Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Čteš poslední stranu článku:
Tohle je deset nejlepších knih jednadvacátého století. Souhlasíš s výběrem?

3. Gentleman v Moskvě

Autor: Amor Towles

Moskva dvacátých let minulého století, smetánka v místním hotelu Metropol a hrabě Alexandr Iljič Rostov, kterého jako nenapravitelného aristokrata odsoudí bolševici k doživotnímu vězení právě v zámožném hotelu.

Doporučeno
Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her 22. července 2024 v 7:00

2. Jsou světla, která nevidíme

Autor: Anthony Doerr

Marie-Laure žije se svým tatínkem v Paříži. Když později oslepne, otec pro ni postaví model jejich čtvrti, aby si zapamatovala cestu domů. Jenže později musí kvůli okupaci nacisty domov opustit. Paralelní příběh vypráví o chlapci Werneru Pfennigovi, který je zaujatý rádii a jeho talent chce využít i vojsko. Vítěz Pullitzerovy ceny zaujal i Netflix, který příběh ztvárnil v mini sérii s debutující nevidomou herečkou.

1. Demon Copperhead

Autorka: Barbara Kingslover

Charles Dickens kdysi napsal Davida Copperfielda, kde vypráví jaké škody napáchá vyrůstat v chudobě. Kingslover si tento motiv půjčuje, ale děj zasazuje na současný americký jih. Vypráví o chlapci, který se narodil dospívající matce samoživitelce. Kromě žebříčku NYT vyhrál román i Pullitzerovu cenu nebo Women's Prize for Fiction. V češtině zatím nevyšel.

Doporučeno
Muže pohřešovali 30 let po celé zemi: ukázalo se, že ho věznil soused. Zmocnil se ho prý pomocí magie Muže pohřešovali 30 let po celé zemi: ukázalo se, že ho věznil soused. Zmocnil se ho prý pomocí magie 24. července 2024 v 7:00

Kompletní žebříček ankety New York Times najdeš tady, případně se podívej na jejich shrnutí na Instagramu

Anketa:
Četl*a jsi něco z výběru?
Jasně, hned několik
Ne, ale hodně z knih mě zaujalo, už se chystám!
Ne, ani mě nic nezaujalo
Jasně, hned několik
32 %
278 Hlasů
Ne, ale hodně z knih mě zaujalo, už se chystám!
29 %
249 Hlasů
Ne, ani mě nic nezaujalo
39 %
333 Hlasů
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Zpět
Sdílet
Diskuse