15
Čas čtení 3:50
Ondřej Jarůšek

Šokující K. O. pro Vémolu, nový prozatímní šampion a miliony pro vítěze pyramidy. Oktagon 51 přinesl obrovskou show a skvělé bitvy

Šokující K. O. pro Vémolu, nový prozatímní šampion a miliony pro vítěze pyramidy. Oktagon 51 přinesl obrovskou show a skvělé bitvy
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT KARLOS VÉMOLA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Bojová organizace Oktagon MMA svůj poslední letošní turnaj uspořádala už tradičně v pražské O2 areně a o velkolepé bitvy nebyla nouze.

Domácí legendy, talentovaní zápasníci ze zahraničí i veteráni UFC. Páteční turnaj Oktagon 51 sice na poslední chvíli potkalo několik změn, přesto však akce nabídla desítku senzačních zápasů, na některé z nichž se bude ještě dlouho vzpomínat. Viděli jsme vyvrcholení milionové pyramidy Tipsport Gamechanger, šampion Patrik Kincl poznal jméno příštího vyzývatele a po letech nenávisti si účty vyřídili Karlos Vémola a Samuel Krištofič. Podívej se s námi, jak turnaj probíhal.

oktagon51oktagon51oktagon51oktagon51
Zobrazit galerii
(20)

Tvrdé koleno rozhodlo

Galavečer odstartoval pěkně zostra. Síly proti sobě změřili Tomáš Fiala a Hassan Shaaban, rozhodnuto však bylo už po necelých dvou minutách. Německý supertalent Shaaban hned v úvodu dostal svými údery českého borce do velkých problémů, a přestože se Fiala snažil vzdorovat, „Diaz“ zápas nakonec rozhodl přesným kolenem. To už Fiala definitivně padl k zemi a boj byl ukončen. Shaaban tak potvrdil pozici favorita a zároveň si připsal své vůbec první ukončení před limitem.

Na akci nechyběly ani ženské bitvy. O tu první se postaraly Magdaléna Šormová za Česko a Martin Mallory ze Spojených států. Papírově velmi vyrovnaný duel ovládla Američanka, která po třech kolech domácí bojovnici přebodovala, ačkoliv z pohledu bodových rozhodčích těsným poměrem 2:1. V samotném závěru se sice Šormová pokusila svoji soupeřku ukončit na submisi, to se jí ale nepovedlo, a výhru si tak po dominantním výkonu odnesla veteránka UFC Martin. Po boji řekla, že v roce 2024 chce získat černý pás v BJJ, a nevyloučila, že tento zápas byl v MMA jejím úplně posledním. 

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Elitní postojář Radek Roušal se v Praze ve svém druhém MMA zápase střetl s o něco zkušenějším anglickým zápasníkem Kallumem Parkerem. První kolo přineslo poměrně divokou přestřelku, v úvodu toho druhého přenesl Angličan úspěšně boj na zem, kde dokázal Roušala celou dobu držet. Ve třetím kole si Roušal díky svému ostrému postoji a bojovnosti urval zápas na svoji stranu. Po třech kolech díky tomu oslavil výhru na doby a slíbil, že příště se pokusí předvést ještě přesvědčivější výkon.

o51
Zdroj: OKTAGON MMA

Nová šampionka? 

Druhý ženský zápas večera obstaraly Italka Chiara Penco proti Francouzce Evě Dourthe. Takřka během celé bitvy tahala za delší kus provazu Eva Dourthe, která držela svou soupeřku většinu času na zádech. Ve třetím kole se sice italská bojovnice pokusila zápas rozhodnout, nepodařilo se jí však nasadit techniku, kterou by zápas ukončila. Po 15 minutách tak nemohlo být pochyb o výhře Francouzky, pro kterou se jednalo o třetí výhru v řadě. Dourthe se díky tomuto vítězství stane příští vyzývatelkou Kathariny Dalisdy o titul ve slámové váze.

Prelims kartu uzavřel střet mezi Karolem Ryšavým a Henriquem Madureirou, který vzal zápas na poslední chvíli. A šlo o pořádně rychlý proces. Slovenská hvězda nastoupila do zápasu ve velkém stylu. Ryšavý zápas po jednostranném tlaku rozhodl přesným úderem na spodek, po kterém se Brazilec svalil na kolena a nebyl schopen dále pokračovat. Po poslední porážce se Ryšavý vrátil na vítěznou vlnu a do příštího zápasu vyzval Samuela Barka.

o51
Zdroj: OKTAGON MMA

Tvrdá ukončení i konec kariéry 

Hlavní karta začala velký ohňostrojem. Mistr na ukončení Ion Surdu je postrachem pro všechny soupeře, italský hřebec Stefano Paternò však jeho tvrdé pěsti přežil a v druhém kole se mu povedlo hbitě nasadit páku na ruku, po níž moldavský Drákula zápas okamžitě odklepal. Paternò zvládl svou premiéru v Oktagonu na jedničku a dal najevo, že všichni bojovníci ve veltrové divizi se budou muset mít na pozoru.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Do bezmála padesátého zápasu kariéry nastoupil v pátek polsko-německý tank David Zawada, který si brousil pěsti na Daniela Škvora. Oba se postarali o strhující postojářskou podívanou, v boji však větší přesnost, tvrdost i aktivitu prokázal český bijec, který si vysloužil jednohlasnou výhru na body. David Zawada po boji oznámil konec kariéry a celá aréna mu zatleskala za vše, co bojovým sportům obětoval a co dokázal.

o51
Zdroj: OKTAGON MMA

Terminátor padl v 1. kole 

Jedním z nejočekávanějších zápasů večera byl jednoznačně duel mezi Karlosem „Terminátorem“ Vémolou a Samuelem „Pirátem“ Krištofičem, jejichž rivalita se táhla už několik let. V pátek na turnaji Oktagon 51 se konečně střetli tváří v tvář a oba slibovali ukončení před limitem. Vémola byl obrovským favoritem, přesto ale v zápase padl hned v prvním kole a Pirát splnil přesně to, co slíbil.

Zápas měl velmi krátké trvání. Samuel Krištofič se předvedl v životní formě a už v úvodních momentech se s Vémolou pustil do poměrně divoké přestřelky. Po následném krátkém přetahování u pletiva se boj přesunul zpět do středu oktagonu, kde Pirát přesně trefil Vémolu na bradu přední a zadní kombinací, po které Terminátor padl bezvládně k zemi. Krištofič mnohé fanoušky šokoval a oslavil největší výhru kariéry.

o51 vémola
Zdroj: OKTAGON MMA

Hlavní předzápas večera obstarali Vlasto Čepo a Piotr Wawrzyniak, kteří se porvali o prozatímní titul ve střední váze. Už od prvního kola šlo o bouřlivou válku, u které bylo jasné, že tohle na všech pět kol rozhodně nebude. Každým úderem viselo ve vzduchu K. O., a to ať už na jedné, či druhé straně.

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

S přibývajícími minutami však polský bojovník postupně převzal otěže zápasu a své tažení dovedl ve třetím kole do úspěšného konce –⁠ po přenesení boje na zem Polák zasypal Čepa tvrdými údery a rozhodčí byl nucen zápas ukončit. Wawrzyniak se tak stal novým prozatímním šampionem středí váhy a o právoplatný pás vyzve šampiona Patrika Kincla.

Pak už přišel čas na zlatý hřeb večera. Andreas Michailidis se ve finále pyramidy Tipsport Gamechanger porval s Bojanem Veličkovićem o 300 tisíc eur (přes sedm milionů korun). První kolo si na svou stranu připsal Řek Michailidis, od druhého kola dál se však boj začal vyvíjet ve prospěch bývalého bojovníka UFC ze Srbska. V kole třetím se Veličković na zemi dostal svému soupeři do zad a nasadil mu nekompromisní škrcení, kterým přinutil Michailidise odklepat. 

Bojan Veličković se tak stal šampionem pyramidy Tipsport Gamechanger a odnesl si největší výplatu své kariéry. Po zápase poděkoval zejména své ženě, bez které by to dle svých slov nezvládl. Michailidis jako finalista dostal 130 tisíc eur a navzdory prohře sklidil potlesk.

o51 velickovic
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse