Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. prosince 2016 13:56
Čas čtení 0:00
Marek R.

Stromeček ozdobený svastikami, cukroví ve tvaru symbolů SS nebo rasistické písně. Takto se nacisté pokoušeli ukrást Vánoce

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Propaganda na té nejvyšší úrovni.

Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista, dnes i obecně ve stejném období slavené svátky klidu a míru. Jako náboženská a kulturní slavnost jsou slaveny miliardami lidí na celém světě. Předchází jim přípravné období (advent) a pokračují vánočním oktávem nebo obdobím nazývaným vánoční období. Vánoce patří (spolu s Velikonocemi) k nejvýznamnějším křesťanským svátkům a váže se k nim množství lidových tradic, písní (koled), výzdob, jídel a jiných zvyků.

Křesťané i nekřesťané v Česku i v mnoha jiných zemích slaví Vánoce vzájemným obdarováváním se. Tento zvyk je v protestantském prostředí doložen od 16. století. Mezi další vánoční zvyky a symboly patří lidová dramatizace vánočního příběhu, stavění jesliček, adventní věnec či vyzdobený vánoční stromeček (od 19. století). Mnohé země mají další specifické vánoční zvyky.

This Christmas party looks so....Organized!!! #nazichristmas

Fotka uverejnená používateľom Lizzy Weinraub (@unclelizzy),

Obecně jsou tedy Vánoce jakýmsi svátkem klidu, kdy se sejde rodina v dobré náladě, ale panovaly i časy, kdy se jedna z nejhorších bytostí, které chodily po této zemi, rozhodla udělat z Vánoc svou propagandu a změnit je na svátky plné nacistických symbolů a nenávisti. Řeč je samozřejmě o Adolfu Hitlerovi a jeho Třetí říši.

Psal se rok 1921, Adolf Hitler, nový vůdce nacistické strany, si připravil vánoční proslov před členy či sympatizanty své strany, ale slova plná lásky či porozumění, jaká jsou typická pro tento svátek, byste asi čekali marně. Už tehdy za všechno vinil Židy, tvrdil, že zbabělí Židé přibili osvoboditele světa na kříž a že se nezastaví, dokud všichni Židé nebudou zakopáni pod zemí. Později se zpívaly i vánoční koledy a účastníci z dělnické třídy dostali dárky.

V té době se v Německu propaganda a antisemitické nálady tlačily opravdu do všech oblastí. Nacisté rok co rok rostli na síle a popularitě a i jejich propaganda byla stále nebezpečnější. Vedoucí propagandy se rozhodli své názory prosadit i přes nejpopulárnější svátky, tedy Vánoce a začíná tak nacifikace Vánoc pomocí nových symbolů a tradic. Jednoduše chtěli své názory a postoje dostat opravdu ke každému a bylo jim jedno, že tak úplně pozmění význam Vánoc.

I čeští náckové se rádi ohánějí křesťanstvím, ale protože byl Ježíš Žid, už Hitlerova družina s tím musela něco udělat, protože to vůbec nezapadalo do jejich rasistických názorů. A tak přišli z jejich strany logické změny. Vánoce už nebyly křesťanským svátkem, ale starým germánským pohanským svátkem. Podle nich církev prostě všechno zmanipulovala a oni samozřejmě odhalili celou pravdu.

Nejlepší nacistické Vánoce popisuje historický dokument nalezený v Drážďanech, který v době Třetí říše fungoval jako směrnice, která říkala, jak mají Němci slavit „nejněmečtější svátek ze všech“. Směrnice měla dokonce až 20 stran tipů, jak správně slavit a byla vydána v roce 1937 odnoží NSDAP – Heimatwerk Sachsen. Ta si stanovila cíl, že bude propagovat sasko-německé kulturní hodnoty jako příklad pravého Německa. Dokument byl nalezen v drážďanských archivech a neměl žádnou oficiální podobu, protože neměli v plánu ho vydat na veřejnost. Distribuční kanál směřoval jen k stranickým funkcionářům, kteří měli tedy za úkol dohlížet na to, zda se lidé přizpůsobili novým tradicím, zvykům a řádům. Směrnice začínala slovy „Kein Fest ist se deutsch wie das Weihnachtsfest“, tedy že žádný svátek není tak německý jako Vánoce a v dalších částech hovoří o tom, kolik a jaké vánoční ozdoby umisťovat na který stromeček a že na jeho vrchol se nehodí dát anděla, vílu či hvězdu (židovská Davidova hvězda), ale třeba tam dát svastiku.

„Vánoce jako pohanský svátek byly ve skutečnosti původně prosazované navzdory odmítavému postoji církve. Teprve později je církev přijala a omluvila ve svůj prospěch. Ale skutečné, hluboké tajemství německých Vánoc pochopí pouze ten, kdo vnímá jejich pravou originalitu a autenticitu.“

Tak tedy nacisté hodlali ukrást lidem Vánoce, podobně jako komunisté chtěli kdysi nahradit Ježíška Dědou Mrázem. V nacistickém Německu tak už neměly být křesťanským, ale mysticky pohanským svátkem. Panna Maria se stává německou matkou a Ježíškovi nepřinášejí dary tři králové, ale němečtí dělníci a rolníci. Ježíšek už dále nehraje žádnou roli, dětem se doporučilo, aby během Štědrého večera hledali dárky v rámci hry na schovávanou. Protože díky tomu budou Vánoce slaveny bez Krista a místo toho to budou svátky německé hojnosti a plodnosti. Štědrovečerní písně také změnily svou podobu, vyhodily se z nich všechny náznaky Boha, Krista či celkově náboženství. Chtěli zajít až tak daleko, že přicházejícího Krista Spasitele měl nahradit Fuhrer spasitel. Německý národ sice v té době již podlehl propagandě, ale tohle už bylo i na ně příliš a tento krok odložili na později. Texty byly také plné nacistických a rasistických slov o nadřazenosti Němců. Vánoce nebyly pro všechny, ale jen pro ty s německou krví a vzpomínalo se na ty, kteří se obětovali pro národ. Vrcholem byly vánoční dárky ve formě speciálních luceren, které na příkaz Himmlera vyráběli vězni v koncentračních táborech a ty dostávali příslušníci SS za svou věrnost.

Můžeme tak krásně vidět, jak takové režimy nejen že omezují svobodu slova či tisku, ale zasahují i do takových věcí, jako jsou naše tradice. Věřme tedy, že se lidé vzpamatují a že se taková historie nebude opakovat.

Domů
Sdílet
Diskuse