Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2015 19:50
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Téměř 2 000 let starý rukopis Nového zákona se prodával na eBayi jen za 99 dolarů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Internetová aukce eBay ukrývá mnoho pokladů a vzácných artefaktů. Své o tom může vyprávět i americký profesor, který zde objevil antický fragment Nového zákona.

Díky velmi bohaté nabídce zboží od prodejců ze všech koutů světa je možné prostřednictvím internetové aukce eBay prodat, či naopak pořídit prakticky cokoliv, na co si jen člověk vzpomene. Není tudíž překvapením, že zde čas od času kromě běžných artiklů narazíte také na různé kuriozity a raritní kousky čekající na zájem sběratelů. Podobný nález začátkem roku učinil i Geoffrey Smith, pomocný profesor raného křesťanství na univerzitě v Texasu, když narazil na fragment papyrusu Evangelia podle Jana, který se datuje až do období mezi lety 250 až 350. Šokující na celé události nebyl pouze objev samotný, ale i jeho vyvolávací cena, která byla stanovena na pouhých 99,99 dolarů (~90 eur; 2 500 korun).

Téměř 2 000 let starý rukopis Nového zákona se prodával na eBayi jen za 99 dolarů

Asi 1 700 let starý artefakt o velikosti kreditní karty na jedné straně obsahuje šest částečně zachovalých řádků psaných v antické řečtině z J 1:50-51 z Nového zákona a neidentifikovaný křesťanský text na straně druhé. Dr. Smith se ve zlomku vteřiny rozhodl, že takto nevídaná vzácnost nesmí za žádnou cenu zmizet v něčí soukromé sbírce, a proto okamžitě oslovil samotného prodejce s prosbou o zrušení aukce, aby mohl fragment prostudovat. Prodejce s žádostí souhlasil, s profesorem se v březnu (marec) setkal a v současné době se Smith připravuje na publikaci výsledků svého výzkumu. Věří, že se jedná o jediný známý řecký papyrus Nového zákona pocházející spíše ze svitku, než kodexu.    

A jak tuto prastarou cennost prodejce vůbec získal? Podle všeho se fragment původně nacházel ve vlastnictví Harolda R. Willoughbyho, bývalého profesora raného křesťanství na univerzitě v Coloradu, který jej uchovával ve své privátní sbírce, a prodejce se identifikoval jako jeho příbuzný. Papyrus včetně dalších antických spisů pak zdělil po jeho smrti v roce 1962.

Téměř 2 000 let starý rukopis Nového zákona se prodával na eBayi jen za 99 dolarů

Teď, když Dr. Smith svou studii dokončil, zůstává nejasné, co se s papyrem stane dál. Z jedné strany na prodejce totiž údajně tlačí dychtiví sběratelé, kteří mu za něj nabízí ohromné finanční obnosy, zatímco z druhé strany se ozývá prosebné naléhání profesora Smithe, aby jej daroval knihovně k dalšímu výzkumu. Kdo ví, kde tedy fragment nakonec skončí. Třeba poputuje opět na eBay.

Domů
Sdílet
Diskuse