Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2016 13:45
Čas čtení 0:00
Marek R.

Nezapomeňte, nádherné Perseidy budou nejlépe pozorovatelné právě dnes v noci!

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Chystáš se dnes vychutnat si vesmírné divadlo?

Jak jsme psali před pár dny, po roce nám vesmír opět nabídne úchvatnou večerní událost v podobě četných Perseid a právě dnes si je vychutnáme nejlépe. Název Perseid je odvozen od souhvězdí, odkud pochází, tj Perseus. Objevené bylo už roku 39 našeho letopočtu a lidi fascinuje už celá staletí. Perseidy jsou oblíbené zejména díky jejich výraznosti a do karet jim hraje mnohdy i letní počasí. Sledovat jsme je mohli už 10. srpna, ale jejich vrchol letos nastává 12. srpna odpoledne, ale protože jsou pozorovatelné logicky v noci, tak nejlepší podmínky proto budete mít v noci ze čtvrtka na pátek.

Nezapomeňte, nádherné Perseidy budou nejlépe pozorovatelné právě dnes v noci!


Zářivé záblesky na noční obloze mnozí považují za padající hvězdy, ale pravděpodobně byste si zbytečně něco přáli. Perseidy jsou totiž spíše jakýmsi odpadním materiálem, který zůstává viditelný po průletu komety Swift-Tuttle. V roce 2014 jsme během vrcholu roje zaznamenali 68 meteorů za hodinu, loni to bylo 95 meteorů za hodinu, no a letos se očekává ještě vyšší počet, takže si to určitě nenechte ujít. Dvěma rušivými faktory, které by vám mohly pokazit tento zážitek, jsou světelné znečištění a oblačnost. V prvním případě se doporučuje se v danou noc vydat co nejdále od rušnějších českých měst na klidnější venkov nebo vedle lesů, na louky a pole, protože světlo z pouličního osvětlení dokáže zkazit viditelnost. V druhém případě, což je oblačnost, již nijak jasněji neporadíme, protože počasí (zatím) nedokážeme ovládat. Předpokládá se však, že noc ze čtvrtka na pátek bude na velké části území bezmračná, tak věřme, že to tak opravdu bude a spolu si dnes vychutnáme po roce opět krásné vesmírné divadlo.

Domů
Sdílet
Diskuse