Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2024 15:15
Čas čtení 0:52
Magdalena Trajerová

Soutěž o nejhezčí podvodní fotografie zná vítěze. Cenu si odnesla i Češka

Soutěž o nejhezčí podvodní fotografie zná vítěze. Cenu si odnesla i Češka
Zdroj: Freepik/@LuqueStock/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FOTOGRAFOVÁNÍ
Uložit Uložené

Soutěž Ocean Art už dvanáct let oceňuje nejhezčí podvodní fotografie. Mezi soutěžícími z devadesáti zemí celého světa zaujala letos i česká fotografka.

Celkovým vítězem soutěže se stal snímek Sulimana Alatiqiho s názvem Vodní primát. Snímek zvítězil také v kategorii Portrét. Zachycuje makaka jávského lovícího pod hladinou kraby. Makakové jsou dobře přizpůsobeni k životu pod vodou – vydávají se do ní z různých důvodů, včetně přepravy, úklidu, ochlazování a hraní. Fotografie vznikla na thajských ostrovech Phi Phi.

Ocean Art 2023
Ocean Art 2023 Zdroj: Ocean Art 2023/Suliman Alatiqi

Kategorii Móda pod hladinou vyhrála česká tvůrkyně Lucie Drlíková s fotografií Čajový večírek. „Tento snímek je součástí mého projektu, na kterém pracuji už od roku 2017. Všechny scény jsou v něm reálné, včetně jídla a dortů, které jsou vyrobeny z betonu a pokryty speciální barevnou pěnou – a pak vyfoceny pod vodou. Kostýmy, rekvizity i scény jsou vytvořené ručně – mnou,“ popsala Lucie Drlíková.

Ocean Art 2023
Ocean Art 2023 Zdroj: Ocean Art 2023/Lucie Drlíková

Zveřejnila dokonce video, jak tento náročný snímek vznikal:

Letošní ročník soutěže s sebou přinesl i nová pravidla. Ta zakázala využití umělé inteligence v následné úpravě snímků. Výjimkou byly pouze kategorie Podvodní digitální umění a Móda pod hladinou. Druhou zmíněnou ovšem ovládla Drlíková, která tuto technologii odmítla použít.

Kompletní seznam vítězů a vítězek najdeš na oficiálních stránkách soutěže. Na některé vítězné fotografie se můžeš podívat níže.

Vítězný snímek kategorie Černobílé fotografie

Ocean Art
Zdroj: Ocean Art 2023/Joergen Rasmussen

Vítězný snímek kategorie Širokoúhlé fotografie

Ocean Art
Zdroj: Ocean Art 2023/Suliman Alatiqi
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse