Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2017 v 10:08
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Za webovou stránku nabídli 16letému chlapci přes 150 milionů korun, ale on peníze odmítl. Věří, že jednou vydělá několikanásobně více

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odvážné rozhodnutí, které mu mohlo změnit život.

Čas od času se v dnešním moderním a rychlém světě objeví mladý člověk s novou vizí a rozhodne se, že své sny promění na skutečnost. Před více než deseti lety spustil Mark Zuckerberg první verzi své webové stránky Facebook a zbytek je už jen historie. I Mark dostával ve svých začátcích množství nabídek od různých investorů ochotných odkoupit Facebook za deset či dvacet milionů dolarů, jenže on si uvědomoval, co drží v rukou a dnes patří mezi nejbohatší muže světa. V jeho šlépějích, zdá se, kráčí stále pouze 16letý student Mohammed Ali ze Spojeného království, který ve vlastním pokoji dlouhá léta civí do počítače, avšak jeho oblíbená aktivita nevyšla nazmar.

Mohammed s úsměvem na tváři vzpomíná na to, jak se jeho máma zlobila, když před pár lety trávil na počítači dlouhé hodiny denně. Uvědomoval si, že ji to může štvát, ale věděl, že on svým časem neplýtvá. Hrával i hry, ale mnohem více ho postupně začalo zajímat programování a tomu nakonec i propadl. Jelikož se toho ve škole na informatice mnoho nenaučil, dlouhé hodiny sledoval videa na YouTube a četl si knihy o tom, jak začít programovat. Sám říká, že právě videím a knihám vděčí za vše, co se v souvislosti s počítači naučil a nebylo to vůbec zbytečné, protože jako 12letý založil svou první společnost. Mohammed má za sebou v současnosti dva zcela úspěšné projekty a prvním z nich byla rovnou hra s názvem Project 2006, ve které si hráči za měsíční členství platili asi 7 eur a nakonec díky ní vydělal zhruba 35 tisíc eur. Část z nich pak investoval do tvorby finanční aplikace, ale také s ní se už stihl rozloučit, protože se před časem setkal s Chrisem Thorpeem a přesto, že Chris má 60 let a Mohammed jen 16, okamžitě si začali rozumět a věděli, co by ze svých nápadů chtěli vytvořit.

Chris ještě v roce 2009 založil portál WeNeed1 fungující na obráceném systému, ve kterém jsou nakupující subjekty a lidé představování prodávajícím a ne naopak, jak to obvykle bývá. Ve své podstatě jde o portál snažící se oběma stranám obchodu ušetřit co nejvíce peněz tím, že cenové nabídky jsou díky speciálně vytvořenému algoritmu, který mimochodem vymyslel sám Mohammed, neustále aktualizovány a lidé tedy vědí, kolik jsou ostatní ochotni zaplatit. Možná si říkáš, že je sice skvělé, jak je Mohammed šikovný, jenže to ani zdaleka není konec příběhu. Minulý prosinec si totiž společný projekt Mohammeda a pana Thorpea všiml zámořský investor, který je oba pozval na schůzku, aby dohodli konkrétní podmínky spolupráce.

Kromě toho, že se Mohammed momentálně učí na středoškolské testy, sedí ve svém pokoji za počítačem a dolaďuje poslední detaily před tím, než portál oficiálně otevře své brány veřejnosti. Sám o sobě říká, že většinu věcí, které si kupuje, vnímá jako investice, ale přiznává, že pokud spatří zajímavé boty či jiný kus oblečení, tak nezaváhá. Odhaduje, že zatím ze svých podnikatelských projektů vydělal zhruba 45 tisíc eur (~1,2 milionu korun), z nichž většina odpočívá na spořicích účtech, a teď to vypadá tak, že s příchodem služby WeNeed1 se mu částka na účtu bude postupně navyšovat a navyšovat.

Domů
Sdílet
Diskuse