Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. ledna 2017 18:21
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Jaká česká a slovenská rapová alba můžeme letos očekávat?

HUDBA RAP
Uložit Uložené

I rok 2017 bude bohatý na sólové počiny, a tak jsme si pro vás připravili jejich kompletní seznam, který rozdělíme do dvou článků.

Rok 2016 v domácím rapu jsme uzavřeli sumarizaci nejlepších alb a samozřejmě i skladeb, které jsme však rozdělili na české a slovenské, protože jich bylo opravdu nepočítaně. Drtivá většina scény nás v loňském roce zahrnovala hlavně velkou aktivitou a v konečném důsledku pravděpodobně spatřilo světlo světa i nejvíce singlů a videoklipů vůbec. Interpreti se pochopitelně nechtějí nechat zahanbit ani v tom aktuálním roce a svým fanouškům slibují množství projektů, kterými by rádi zamíchaly karty. Samozřejmě platí, že nyní můžeme očekávat albové počiny hlavně od těch, kteří žádný celistvý projekt v posledních 12 měsících nevydali, avšak určitě se dočkáme i nějakého překvapení a zároveň připouštíme, že ne každému se podaří ten svůj projekt dokončit. 

Na rozdíl od předchozích let, kdy jsme vám přinášeli jen desítku nejočekávanějších, jsme se tentokrát rozhodli zahrnout všechny, avšak v komentářích nám určitě napište, na koho album se nejvíce těšíte vy. Můžeš se tedy těšit na pravděpodobně až tři pokračování tohoto miniseriálu, ve kterém si postupně projdeme drtivou většinu československé scény a shrneme si informace, které již máme, případně přidáme i něco navíc. Pojďme se tedy společně podívat na prvních 10 alb, které s vysokou pravděpodobností budeme mít v roce 2017 možnost slyšet. 

Samey 

Po vydání počinu Vlna v závěru roku 2014 odehráli kluci jako Haha Crew ještě pár koncertů a pak se skupinově dost odmlčeli a až donedávna jsme o mladém košickém raperovi vlastně ani neslyšeli, protože se hudebně neangažoval, tedy minimálně co se týče vydávání singlů. I za krátkou dobu působení si však právě Samey dokázal vytvořit poměrně silnou základnu fanoušků, které by bez pochyb alespoň malá známka aktivity určitě potěšila. Dočkali jsme se však alespoň delšího vyjádření, ve kterém Samey napsal, že by rád prosadil slovenskou hudbu v zahraničí, a tak trochu se přirovnal ke Kanye Westovi. Ale jen trochu. Má tedy světové ambice a jak sám tvrdí, mastering jeho debutového sóla má na starosti Vlado Meller, který je světově uznávaným hudebním inženýrem a přes ruce mu prošlo množství legendárních počinů. Nuže, v tomto případě budeme opravdu velmi zvědaví, protože po tak silných slovech by mělo následovat opravdu silné album. Zda to bude v první nebo druhé polovině roku však s jistotou nevíme, stejně jako zatím není znám oficiální název ani hosté, ale ten pracovní by měl být Na ceste. I když ho Samey oznamoval už přibližně před rokem.

Momo 

U Moma jsme byli za posledních pár let zvyklí na velmi vysokou aktivitu, protože dokázal vydat alba v roce 2011, 2013, 2014 a také 2015. Ten chystaný bude návratem k období Rivala (2014), tedy minimálně názvem, protože nám bratislavský žralok již při vydání skladby Ja som Bratislava prozradil, že chystaný počin bude nést titul Rival II. Zda půjde o návrat k tématům nebo zvuku, zatím nevíme, nicméně věříme, že se dočkáme ještě pár ukázek a vše se včas dozvíme. Zároveň je o Momovi snad již známo, že se s drtivou většinou ze scény nekamarádí resp. hudebně neztotožňuje, a tak budeme zvědaví, zda a případně jakých hostů se dočkáme. Co se týče data vydání, tak ten nám ještě není zcela znám, avšak vše nasvědčuje tomu, že by to mohlo být už v prvních třech měsících roku 2017.

Aless 

Alessi je zatím jediným interpretem z kompilace PODZEMGANG, který dokázal sám vydat celistvý projekt, a to dokonce ještě v závěru roku 2015. Už její debut si našel velké množství fanoušků, kteří při ní stojí dodnes a těší se na připravované druhé sólo. To by mělo na základě hashtagů na sociálních sítích nést název Dáma a již nyní víme, že spatří světlo světa za pár týdnů, tedy konkrétně v březnu. Za posledních 12 měsíců se mladá zpěvačka a raperka dostala ke spolupráci s DMS, tedy konkrétně Damemu, Tině a také Separovi, se kterým hned udělala i další skladbu. Pak ještě přišla sólo věc Blackpage, kde Alessia ukázala hudební posun. Na rozdíl od výše zmíněných interpretů, Moma a Sameye, si zahrála i na velkých pódiích většiny letních festivalů, což se očividně nepodaří každému.


Separ 

Buldozér a Pirát byly sólové počiny, díky nimž je nyní Separ jedním z nejznámějších slovenských raperů, a tak i nyní očekáváme něco zásadního. Jelikož se Separ dlouhodobě věnoval nejprve přípravám společného alba DMS a následnému velkému množství koncertů napříč celým Československem, sólo kariéra musela jít na chvilku stranou, i když určitě ne na úkor kvality. Vždyť v konečném důsledku jsme album MMXV označili za album roku 2015 a vy s námi bez pochyb souhlasíte. Sólo mimochodem chystá i Dame, tomu se však budeme věnovat až v následujícím díle. Co se však týče Separa, věříme, že svým chystaným projektem přinese zajímavá témata, které nám možná dlouhodoběji chybí. Z hostů můžeme pravděpodobně očekávat ty nejzásadnější domácí jména a co se týče názvu, tak album by se měl jmenovat Pancier.

P.A.T. 

Pro Pouličného autora tónov byl rok 2016 jednoznačně nejzásadnějším v kariéře a bude na něj vzpomínat ještě velmi velmi dlouho. Během léta mu totiž do cesty vešel Rytmus, který ho následně zavolal hrát v nejlepším festivalovém čase (čti: v době, kdy hrává Kontrafakt). Jako předskokan legendární slovenské rapové skupiny pokračoval i dál a zahrál si i na některých Rytmusových koncertech. Před i během tohoto období zároveň vydal několik povedených skladeb a díky tomuto všemu mu v aktuálním roce vyjde debutové album pod Pozor Records, o čemž sní velmi mnoho jeho kolegů. P.A.T. také ukázal, že má cit nejen pro rap, ale cizí mu není ani hudební produkce, a tak budeme opravdu zvědaví, co si pro nás ještě připraví. Kromě jeho sóla bychom se měli dočkat i společného alba M.P.P., o tom však příště.

Jofre 

Jen málokdo ví, že Jan Lednický vystupující i pod pěveckým resp. rapovým pseudonymem Jofre je mistrem Slovenska ve hře na klavír. Multitalentovaný stále student má za sebou již mnoho kvalitních singlů a také videoklipů, a tak přirozeně přichází čas na debutové album, o kterém se více dozvíš například i v tomto ještě velmi aktuálním rozhovoru. V tom se také dozvídáme, že ještě v lednu budeme mít možnost slyšet Jofreho spolupráci s Egem na skladbě 92101, což je poštovní směrovací číslo Piešťan, odkud oba pocházejí. Věříme, že právě Jan Lednický přinese do slovenského rapu pár dalších muzikálních prvků, kterými se prezentuje i v aktuální tvorbě. Album můžeme očekávat spíše v druhé polovině roku.

Zayo 

Zaya fanoušci košické crew vnímali dlouhodobě spíše jako nejbližšího kamaráda Sameye a Dalyba, který však nemá v hudbě žádné ambice. Pak však přišlo pár spoluprací, které vyústily až v sólové skladby a vlastně i Zayo sám v tomto rozhovoru pro Footshop prozradil, že album skutečně chystá, avšak jediné, v čem si je zatím jistý, je jeho název – „R“. Už na základě dosavadní tvorby asi dokážeme přibližně odhadnout, jak by měly jednotlivé skladby znít, ale jejich počet a ani hosté nebo spolupráce nám zatím nejsou známé. A vlastně ani to, jestli na něm autor skutečně pracuje. Zayo si však během léta zahrál na několika festivalech, kde se vždy bavilo množství fanoušků, a tak se určitě najde velká skupina lidí, která tento debut s nadšením očekává.

Dalyb 

Nejaktivnější člen Haha Crew a aktuálně bez pochyb i jeden z nejlepších hudebních producentů a DJů v Československu taky chystá na rok 2017 sólový projekt, kterým by mělo být producentské album. Sice se o něm také už pár týdnů až měsíců vypráví, zatím máme jen velmi málo informací. Jen nedávno se na veřejnost dostala první ukázka s názvem Fascinujúce, na níž hostoval Ego. Nejvíce nás však samozřejmě překvapilo, že si na refrénu zarapoval i samotný Dalyb, takže budeme pochopitelně zvědaví, zda se bude v rape angažovat i nadále. Šušká se, že kluci byli v minulém roce za velkou louží vyřizovat zajímavé spolupráce, ale jak to dopadlo, se pravděpodobně dozvíme až v zatím neznámý den releasu.

Ben Cristovao 

Ben nás s vydáním natahuje už poměrně dlouho, což je však z pohledu samotného interpreta určitě v pořádku, protože chce svým fanouškům pochopitelně přinést to aktuální nejlepší. V rozhovoru, který jsme s ním spáchali ještě v červenci, prozradil poměrně hodně informací a také samotný název. Album Palmy a Neony je již z velké části hotové a pravděpodobně je už jen otázkou pár měsíců, kdy se dostane i mezi fanoušky, kterých má Benny skutečně nepočítaně, důkazem čehož jsou hlavně jeho živá vystoupení ve velkých sálech. Co se týče hudebních produkcí, ty si vezmou kompletně na starosti kanadští The Glowsticks a žánrově se bude počin dotýkat hlavně R&B a hip hopu, na co jsme již v jeho případě zvyklí, avšak prý se dočkáme například také prvků rocku a celkově více zpěvu.

Ego 

Kdy Ego poprvé oznámil, že chystá album? Nuže, podle nás to bylo v krátkém dokumentárním filmu Making of 20ERS. Zásadní počin a v konečném důsledku i samotný film, protože v něm padlo množství moudrých i vtipných myšlenek, no a mimo jiné i pasáž, kterou slyšíš ve skladbě Prvý Koncert na mimochodem jednom z nejlepších československých rapových alb vůbec – Navždy. Po téměř devíti letech to konečně opravdu vypadá tak, že se Egova debutového sólového projektu opravdu dočkáme a snad všichni očekávají, že to bude obrovské. Mnozí jistě víte, že právě Ego stál při tvorbě Paťova Krstného otca jako hlavní mentor, no a teď by si měli kluci zaměnit garde a dát dohromady věc, na kterou bude československé rapové publikum ještě velmi dlouho vzpomínat.

Tak a jsme na konci. Jak jsem však zmiňoval v úvodu, toto je zatím první díl a ten další si pro vás chystáme už na příští týden. Zatím nám do komentářů můžete psát, na které album se nejvíce těšíte vy. Na shledanou!

Domů
Sdílet
Diskuse