Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2017 12:21
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Finsko dává kouření červenou. Ještě pár roků a v severské krajině budete kuřáky hledat velmi marně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Postupnými kroky k velké věci. Lidé ze země tisíce jezer budou mít se sháněním cigaret velké problémy.

Pár dní dozadu jsme vás informovali, že v Ruské federaci mají připravený návrh zákona, dle kterého by měl být prodej cigaret osobám narozeným po roce 2015 zcela zakázán. Myšlenka je stavěna i na faktu, dle nějž v největší zemi světa zemře ročně až 400 000 osob na problémy týkající se kouření a podle odhadů by se tak kouření v Rusku do roku 2050 zcela minimalizovalo. Do boje s klasickými cigaretami se nejnovější pustilo i Finsko, kde si ještě v roce 2010 stanovili cíl, že do roku 2040 radikálně sníží možnosti kouření. Nejde ale pouze o jakýsi krátkodobý výstřelek, ale dlouhodobý trend v této ugrofinské zemi.

Například od roku 1978 je u nich zakázané v televizi propagovat nikotinové výrobky, kouření na pracovišti zakázali v 1995, v barech a restauracích zase v 2007 a jakkoli byste se snažili, nekoupíte si tu ani mentolové cigarety. Tajemník ministerstva zdravotnictví, Ilkka Oksa, se vyjádřil jasně: „Cílem je zbavit se kouření jednou provždy. Jde o dlouhodobý cíl, ale my si i navzdory všemu jdeme pro úspěch.“ Připomněl, že i kdyby ostatní země světa postupovaly jako oni, tabákový průmysl by dostal silnou ránu. Takže podle nejnovější aktualizace si Finové stanovili hranici na rok 2030.

Finsko dává kouření červenou. Ještě pár roků a v severské krajině budete kuřáky hledat velmi marně
Zdroj: youtube

Přijali byste něco podobného i v Česku?

Domů
Sdílet
Diskuse