Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
včera 7. října 2024 v 17:39
Čas čtení 0:54
Magdalena Trajerová

Mark Zuckerberg je druhý nejbohatší člověk na planetě. Letos vydělal nejvíc

Mark Zuckerberg je druhý nejbohatší člověk na planetě. Letos vydělal nejvíc
Zdroj: Getty Images/George Frey
EKONOMIKA EKONOMIKA MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, se stal druhým nejbohatším člověkem na světě. Hodnota jeho majetku přesáhla hranici 200 miliard dolarů, což je přibližně 4,6 bilionů korun.

Žebříček nejbohatších lidí na světě zveřejňuje pravidelně agentura Bloomberg. Podle posledního zveřejněného přehledu přeskočil Zuckerberg Jeffa Bezose a Bernarda Arnaulta a v žebříčku skončil druhý.

Indexu miliardářů vévodí zakladatel automobilky Tesla a majitel sociální sítě X Elon Musk. Jeho jmění činí 263 miliard dolarů, což je téměř 6,1 bilionu korun.

Nejlépe vydělávajícím mužem světa je ale Zuckerberg. Ten od začátku roku do 7. října zbohatl o více než 82 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Jeho majetek má nyní hodnotu 211 miliard dolarů. To je v přepočtu asi 4,9 bilionu korun. Musk, Zuckerberg a Bezos jsou tak jediní lidé na světě, kteří vlastní jmění v hodnotě vyšší než 200 miliard dolarů.

Doporučeno
Tohle jsou nejbohatší Češi. V TOP 10 jsou Babiš i Kellnerová Tohle jsou nejbohatší Češi. V TOP 10 jsou Babiš i Kellnerová 2. října 2024 v 16:31

Čtyřicetiletý podnikatel vlastní společnost Meta Platforms, která provozuje sociální sítě Facebook, Instagram a WhatsApp. Velká část majetku Zuckerberga je navázána právě na akcie v jeho společnosti. Ty letos vzrostly o více než 72 procent a jsou na svém historickém maximu. Jedna akcie má momentálně hodnotu 600 dolarů (13,8 tisíce korun), uvedla CNN.

Zuckerberg má vysoké ambice i do budoucnosti. Chce se prosadit na poli umělé inteligence. V září na akci Meta Connect 2024 ve svém projevu uvedl, že nástroj Meta AI je na dobré cestě stát se nejpoužívanějším AI asistentem na světě. „Jsme téměř na 500 milionech aktivních uživatelů měsíčně a v některých větších zemích jsme to ještě ani nespustili,“ prohlásil. Meta AI dosud není dostupná v Evropské unii.

Domů
Sdílet
Diskuse