Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2016 15:44
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Proč je nedostatek nových iPhonů v Jet Black provedení a kvůli čemu Apple nenabízí 32 GB verzi?

TECH
Uložit Uložené

Děláš si zálusk na lesklý iOS smartphone? Tak čti.

Kalifornský gigant letos přinesl černý iPhone 7 s černými plastovými páskami a až dvěma povrchovými úpravami. A už předprodej sedmiček nám prozradil, tedy lépe řečeno potvrdil, že největší poptávka bude právě po té lesklé, čili Jet Black verzi, která navíc zdobí pouze 128 nebo 256 GB model. O tom si ale povíme něco málo později. Nyní se podíváme na důvod, proč mají obchody nedostatek kusů.
 
Sehnat totiž sedmičku v leskle černém provedení momentálně představuje opravdu pořádný problém. Čekací doby mohou někde dosahovat až několik týdnů. A dokonce ani nám se ji nepodařilo sehnat na test. Žádané provedení tvořilo zhruba 30 až 35% předobjednávek, přičemž v Číně to bylo až kolem 50%.
 
Celý problém spočívá v tom, že lesklou je na rozdíl od matné povrchové úpravy mnohem těžší zrealizovat, což se pak v kombinaci s obrovským poptávkou odráží na nedostatečném množství iPhonů a zároveň i na nespokojených zákaznících, protože ti musí čekat na nadstandardně dlouhé dodání.

Proč je nedostatek nových iPhonů v Jet Black provedení a kvůli čemu Apple nenabízí 32 GB verzi?
Zdroj: Apple

Jak píše web MacRumors, z informací od prominentního analytika vyplývá, že za nedostatkem kusů v Jet Black barvě stojí vysoká míra neshody s přísnými požadavky společnosti Apple. Dodavatelé amerického výrobce musí přibližně 30 až 40% pořízených konstrukcí pro nedostatečně kvalitní povrchovou úpravu předělávat a tím pochopitelně ztrácejí drahocenný čas. Už jen samotný proces úpravy se skládá z několika činností, které jsou nesrovnatelně komplikovanější.
 
A co se týká 32 GB modelu v Jet Black kabátu, tak ten na pultech obchodů nenajdeme ze dvou poměrně jednoduchých důvodů. Za prvé, Apple by muselo mírně navýšit již nyní nemalou cenovku jen jednoho provedení. 128 a 256 GB alternativa jim vyšší náklady pokryje pomocí znatelně dražšího úložiště, na kterém mají slušný profit. Za druhé, exkluzivitou zvýší zájem o dražší iPhony s větší kapacitou.

Proč je nedostatek nových iPhonů v Jet Black provedení a kvůli čemu Apple nenabízí 32 GB verzi?
Zdroj: Apple

Přesná čísla předběžných objednávek či celkový počet prodaných kusů zatím neznáme, ale dá se s poměrně vysokou pravděpodobností předpokládat, že obchodní výsledky nebudou ve srovnání se staršími generacemi vůbec zaostávat. Někteří analytici jsou však dost skeptičtí, což je vidět i na jejich odhadech, podle nichž prý Apple prodá méně letošních iPhonů než prodalo těch loňských. Nezůstává nám tedy nic jiného, než si počkat na oficiální čísla.

Domů
Sdílet
Diskuse