Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2016 9:11
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Výroba iPhonu 7 je levnější než výroba Samsungu Galaxy S7. Jeden iOS smartphone stojí přes 5 tisíc korun

TECH
Uložit Uložené

Srovnání výrobních nákladů.

Výrobci chytrých mobilních telefonů neprozrazují přesné částky jednotlivých komponentů a ani náklady za jejich zkompletování do jednoho celku, ale to hned neznamená, že neexistuje způsob, prostřednictvím kterého bychom se dostali alespoň k přibližným číslům. Výrobní náklady jsou položka, kterou chce každá společnost dostat na co nejnižší částku, protože pak poroste její profit. A výjimkou není samozřejmě ani Apple nebo Samsung. Pojďme se tedy podívat, kdo vyrábí svou letošní vlajkovou loď levněji.
 
Ještě v březnu obletěla celý internet zpráva, kde bylo uvedeno, že jihokorejský gigant zaplatí za výrobu Galaxy S7 něco přes 6 tisíc korun. A naopak - Apple vyjde podle informací od analytické společnosti IHS Markit vyhotovení jednoho iPhonu 7 pouze zhruba 5 400 korun, což při srovnání s náklady Samsungu (ty mohou být dnes výrazně nižší) představuje asi o téměř 800 korun méně. Aby však nezůstal někdo v šoku, k částce je třeba přičíst i náklady na vývoj, reklamu, balení nebo na přepravu z bodu A do bodu B, čili logistiku. Po představení a uvedení do obchodů se cena pro zákazníky v obou případech pohybovala v Česku kolem 20 000 korun, někde možná i více.

Výroba iPhonu 7 je levnější než výroba Samsungu Galaxy S7. Jeden iOS smartphone stojí přes 5 tisíc korun
Zdroj: pocketnow.digidip.net
Domů
Sdílet
Diskuse