Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2015 12:11
Čas čtení 0:00
Peter Hlavička

Zara předběhla Microsoft, Amancio Ortega je nejbohatším mužem planety

MÓDA FORBES ZARA
Uložit Uložené

Kolem fast-fashion se aktuálně nese spíše negativní vlna pozornosti, ale ani to nedokáže zastavit Ortegu na cestě za svým snem.

Žebříček nejbohatších lidí na světě má sice každou chvíli kvůli vývoji akcií na burze jiné pořadí, ale některá jména zůstávají prostě neměnná. Posledních 20 let tak trávil většinu času na špičce zakladatel Microsoftu, Bill Gates, jehož čisté jmění (net worth) se pohybuje na úrovni 71 miliard eur. Na paty mu však již delší dobu šlape zejména největší módní magnát dnešní doby, kterým není nikdo jiný než majitel Zary, Pull & Bear, Bershky a Stradivariuse, Amancio Ortega. Ve společnosti Inditex, která zastřešuje zmíněné značky, mu totiž patří 59,3 procenta akcií a jelikož za posledních 10 let vzrostla tržní hodnota Inditexu o 570 %, Amancio se včera na krátkou chvíli stal nejbohatším mužem planety. Nebýt nepříznivého kurzu eura vůči dolaru, Amancio mohl mít první příčku zabezpečenou, ale takto bude muset na definitivně sesazení Gatese z trůnu ještě pár dní počkat. Akcie Inditex totiž dosáhly v pátek svého maxima na úrovni 33,99 €, což ve výsledku znamená, že Ortega majetek má hodnotu 71,83 miliard eur.

Zara předběhla Microsoft, Amancio Ortega je nejbohatším mužem planety

Ortega založil Zaru s bývalou manželkou Rosaline Mera ještě v roce 1975, a i když ze začátku se věnovali pouze spodnímu prádlu a županům, postupem času sklidila Zara úspěch v celém Španělsku, sousedním Portugalsku, Francii, Anglii a později i po celém světě. Po smrti manželky převzala její podíl ve firmě dcera Sandra Ortega Mera, která je aktuálně s majetkem v hodnotě 6,5 miliard eur druhou nejbohatší osobou ve Španělsku.

Zara předběhla Microsoft, Amancio Ortega je nejbohatším mužem planety

Základním kamenem jejich úspěchu je zejména rychlost, kterou dokáže Inditex chrlit nové oblečení. Ortega fast-fashion model totiž dokáže svépomocí vytvořit všechny návrhy, ušít oblečení, distribuovat ho a rovnou jednotlivé kousky i prodat, ale na rozdíl od konkurence celý proces netrvá měsíce ale spíše dny. Díky tomuto modelu dokáže Inditex rychle vyhovět požadavkům zákazníků a zásobovat tak všechny své prodejny aktuálními trendy.

Domů
Sdílet
Diskuse