Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2016 17:26
Čas čtení 0:00
Marek R.

10 věcí, které jste (možná) nevěděli o olympijské legendě Michaelu Phelpsovi

SPORT
Uložit Uložené

Žijící legenda sportu je vzorem pro miliony lidí.

Je mu už 31 let, ale stále mu nestíhají ani mnohem mladší kolegové. Michael Phelps je prostě fenomén nejen plavání, ale sportu jako takového a jeho olympijské rekordy jsou něco, co se bude jen těžko překonávat. Jak se říká, v nejlepším je třeba přestat, a tak Phelps během olympiády oznámil, že za čtyři roky už nebude pod pěti kruhy soutěžit. I proto jsme se tedy rozhodli podívat na 10 zajímavých momentů nejen jeho kariéry, ale i jeho života.

  • Plavat začal v době, kdy mu bylo sedm let a mohly za to jednak jeho sestry, ale stejně také potřeboval někde vypustit energii, a tak skončil v bazénu. Zlomový moment přišel v roce 1996 během olympiády v Atlantě, když mladý Michael sledoval Toma Malchowa a Toma Dolana (bývalí američtí plavci) a tehdy si řekl, že z plavání se stane jeho profese.
  • I když je Phelps nyní chodící ikonou sportu a nejlepším plavcem historie, ne vždy byla voda jeho kamarádem. Dokážete si tipnout první styl plavání, který se naučil? Byl to znak, a to z jednoduchého důvodu. Při svých prvních stycích s plaveckým bazénem se totiž bál ponořit hlavu pod vodu, a tak se raději obrátil na záda, čímž začaly jeho prvotní zkušenosti právě s tímto plaveckým stylem.
  • Podle vyjádření jeho mámy, jako malý byl Michael energické dítě, které nedokázalo v klidu vydržet bez aktivity a měl problém se plně soustředit ve škole. Když byl v šestém ročníku, diagnostikovali mu ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) a začal tak užívat Ritalin (používá se na zlepšení schopnosti soustředění u dětí a dospělých s ADHD). Tento lék mladému Phelpsovi pomohl při soustředění se na školní povinnosti, ale cítil se zahanbeně, když musel každý den jít za školní lékařkou kvůli pilulce. Když mu bylo tedy 12 let, vykašlal se na Ritalin a naplno se soustředil pouze na plavání a své problémy řešil intenzivním fyzickým tréninkem a psychoterapií. A udělal dobře.

  • Phelps už v raném věku ukazoval svůj obrovský plavecký potenciál a není třeba se tedy divit, že se nesmírně rychle dostal do amerického olympijského týmu. Jeho první zkušenost s tímto turnajem byla v roce 2000, kdy se stal nejmladším americkým plavcem, který kdy sportoval za USA pod pěti kruhy. V té době byl opravdu mladé ucho, vždyť mu bylo jen 15 let. Na medaili to samozřejmě ještě tehdy nebylo, ale skončit pátý na 200 metrů v motýluk v 15 letech je více než slušné.
  • Michael Phelps je sice sportovním vzorem pro miliony lidí, ale na veřejnosti se nevyhnul ani několika přešlapům. Hned dvakrát byl zadržen za řízení pod vlivem alkoholu, jednou v Salisbury, podruhé v Baltimore. Po druhém incidentu z roku 2014 byl na 6 měsíců suspendován ze všech plaveckých soutěží, ale jak už dnes víme, vrátil se opravdu ve velkém stylu. Navíc, v roce 2009 se objevila fotografie, na které kouří marihuanu.
  • Americký plavec se může pochlubit mnoha rekordy a jedním z nich je ten, že se mu jako jedinému podařilo na jedné olympiádě vyhrát neskutečných 8 zlatých medailí. Tímto parádním výkonem překonal rekord svého krajana, také amerického plavce, Marka Spitze, který se na jedné olympiádě těšil "jen" ze zisku sedmi zlatých kovů. Pět z nich bylo z individuálních závodů, čímž dorovnal další rekord (i ten však už dávno překonal). Při jednom z jeho vítězství se mu dokonce dostala do brýlí voda, což mu značně zhoršilo zrak, ale ani to mu nezabránilo získat zlato. Jednoduše, fenomén.

"Ponořil jsem se a naplnily se mi vodou. Během závodu to tak bylo stále horší a horší. Od jistého okamžiku jsem dokonce ani neviděl do cíle, a tak jsem jen musel doufat, že vyhrávám."

  • O čtyři roky později, tedy na olympiádě v Londýně, přidává Michael Phelps do své sbírky 4 zlaté a dvě stříbrné medaile, čímž se stává nejúspěšnějším olympionikem tři roky za sebou. A totéž zopakoval nyní v Riu. Tento americký plavec je i nejúspěšnějším olympionikem historie s 28 cennými kovy, z toho až 23 je zlatých. A na tento výkon se ani zdaleka nikdo nechytá. A i proto je na olympiádě v Riu kapitánem americké výpravy a během zahajovacího ceremoniálu byl i vlajkonošem.
  • Phelps drží rekord v motýlku na 100 i 200 metrů a i na 400 metrů polohových závodů. Během své kariéry vyhrál 83 medailí, z toho až 66 zlatých a jeho obrovské úspěchy mu tak musely vynést i nějaké ty přezdívky. Mezi tu nejčastější patří Iron Mike, jeho kolegové ho oslovují i Gomer a mezi další přezdívky patří i The Baltimore Bullet nebo The Flying Fish.
  • Při jeho obrovských úspěších hraje významnou roli i jeho stavba těla. Už při pohledu na tohoto urostlého Američana si všimnete jeho dlouhých, vysportovaných rukou, které když roztáhne jako pták, tak je jejich rozpětí delší než jeho samotná výše. Pozornost si zaslouží i jeho velká chodidla, která jsou navíc u kotníku zahnutá o 15 stupňů více než u většiny lidí. Stejně výborně je na tom i jeho odolnost vůči únavě, protože má sníženou tvorbu kyseliny mléčné v těle a je tak plně připraven podat perfektní výkon spíše než jeho soupeři.

  • Michael Phelps měl ještě před touto olympiádou na kontě mnoho rekordů, přesto mu však jeden pradávný rekord v počtu zlatých kovů nepatřil, protože Leonidas z Rhodosu si v dávných dobách také dělal se svými soupeři, co se mu zachtělo a před 2168 lety stanovil úctyhodný rekord, když v individuálních závodech získal 12 prvních umístění, ale tento rekord mu již od olympiády v Riu nepatří. Vítězstvím ve finále na 200 m polohové závody získal Michael totiž svůj neskutečný 13. individuální titul pod pěti kruhy a více než 2000 let starý rekord byl tak překonán chodící legendou plavání. Mimochodem, už když mu bylo 15 let, tak se stal nejmladším plavcem, který překonal světový rekord.

Deset zajímavých faktů z jeho života tak máme za sebou, ale najde se jich ještě víc. Když se například připravoval na olympiádu v Pekingu, za týden přeplaval až 80 kilometrů, ale jak se později ukázalo, tato náročná příprava se více než vyplatila. Přestože je on sám sportovní legendou, i on sám má svůj vzor, kterým není nikdo jiný než samotný Michael Jordan.

 

Domů
Sdílet
Diskuse