Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2016 v 19:36
Čas čtení 0:00
Pavel B.

Anthropoid otevřel 51. MFF Karlovy Vary. Dokázal snímek o československých atentátnících zaujmout?

FILMY A SERIÁLY CILLIAN MURPHY
Uložit Uložené

Všechny tři kinosály byly beznadějné vyprodány, ale my jsme byli při tom.

Karlovarský festival zahájil dlouho očekávaný Anthropoid, který se dočkal své světové premiéry. Stejný název nese i jedna z klíčových událostí 2. světové války, jejímuž studiu věnoval režisér Sean Ellis patnáct let. Příběh ho uchvátil. Popsal ho jako napínavý, plný emocí a hlavně o lidech, kteří se dokázali postavit tyranii. Ba co víc, ve filmu máme možnost spatřit významné herecké osobnosti nejen české, ale i celosvětové kinematografie.

Anthropoid otevřel 51. MFF Karlovy Vary. Dokázal snímek o československých atentátnících zaujmout?
Zdroj: yahoo.com

Přítomnost Jamieho Dornana, známého z filmu 50 odstínů šedi, slibuje širší divácký zásah. Ostatně v minulém roce způsobil jeho příchod na festival hotové šílenství, a tak se organizátoři pokusili o repete. České publikum potěší jména jako Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jan Budař a další. Pokud byly na začátku obavy, že Češi obsadí méně významné role, nebyly namístě. Jsou plnohodnotnou součástí příběhu. A že se na film diváci opravdu těšili, dokazují i ​​plné kinosály. O film byl totiž v úvodní den festivalu obrovský zájem. Lístky se vyprodávaly již v ranních hodinách a festivaloví šťastlivci film viděli za účasti samotných aktérů filmu.

Zmíněný Jamie Dornan v roli Čecha Jana Kubiše a Cillian Murphy v role Slováka Josefa Gabčíka jsou tváře, které vnesly do postav potřebnou energii. Hlavní hrdinové se nejednou ocitají v patových situacích, které vyžadují kvalitní herecké výkony. V tomto případě obě hvězdy potěšily. I díky nim diváci prožívali vypjaté scény opravdu intenzivně. Publikum však nepotěší, že Anthropoid vsadil na angličtinu, kterou vypráví každý herec, nehledě na jeho původ. Proto konverzace Čecha a Slováka v angličtině, a pokaždé s jiným přízvukem, mohou diváka rušit. Otázkou je, jak na nevýraznou angličtinu zareaguje zahraniční publikum.

Anthropoid otevřel 51. MFF Karlovy Vary. Dokázal snímek o československých atentátnících zaujmout?
Zdroj: yahoo.com

První dojmy jsou proto smíšené. Anthropoid kolísá a silné dramatické scény střídají problematické části. Zatímco zpracování samotného atentátu na Heydricha je silné a precizní, film sklouzává k melodramatický momentům. Režisér neváhal vystavět v poměrně malém prostoru love story, která působí nejistě a některé scény zbytečně kazí celkový dojem. Především vztahu Ani Geislerové a Cilliana Murphyho režisér věnoval prostor, který bylo možné vykreslit i originálnějším způsobem.

Anthropoid sice mapuje historické události, které jsou důležitou součástí našich dějin, Sean Ellis měl však i jiné plány. Rozhodl se pro důkladnou studii lidí, kteří jsou frustrovaní a unavení z bezútěšného života. I proto neváhají za záchranu vlasti a víry v budoucí generace nasadit vlastní životy. Postavy fungují celý film pod hrozbou smrti, a tak cítíme poctivě budované napětí, které díky precizně nasazeným melodiím zanechá silný dojem. Anthropoid je dobový film zpracovaný moderním způsobem, který chce zaujmout širší publikum. A to se mu zřejmě podaří. Náročnější divák tak musí očekávat prvky filmové řeči typické pro komerčnější snímky. 6/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse