Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2024 v 15:37
Čas čtení 1:01
Anna-Marie Hanzlíková

Vedro vede k severským dovoleným. Kam lidé vyráží nejčastěji?

Vedro vede k severským dovoleným. Kam lidé vyráží nejčastěji?
Zdroj: Unsplash/Denys Nevozhai
KULTURA CESTOVÁNÍ EXTRÉMY POČASÍ ISLAND KLIMATICKÁ ZMĚNA NORSKO
Uložit Uložené

Island, Norsko nebo třeba Baltské moře. V rekordních vedrech už klasická dovolená u moře tolik netáhne.

Že cestovatelé míří letos v létě do chladnějších destinací, si všímá třeba Reuters. V Americe se cestuje například na Aljašku, kam meziročně počet letů vzrostl až o 10 procent.

A v Evropě jsme na tom podobně. Dovoleným v Chorvatsku ani Itálii neodzvonilo, ale pokud ses tam ty nebo někdo z tvého okolí vypravil*a, možná jsi zaznamenal*a řeči o teplé vodě a nesnesitelném vedru.

A tak není divu, že naopak norská letecká společnost Norwegian Air těží z deseti nových spojení s evropskými městy. Stejně tak společnost výletních lodí Norwegian Cruise Line Holdings na příští rok vypsala třináct nových tras, které obráží třeba Kanadu, Aljašku a Novou Anglii.

„Podle společnosti ForwardKeys vzrostl počet letenek vydaných v červnu pro mezinárodní příjezdy do Norska, Irska a Švédska v porovnání s předchozím rokem o 19, 13 a 11 procent,“ píše Reuters. 

Doporučeno
Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's 29. února 2024 v 8:00
Doporučeno
Chorvatsko se potýká s extrémně vysokou teplotou moře. Bude se ještě zvyšovat Chorvatsko se potýká s extrémně vysokou teplotou moře. Bude se ještě zvyšovat 13. července 2024 v 15:00
Doporučeno
KVÍZ: Dobrodošli! Dorozumíš se v Chorvatsku? KVÍZ: Dobrodošli! Dorozumíš se v Chorvatsku? 2. června 2024 v 17:00

A co my Češi? Roste popularita cest k Baltskému moři, především k polským sousedům. Všímají si toho i tamější média, podle kterých je Polsko pro Čechy jejich novým Chorvatskem, jak píše třeba polský deník Gazeta Wyborcza.

Dokazují to i data, která uvádí český Forbes. U prodejců zájezdů už před sezónou vzrostl zájem o Polsko až o sto padesát osm procent. Cestovatelů na vlastní pěst se tam vypravilo pravděpodobně ještě více. 

V destinacích jižní Evropy ale smutnit nemusí. Cestuje se tam také, jen jindy. V červnu tam například narostl počet letů o osm procent. Pravděpodobně se tedy stane, že se v létech v době klimatické krize tam čím dál častěji bude cestovat na jaře a na podzim. 

Domů
Sdílet
Diskuse