Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2024 8:00
Čas čtení 8:23
Vojtěch Vanda

Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže

Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO ALKOHOL ČESKO GASTRONOMIE OMEZOVÁNÍ ALKOHOLU TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Únor je pro abstinenci jako stvořený už kvůli iniciativě Suchej únor. Jestli taky cítíš, že je čas ulevit játrům a nechat alkohol ležet, ale zároveň víš, že ti bude občasná sklenička chybět, nastává problém. Existuje nealko alkohol? A kde se dá koupit?

Když jsme naposledy cestovali do Německa a Rakouska, chtěli jsme přivézt jako dárek nějakou lahvinku. Proto jsme navštívili obyčejný supermarket, našli regály s alkoholem a koupili první láhev, která nám přišla pod ruku.

Byl to gin. Tedy jak se to vezme. Jakmile jsme jej zaplatili, zjistili jsme, že to gin je, ale bez alkoholu.

Vrátili jsme se zpět a začali prostor studovat pořádně. Regál, ve kterém produkt stál, byl celý věnovaný „nealko alkoholu“. Nejen gin, ale i další destiláty zde měly svou, dle místních plnohodnotnou, nealko náhradu. Neváhali jsme a také si jednu přivezli. 

Anketa:
Piješ nealko alkohol?
Ano, jistě.
To existuje?
Vůbec.
Ano, jistě.
65 %
To existuje?
9 %
Vůbec.
25 %

Proč to zmiňujeme? Momentálně máme únor a ten se v Česku nese ve znamení abstinence, kterou zpopularizovala iniciativa Suchej únor. Bylo by proto bezva, kdyby si i člověk žijící v Česku mohl v nejbližším supermarketu koupit láhev – ovšem bez alkoholu. Jestli to lze, jsme zjistili za tebe.

Omezený výběr

Působili jsme jako exoti. Přijít do českého supermarketu a ptát se prodavaček, jestli prodávají nealko alkohol, může působit jako provokace. My jsme se s očekávaným nepochopením překvapivě nesetkali, místo něj přišlo zmatení či nadšení, když jsme líčili, že něco takového opravdu existuje. Jen ne zrovna u nás.

V Česku máme omezenou nabídku. V nejdostupnějších obchodech najdeš zejména nealkoholické pivo (buď s 0,3 % alkoholu, nebo bezalkoholové, test najdeš zde) a nealkoholická (dealkoholizovaná) vína, kterých je vícero. Proto jsme se rozhodli, že je otestujeme.

Jak jsme hodnotili

Jsme zvědaví konzumenti, ne odborníci, proto explicitně uvádíme, že je test prováděn laiky. Ke každému produktu vyjadřujeme své pocity v několika odstavcích.

Nakoupili jsme 20 lahví „bezalkoholového alkoholu“. Vzorek obsahoval šumivá vína, normální vína a aperitivy; nealko pálenky v Česku nejsou. Každý z nich lze koupit v jedné či více sítích supermarketů v Česku (Tesco, Albert, Kaufland, Billa a Lidl). 

Test jsme pojali méně kompetitivně a více jako poznávačku. Zajímalo nás, jak vína chutnají, jaký je rozdíl mezi nimi a alkoholovou verzí a jestli stojí za nákup. Pokud produkty disponovaly něčím neobvyklým, uvedli jsme to v popisu.

Ohodnotili jsme je na škále od 0 do 10, kde desítka znamená, že nápoj doporučujeme všemi deseti.

Mionetto 0,0 % 

nealko alkohol
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Mionetto Vini GmbH, Wiesbaden, Německo
Obchod: Tesco
Objem: 750 ml
Cena: 283,98 Kč

Vánoce jsou pryč, ale obchody stále nabízí velké zásoby prosseca. V regálech však objevíš i jeho nealkoholickou verzi. Vhodným vzorkem pro začátek se nám proto jevila láhev oblíbeného Mionetta, kterou mívá doma každý.

Mionetto italské značky Mionetto Vini je z dealkoholizovaného vína. To se vyrábí, jak uvádí autoři webu Alkohol.cz, způsobem jako alko víno, jelikož vlastně klasickým vínem bylo. Jen se v procesu alkohol odstranil. Objem zbytkového cukru by k tomu neměl převýšit 75 g/l. 

Dealkoholizované víno je proto kyselejší, což je také jeho největší rozdíl oproti předloze. Je méně květnaté a po polknutí neucítíš alkoholové rozplývavé teplo. Ovlivní to tvou Mimosu? Možná trochu. Stačí ji ale dobře poměrově namíchat a věříme, že ti chutnat bude. Naoko se neliší, šumí vlastně stejně a barva je možná jen o jeden odstín bledší.

Jistě jde o zajímavou náhradu v případě, že ti kyselé víno nevadí. My jsme bohužel právě těmi, kteří mají radši víno sladší. Proto (i kvůli vyšší ceně) mu asi nedáme takovou známku, jakou by si zasloužilo. 

TIP: Stejně jako nealkoholické pivo i víno v sobě může mít zbytkový alkohol. Podle zákona až do 0,5 %. Proto si radši dávej pozor, pokud se chceš alkoholu vyhnout úplně!

Hodnocení: 6,5/10


Viña Tarapacá Sauvignon Blanc Alcohol Free

nealko alkohol
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Viña Tarapacá S.A., Isla de Maipo, Chile
Obchod: Tesco
Objem: 750 ml
Cena: 294,50 Kč
Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 153875 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co dozvíš po odemknutí?

  • Které ze 20 nealko vín nám chutnalo nejvíc.
  • Jaký aperitiv si budeme dopřávat v nealko verzi i po konci února.
  • Ochutnali jsme taky nealko Bohemia Sekt. Nevyhrál, ale nevedl si vůbec špatně. Jak jsme ho ohodnotili?
  • Který obchod nabízí největší sortiment.
Domů
Sdílet
Diskuse