Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
20. března 2016 v 17:55
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Na světě jsou první 3D sluchátka, která přizpůsobí zvuk vaší hlavě a uším

TECH
Uložit Uložené

Jsme svědky zvukové revoluce pro sluchátka?

Jak samotní tvůrci videa uvádějí v prezentačním snímku, sluchátka se za posledních 65 let příliš nezměnila. Nechceme tím říci, že dnešní malá i velká sluchátka jsou na stejné úrovni, avšak kromě bezdrátové technologie, nižší ceny a věrnější reprodukci jsme se nedočkali téměř žádné funkce, kterou bychom mohli označit za revoluční, respektive futuristickou. V roce 2001 se sice výrazně zpopularizovala in-ear sluchátka díky představení prvního iPodu, který měl tyto nenápadné prcky v balení, avšak projekt na Kickstarteru se zabývá právě těmi sluchátky, které kompletně zakrývají vaše uši. A že nejsou zrovna nejmenší, se přesvědčíte i sami.

Na světě jsou první 3D sluchátka, která přizpůsobí zvuk vaší hlavě a uším

Na „obranu“ vývojáře, nadměrná velikost má své opodstatnění. OSSIC X se podle oficiálního popisu označují za vůbec první 3D sluchátka, která se za pomoci různých senzorů dokáží přizpůsobit jejich majiteli. Přesným měřením šířky hlavy, tvaru uší, polohy hlavy a následným vyhodnocováním se docílí daleko přirozenějšího 3D efektu než u běžných sluchátek. V podstatě se dostanete do podstatně většího virtuálního prostoru, kde se zvuk generuje všude kolem vás, včetně prostředí pod vámi a nad vámi. Teoreticky si tak můžete vychutnat hudbu jako na koncertě, hraní her s velkou přesností zaměření zdroje zvuku (Counter Strike či jiné tituly) a na své si přijdou i budoucí majitelé systémů virtuální reality, souhra obrazu a zvuku je totiž jakýmsi základem pro kvalitní zážitek z VR.

Snímání tvaru uší vzájemně spolupracuje s až osmi měniči (4 v každém ušníku, běžná sluchátka mají obvykle jeden), které by měly na základě výpočtů doručit přirozeně znějící zvuk, který je navíc fixován v prostoru, t. j. při otáčení hlavy se měniče přizpůsobují vaší poloze. Nabytý pocit skutečné přítomnosti zvuku si můžete prohlédnout i na videu níže zobrazujícím první setkání uživatelů s OSSIC X. Připojit je můžete pomocí AUX/USB, navíc, díky vestavěné baterii vydrží až 10 hodin bezdrátové reprodukce. Zapojením přes USB se spolu s přehráváním automaticky dobíjejí. Projekt podpořilo již více než 5000 lidí, přičemž vybraná částka překročila 1,3 milionu dolarů, což není zrovna málo. Do obchodů by sluchátka měla dorazit v prvním čtvrtletí 2017 za 399 dolarů. Zda budou sluchátka praktická na běžný poslech v MHD je na pováženou, každopádně, v klidu domova zřejmě nabídnou zážitek, který bude stát za to.

Na světě jsou první 3D sluchátka, která přizpůsobí zvuk vaší hlavě a uším
Na světě jsou první 3D sluchátka, která přizpůsobí zvuk vaší hlavě a uším
Domů
Sdílet
Diskuse