Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. února 2024 17:35
Čas čtení 0:42
Anna-Marie Hanzlíková

Konec návykových algoritmů a dětí na TikToku? Evropská komise zahájila vyšetřování

Konec návykových algoritmů a dětí na TikToku? Evropská komise zahájila vyšetřování
Zdroj: Pexels/volně k užití
TECH EVROPSKÁ KOMISE EVROPSKÁ UNIE TIKTOK
Uložit Uložené

Nejen USA, ale už i Brusel se začíná zajímat o TikTok. Evropská komise zahájila šetření, zajímá ji hlavně ochrana dětí a závislostní chování.

Podle tiskové zprávy vydané v pondělí se Evropská komise zaměří na to, zda TikTok dodržuje Nařízení o digitálních službách (Digital Services Act, zkráceně „DSA“).

Doporučeno
Mokrý iPhone do rýže? Apple před tím varuje a radí, co místo toho dělat Mokrý iPhone do rýže? Apple před tím varuje a radí, co místo toho dělat 21. února 2024 15:30

A co by to pro tebe mohlo prakticky znamenat? Třeba ověřování věku, protože EU jde hlavně o ochranu dětí, které se podle ní na TikToku dostávají k nevhodnému obsahu. 

Komisi zajímá i to, kolik na TikToku trávíš času. Zabývat se totiž bude i tzv. rabbit hole effectem (v překladu efektem králičí nory), který podle ní stimuluje behaviorální závislosti. Jinými slovy, zda tě TikTok netlačí až moc, abys do něj hodiny zíral*a.

Komise chce vědět, zda sociální síť dodržuje směrnice o soukromí a bezpečnosti, ale také zda poskytuje spolehlivou databázi reklam a dostupnost dat pro výzkumné účely. Podle serveru TechCrunch by případná pokuta za nedodržování mohla být až šest procent z ročního obratu.

Domů
Sdílet
Diskuse