Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2016 12:14
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Prodej iPhonu zpomalil a tržby Applu klesly poprvé za posledních 13 let. Čekají giganta problémy?

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Kalifornské jablíčko ukázalo obchodní výsledky za poslední čtvrtletí a nevypadá to dobře. Zachrání ho iPhone 7?

Druhé čtvrtletí fiskálního roku 2016 nebyl pro Apple vůbec růžový, protože nejenže padly prodeje iOS smartphonu, ale klesl ještě i příjem, a to se nestalo během posledních 13 let ani jednou. V meziročním srovnání je rozdíl zcela patrný, protože se jedná až o 13procentní pokles výnosů z obchodní činnosti. Zatímco gigant nabyl během stejného období minulého roku 58 miliard amerických dolarů a z toho 13,6miliardový zisk, letos to bylo 50,6 a 10,5 miliardy, informuje web The Verge. A růžově to nevypadá ani pro další čtvrtletí, jelikož Apple očekává pokles tržeb o zhruba 15 procent.
 
Nižší výnosy nezaznamenaly v úplně každé zemi, kde se produkty s logem nakousnutého jablíčka prodávají. Například v takové Indii si iPhone polepšil o zhruba 50 procent. Avšak na lukrativním čínském trhu něco takového tentokrát nenastalo, ačkoli tam Apple patří mezi nejpopulárnější značky. Podle všeho to způsobil vzestup stále lepší místní konkurence s nebezpečně agresivní cenovou politikou.
 
Co se týče iPhonů, ve druhém čtvrtletí 2015 dokázal gigant prodat přes 61 milionů kusů. V tomto čtvrtletí to bylo už jen 51,2 milionu iPhonů, píše web Engadget a dále dodává, že jde vůbec o první případ, kdy prodeje populárního smartphonu s operačním systémem iOS meziročně padli. Problémy tedy s největší pravděpodobností nastaly po představení iPhone 6s, který nezaujal pozornost dostatečného počtu potenciálních zákazníků. A to se odrazilo ve výrazném propadu příjmů i v prvním čtvrtletí, viz graf níže.

Prodej iPhonu zpomalil a tržby Applu klesly poprvé za posledních 13 let. Čekají giganta problémy?
Zdroj: www.theverge.com

Jak tvrdí web AppleInsider, podobná situace nastala i při osobních počítačích či tabletech. Prodeje počítačů Mac v posledním čtvrtletí fiskálního roku 2016 klesly na 4 miliony kusů, čili o přibližně 600 tisíc méně, než se podařilo prodat během minulého roku. iPad si za stejné období pohoršil až o 2,3 milionu kusů.
 
Samozřejmě zatím nemůžeme hovořit o osudu takové korporace jakou je Apple, ale jak je vidět i díky vyhlídkám do budoucna, momentálně to nevypadá, že by se něco mohlo jakkoli zlepšit. A protože nedávno představený 4palcový iPhone SE zázraky určitě nepřinese, nejbližší schopnou záchranou bude tedy nadcházející generace iPhonu s číselným označením sedm. Od té se však letos očekává opravdu hodně, takže z toho může vzniknout ještě i velké zklamání.

Domů
Sdílet
Diskuse