Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2016 2:37
Čas čtení 0:00
Peter Nemček

Mirko Filipovič: Tvrdý Chorvat, který má zasloužené místo mezi hvězdami smíšených bojových umění

SPORT UFC
Uložit Uložené

Mirko „Cro Cop“ Filipovič patří mezi nejznámější jména bojových sportů. Jak vypadala jeho kariéra?

Chorvatský zápasník Mirko „Cro Cop“ Filipovič je dobře známý díky svým zdrcujícím kopům na hlavu. V japonské federaci smíšených bojových umění PRIDE si takto vydobyl pozornost mnoha fanoušků. Cro Cop začínal svou kariéru profesionálního zápasníka v kickboxérském ringu. Výhrami v K-1 nad mnohými známými jmény jako Jerome Le Banner, Mike Bernardo nebo Peter Aerts se mu otevřela cesta do světa smíšených bojových umění.

V letech 2001 až 2003, což byly jeho první dva roky zápasení ve smíšených bojových uměních, byl z devíti zápasů poražen pouze jednou. Díky této pozoruhodné šňůře vítězství na sebe přilákal pozornost diváků hned na začátku kariéry. Jeho nohy byly považovány v zápasech za klíčové - „pravá noha nemocnice, levá noha hřbitov“. Zápas byl Cro Cop schopen ukončit kdykoliv, pokud dobře umístil kop na hlavu nebo na tělo. Poslední zápas v listopadu roku 2003 proti Antoniovi Rodrigo Nogueirovi mu zrušil šňůru sedmi po sobě jdoucích vítězství. Ve své kariéře prohrál s několika známými jmény jako například Kevin Randleman nebo hvězdný Fedor Emelianenko, který zápas vyhrál na body. Na rozdíl od jeho bratra Alexandera Emelianenka, který podlehl Cro Copovi již v prvním kole v čase 2:09.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

V roce 2006 zažíval Cro Cop nejlepší období v kariéře. Porazil v PRIDE velká jména jako Ikuhisa Minowa, Hidehiko Yoshida, Wanderlei Silva (náhrada za zraněného Fedora Emelianenka) a Joshe Barnetta, nad kterým mu výhra přinesla první místo v PRIDE FC Open-Weight Grand Prix. A jak sám Mirko popsal, výhra pro něj znamenala nejlepší dárek na jeho 32 narozeniny.

Mirko Filipovič: Tvrdý Chorvat, který má zasloužené místo mezi hvězdami smíšených bojových umění

                                                                          Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports 

Po jeho přestupu do UFC ochutnal i těžkou prohru, a to například proti Gabrielovi Gonzagovi. Ten ho poslal k zemi kopačkou mířenou na hlavu už v prvním kole. Přestup do UFC Mirkovi moc na slávě nepřidal, právě naopak ho shodil dolů. Všichni jeho fanoušci začali po mnoha prohrách vzpomínat na jeho krásné časy v PRIDE. Po prohraném zápase s Brendanem Schaubem Dana White oznámil, že Chorvata viděli fanoušci v UFC pravděpodobně naposled.

Později v roce 2011 Dana považoval za nutné dát Mirkovi poslední šanci. Chvílemi to vypadalo nadějně, ale houževnatý Roy Nelson se složit nedal a Cro Cop se stal v 3. kole poraženým. Po zápase se všem svým fanouškům poděkoval a oznámil svůj odchod do důchodu.

Tak se ale nestalo. Téměř po roční pauze Mirko opět nastoupil do ringu a postavil se proti Shinichimu Suzukawovi, jehož v prvním kole porazil. Po tomto zápase si dal závazek, že ještě před úplným ukončením jeho kariéry se chce ještě jednou vrátit do Octagonu v UFC. Tak se i stalo a postavil se proti Gabrielovi Gonzagovi v dubnu 2015. Zápas podle očekávání vyhrál a měl se postavit koncem roku proti Anthonymu Hamiltonovi. Avšak 10. listopadu oznámil Mirko odchod do důchodu. Důvodem bylo i odhalení užívání dopingových látek (růstový hormon) v jeho těle, ke kterému se i přiznal. Navzdory všem prohrám je Mirko „Cro Cop“ Filipovič řazen stále mezi top 10 zápasníků ve smíšených bojových uměních ve světě.

Domů
Sdílet
Diskuse