Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. dubna 2024 15:30
Čas čtení 2:30
Adéla Švehlíková

Checkli jsme českou tvorbu na milánském design weeku. Instalace od Preciosa Lighting sahala do nekonečna

Checkli jsme českou tvorbu na milánském design weeku. Instalace od Preciosa Lighting sahala do nekonečna
Zdroj: Propagační materiál/Preciosa Lighting
KULTURA ČESKÝ DESIGN
Uložit Uložené

Společnost Preciosa Lighting se sídlem v Kamenickém Šenově představila na Milánském týdnu designu novou instalaci Crystal Beat II a my jsme u toho nechyběli.

Kdyby mi ještě před pár týdny někdo řekl, že pojedu na press trip do italského Milána v rámci největšího světového festivalu designu, pravděpodobně bych se jen pousmála a nebrala to moc vážně. Opak se však stal pravdou. A tak jsem v úterý 16. dubna 2024 seděla ve vlaku do Prahy, odkud jsem do zmiňovaného Milána ještě tentýž den odlétala. 

  


Do Milána jsem vyrazila na pozvání české společnosti Preciosa Lighting, která se specializuje na křišťálové lustry a světelné projekty. V rámci Milan Design Weeku 2024 značka představila novou instalaci s názvem Crystal Beat II, kterou navrhli její kreativní ředitelé Michael Vasku a Andreas Klug, již ve společnosti působí už od roku 2016. 


Tato severočeská firma se zaměřuje na udržení více než třísetletého dědictví zpracování českého křišťálu ve spojení s inovativními technologiemi. To je něco, co mě osobně na filozofii Preciosa Lighting baví nejvíc.


Osvětlení a lustry společnosti Preciosa zdobí prostory po celém světě, najdeme je ve Versailles, Petrohradě, Londýně, Dubaji, Makau i New Yorku. Jsou umístěny ve veřejných prostorách či soukromých palácích a rezidencích. V posledních měsících například zpracovala zakázky dekorativních svítidel pro nově otevřený dubajský resort One&Only nebo křišťálový zámek Šípkové Růženky pro pětihvězdičkový hotel v Paříži. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Preciosa Lighting (@preciosalighting)


Zpět ale k instalaci Crystal Beat II. Poté, co jsem dorazila do Milána, mé první kroky (hned po sprše na hotelu) směřovaly do stánku nacházejícího se v oblasti Via Tortona. Cesta tramvají na lokaci byla sice krušná, jelikož disponuji naprosto tragickou orientační schopností, nakonec jsem však úspěšně dorazila na zastávku Via Solari Via Stendhal. Od té to bylo ke stánku s instalací už jen pár minut.


Ve stánku od Preciosa Lighting jsem měla příležitost potkat některé ze členů týmu společnosti a následně si prohlédnout dlouho očekávaný vizuál Crystal Beat II. Instalace představovala fúzi světa pixelové grafiky, videoher a raného digitálního umění, což se promítlo v hravé dynamické formě. Jednalo se tak rovněž o oslavu vracejících se kulturních trendů předchozích generací, kdy v hlavní roli dominovaly takzvané pixely. 

Nekonečno světelných bodů

Preciosa Lighting Crystal Beat II.
Preciosa Lighting Crystal Beat II. Zdroj: Adéla Švehlíková


Právě ty tvořily základní jednotku obrazu, stejně tak základní prvek celé světelné kompozice Crystal Beat II. Dohromady se takových pixelů nacházelo v instalaci 400, přičemž každá kostka znázorňovala ruční práci z křišťálu. Celá expozice také byla propojena s 3D zvukovým systémem a barevnými světelnými efekty, díky čemuž se návštěva instalace stala zážitkem pro několik smyslů zároveň. 

Preciosa Lighting Crystal Beat II.Preciosa Lighting Crystal Beat II.Preciosa Lighting Crystal Beat II.Preciosa Lighting Crystal Beat II.
Zobrazit galerii
(5)


Když jsem instalaci spatřila poprvé, byla jsem doslova speechless. V rukou se mi tak střídal mobil, digitální kamera a digitální foťák, abych instalaci zachytila, reálnému zážitku se však nic nevyrovnalo. Pohltila mě euforie a užívala jsem si přítomného okamžiku. Domnívám se, že koncept Crystal Beat II splnil účel a zapůsobil na mě jako na diváka opravdu po všech směrech. 


Ať už jsem instalaci sledovala z jakéhokoliv úhlu, prakticky ze všech stran budil prostor stánku dojem nekonečnosti. K tomu všemu byla atmosféra umocněna speciálním playlistem, který zahrnoval například audio bouřky, či dokonce track Around The World od skupiny Daft Punk. 

Doporučeno
„Společenské rozdíly můžete vidět i v rámci Česka, nemusíte kvůli tomu do Indie,“ říká designér Michael Vasku „Společenské rozdíly můžete vidět i v rámci Česka, nemusíte kvůli tomu do Indie,“ říká designér Michael Vasku 24. dubna 2024 17:00


Nebylo to však poprvé, co se společnost Preciosa Lighting prezentovala v rámci eventu Milan Design Week. V minulosti byly k vidění instalace, jako například Crystal Beat nebo Composition in Crystal. Každá z expozic je specifická také tím, že debutuje na trhu s některým z takzvaných signature designs. Každý takový design nabízí různé možnosti modifikace. Ty zahrnují úpravu měřítka, kompozice, barev, materiálů, povrchových úprav, nebo dokonce i konstrukčních principů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Preciosa Lighting (@preciosalighting)


Letos byl novinkou v oblasti signature designs koncept s názvem Crystal Pixels, který, jak už název napovídá, koresponduje s ideou celé světelné instalace. Preciosa ve své výrobě zachovává principy manufaktury s velkým podílem ruční práce a nejvyššími standardy řemeslného zpracování, které kombinuje s technickými inovacemi. Právě z toho důvodu jsem zvědavá, s jakou další instalací přijde tato firma v příštím roce. 

Domů
Sdílet
Diskuse