Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti XTB.
24. května 2024 10:00
Čas čtení 2:38
Sponzorovaný obsah

4 nejčastější otázky, které máme o investicích + odpovědi. Na začátek ti stačí čtyři stovky měsíčně

4 nejčastější otázky, které máme o investicích + odpovědi. Na začátek ti stačí čtyři stovky měsíčně
Zdroj: Pexels / ThisIsEngineering
ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST INVESTICE
Uložit Uložené

Tady je vše, co potřebuješ o investování vědět.

O důvodech, proč bychom měli investovat a nejlépe začít už v mladém věku, se dočteš v mnoha článcích. Možná ti ale, stejně jako spoustě dalších lidí, připadá svět investic příliš komplikovaný. Proto ti vysvětlíme základní principy investování a pomůžeme ti pochopit, jak funguje. Uvidíš, že to nakonec nebude až tak složité a že začít může opravdu každý.

Kdy začít investovat?

Neexistuje přesný čas nebo věk, kdy bys měl*a začít s investicemi. V podstatě můžeš začít už dneska. Pokud tedy máš vytvořenou nezbytnou finanční rezervu pro případ nečekaných životních událostí (doporučuje se tří- až šestinásobek měsíčních nákladů). Jestli tuhle podmínku splňuješ a po zaplacení výdajů ti na konci měsíce zbývá alespoň pár stovek, nic ti nebrání se do toho vrhnout.

Vhodná doba je i z toho důvodu, že při vyšší inflaci můžeš předejít ztrátě hodnoty peněz a zajistit jejich zhodnocení v budoucnu. A nemusíš je ani hned všechny investovat. Platforma XTB úročí i neinvestované prostředky, které leží na účtu. Úrok pak XTB měsíčně vyplácí, takže ti vydělávají i peníze, které jsi zatím neinvestoval*a. Vše se děje automaticky, není k tomu potřeba žádný minimální vklad. Prvních 90 dnů je úroková sazba vyšší, po třech měsících se snižuje. Konkrétní výše sazeb pro jednotlivé měny najdeš na webu.

investice, peníze, trading
Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska

Jak vůbec začít investovat?

V první řadě si musíš ujasnit, čeho chceš investicemi dosáhnout. Od toho se bude odvíjet výběr konkrétní investice. Například:

  • Chceš peníze navíc na nový počítač nebo vysněnou dovolenou? Jedná se o krátkodobou investici do dvou let. 
  • Chceš si zajistit peníze navíc na bydlení nebo auto, které plánuješ v budoucnu? Jedná se o střednědobou investici na 2–6 let.
  • Chceš si vytvořit finanční polštář na dobu, kdy budeš mít děti, nebo až na důchod? Jedná se o dlouhodobou investici na 7 a více let.

Ideální přitom je nakombinovat různé druhy investic. Tím se totiž rozloží riziko s investicemi spojené – zkrátka když se stane, že jedna nevyjde, nepřijdeš o všechno, ale další investice ti ztrátu vyrovnají. Říká se tomu diverzifikace investičního portfolia a slouží k tomu, abychom našli ideální poměr mezi rizikem a výnosem. U dlouhodobých investic by měla největší část portfolia tvořit méně riziková aktiva. 

U společnosti XTB si můžeš takové portfolio vytvořit v mobilní aplikaci. Nastavíš si preference (např. jestli šetříš na důchod nebo dům), podle kterých budeš investovat. Na jejich základě si pak zvolíš konkrétní investiční portfolio. Můžeš využít také investiční plány, díky kterým si rozložíš vklady tak, aby byly investice bezpečné. Dají se investovat částky už od 370 korun, takže ti stačí opravdu pár stovek.

investice
Zdroj: Freepik

Jaké investice jsou vhodné pro začátečníky?

Ideálně ty s nižší mírou rizika. Pro méně zkušené investory jsou vhodné pasivní investice. Na rozdíl od aktivního investora, který odhaduje pohyby na trhu, pasivní investor vkládá peníze do již připravené sady akcií, dluhopisů nebo jiných aktiv. Jeho cílem je výkon trhu kopírovat, tím překonat případné krátkodobé poklesy a v dlouhodobém měřítku vydělat. Realizace probíhá prostřednictvím tzv. ETF fondů, které zahrnují různé investiční nástroje, jako jsou akcie, dluhopisy nebo komodity. „V ETF a pasivním investování je obrovský potenciál, protože se jedná o silnou investiční možnost, jak vytvořit diverzifikované portfolio bez nutnosti ručního výběru jednotlivých nástrojů,“ říká ředitel pobočky brokerské společnosti XTB David Šnajdr.

Co když nemám moc peněz?

Už jsme to zmínili výše – investovat můžeš i částky v řádech stovek korun. Pokud je budeš vkládat pravidelně, za pár let máš možnost nastřádat slušný finanční základ. Dalším tipem jsou podílové fondy. V případě, že si chceš koupit dluhopisy nebo dražší akcie konkrétní firmy, spojíš své prostředky na nákup akcií s dalšími investory. Každému investorovi pak připadá podíl na výnosu či ztrátě podle jeho vkladu. 

Jak vidíš, možnosti existují i pro ty, kteří nemohou na investice obětovat statisíce měsíčně. I to je důvodem, proč zájem o investování roste. V XTB meziročně vzrostla hodnota čistých vkladů o 85 %. Jen přes tuto platformu investuje 380 tisíc aktivních klientů. Přidat se k nim můžeš na webu nebo si rovnou stáhnout aplikaci XTB Online Investing.

investovat s xtb
UPOZORNĚNÍ
Každá investice nese určité riziko. Zvaž, jak se svými penězi naložíš.
Domů
Sdílet
Diskuse