Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2017 15:42
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Manuál úspěšného maturanta: Jak přežít písemnou část maturitní zkoušky ve zdraví a spokojenosti?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Maturita 2017 je za dveřmi.

Pokud patříte do skupiny těch, které už za několik dní čeká první část zkoušky dospělosti, tento článek je adresován právě vám. Přihlášky na vysokou školu máte už s vysokou pravděpodobností podané a každým dnem si uvědomujete, že lidé, se kterými jste strávili posledních několik let studijního života, zde ze dne na den nebudou pokaždé k dispozici, protože stejně jako vy půjdou honit znalosti a vysokoškolský titul do jiného města, případně země. Jednoduše řečeno, vaše samostatnost se za několik měsíců projeví naplno. Jednou z posledních věcí, kterou budete muset udělat proto, aby se vše výše zmíněné mohlo uskutečnit, je úspěšně absolvovat maturitní zkoušku, a to jak její písemnou, tak i ústní část.
 
Od starších osob jste měli možnost již několikrát slyšet, že maturita = formalita. Přestože tomu pod tíhou mírného stresu zřejmě v této chvíli nechcete věřit a maturity se bojíte jako čert kříže, je to opravdu tak. Já osobně přirovnávám maturitu k nácviku toho, co budete pravidelně zažívat během zkoušek na vysoké škole, kde bude předmětného učiva nesrovnatelně více a stresu také. Zpětně budete s láskou vzpomínat na téma vašeho slohu, nesrozumitelné zadání písemek nebo vaši odpověď před tříčlennou komisí. Ale nepředbíhejme. V následujícím článku se budeme věnovat písemné části maturitní zkoušky. Řekneme si, jak postupovat, abyste stres a následky blížící se události přežili ve zdraví a mohli se dále klidně připravovat jednak na ústní část, ale i na přijímací zkoušky na vysoké školy.
 
Berte, prosím, následující řádky jako dobře mířené rady vysokoškoláka, který si ne tak dávno prošel stejnou ceremonií, a to bez jakékoliv újmy. Maturita je v hlavách mnoha jistě strašák a já se tomu nedivím - už to není jen o stejných učitelích, které máte možnost během školního roku poznat blíže. Nyní jde o centrálně řízenou událost - v naší zemi probíhají celostátní testování maturantů pod hlavičkou CERMATu - Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání. Na tuto instituci se každoročně snese vlna kritiky za nesrozumitelné zadání některých úkolů v testech, ale je třeba říci, že dělají více prospěchu než škody. Pokusím se ve stručnosti nastínit, co je třeba udělat k tomu, abyste v písemných maturitách obstáli co nejlépe a zároveň bez toho, abyste se připravili o duševní zdraví. Zaměřím se na testy z českého jazyka a cizího jazyka, protože těmi si musí projít každý.

Manuál úspěšného maturanta: Jak přežít písemnou část maturitní zkoušky ve zdraví a spokojenosti?
Zdroj: ichef.bbci.co.uk

 

Do lavic s klidem. Uvědomte si, že ačkoli jde o celostátní testování, je to stále "jen" test. Takových jako vy bude v daný den sedět ve stresu několik tisíc a není důvod k tomu, abyste toto číslo navýšili o dalšího člověka. Na rozdíl od běžných písemek ve škole, zde vám nikdo nedává známku, pouze procenta. Co se těch týče, ani já osobně, ani nikdo jiný z mého okolí se nesetkal s tím, že by výsledek písemné části maturitní zkoušky sehrál nějakou roli v jeho přijetí na vysokou školu, případně do zaměstnání. Samozřejmě, je dobře myslet na to, že určitou spodní hranici získat musíte, ale ta je už léta nastavena tak, že člověk s průměrnou inteligencí, pokud nežil na střední izolovaný od pozemského lidu, je schopen této hranice dosáhnout, i kdyby nechtěl. Pokud si toto uvědomíte (nebo se o to alespoň pokusíte), máte z poloviny vyhráno.
 
Důsledně čtěte text a rozplánujte si vypracování zadání. Alfou a omegou úspěchu na písemkách je, abyste se pořádně seznámili s tím, co od vás autoři testu chtějí. Někdy výběr správné odpovědi dokáže výrazně ovlivnit jedno špatně přečtené slovíčko v otázce. Autoři mají velmi rádi chytáky a jiná "zákeřná" zadání, která nejsou ničím jiným, pouze snahou o zapojení vašich mozkových závitů a oprášení všeobecného přehledu. Jako příklad uvedu otázku - Jak se jmenuje muž, který plní v letadle stejné funkce jako letuška? Přitom stevard je povolání, které, a o tom jsem přesvědčen, zná každý jeden maturant, ale pod stresem si toho není schopen uvědomit, a to je škoda. Druhou věcí je čas. Na začátku budete dozorující osobou obeznámeni s tím, kolik času na vypracování daného testu máte a také, jakým způsobem máte vyplňovat list s odpověďmi. Předtím, než začnete s řešením, vyhraďte si alespoň 15 - 20 minut časové rezervy k tomu, abyste si mohli v klidu zkontrolovat vaše odpovědi. Jednou z věcí, která dokáže maturanta vyvést z rovnováhy, je fakt, že odpovědi neuvádí do testu, ale do samostatného listu. Doporučuji vám, abyste si nejdříve odpovědi značili do listu tužkou a až v závěrečných minutách je napsali perem, když budete mít jistotu o jejich správnosti. Pero se přece jen gumuje hůře než tužka.
 
Nenechte se zaskočit. Počítejte s tím, že minimálně jedna - dvě otázky v testu vás mohou zaskočit do takové míry, že pokud se přestanete soustředit, budete schopni nad jednou otázkou mudrovat desítky minut, což vás bude stát drahocenný čas na řešení jiných úkolů. Z vlastní zkušenosti vám mohu poradit, abyste v takové situaci zachovali chladnou hlavu, nechali daný úkol být a šli na další. Těch, které vám budou dělat problém, bude mnohem méně než těch, které dáte s přehledem. Je výhodnější si vyhradit posledních 10 - 15 minut na jejich řešení, než se stresovat, zda stihnete zodpovědět dalších 35. To platí pro jakýkoliv předmět. V případě cizího jazyka si dovolím zmínit i tzv. Listening. Připravte se na to, že kvalita zvukového záznamu není nejlepší (alespoň podle mých informací) a pokud máte "štěstí" na starší reproduktory, šustění v nich také na srozumitelnosti toho, co slyšíte, příliš nepřidá. Pokud se to dá, sedejte si dopředu. Budete mít větší šanci, že zachytíte vše důležité.

Manuál úspěšného maturanta: Jak přežít písemnou část maturitní zkoušky ve zdraví a spokojenosti?
Zdroj: recipeforhealthdotcom.files.wordpress.com

Povinná četba - kámen úrazu. 9 z 10 studentů nedoporučuje Epos o Gilgamešovi jako cenné obohacení vaší osobní knihovny. Je třeba si přiznat, že mnoho knih, které jsou pro středoškoláky prezentovány jako tzv. povinná literatura, není obsahově moc atraktivních. Přitom jde v drtivé většině případů o skutečné skvosty, které však s pokrokem doby trochu ke škodě přicházejí o punc kvality. Ale ve spleti sociálních sítí, televizního balastu a internetových konspiračních teorii není nikdy na škodu poznat i kulturní bohatství Česka. A to se neskrývá jen v hradech a zámcích, muzeích a galeriích, ale i v knihách. Texty z povinného čtení jsou základní částí testu z češtiny. Test tvoří několik úryvků různých textů, přičemž u každého z nich najdete několik otázek na porozumění daného úryvku, ale také několik, které se týkají samotného díla. Kvalitní čtenářský deník nebo alespoň poznámky od odpovědného spolužáka a spolužačky vám pomohou nahrát podstatnou část bodů. Touto cestou děkuji mé paní učitelce češtiny, že mě toho po této stránce ve škole hodně naučila. 
 
Ach, ta angličtina (jiný cizí jazyk). Největším strašákem posledních let bývá test z cizího jazyka, a to z toho důvodu, že zatímco na středních školách píší studenti test úrovně B1, gymnazisté si to rozdávají s úrovní B2 (nebo C1, pokud jste z jazykově zaměřeného gymnázia). Něco jsem už nastínil s Listeningem, ale v tomto odstavci se na celý test z angličtiny podíváme komplexně. Čekají na vás tři části - listening, writing a reading. K listeningu zopakuji jen tolik, že využijte maximum času na to, abyste si během dvou přehrání každé z nahrávek důsledně zapsali vše, co se od vás vyžaduje v zadání. Další pokus už mít nebudete a každý bod k dobru se vám může hodit. Writing (Languange in Use) byla mou nejméně oblíbenou částí, protože v některých případech bylo pro mě problematické rozpoznat, jaký tvar příslušného slova mám do políčka doplnit. Někdy jde o opravdu primitivní úpravy slov, takže se nenechte zaskočit tím, že vám to v některých případech přijde až "příliš snadné". Není to nic neobvyklého. Reading je podobně jako při testu z češtiny o porozumění textů. Ty nebývají obzvláště náročné a osobně vidím tuto část jako nejschůdnější k získání potřebných bodů.

Manuál úspěšného maturanta: Jak přežít písemnou část maturitní zkoušky ve zdraví a spokojenosti?
Zdroj: student.dnes24.sk

Sloh. Ne, ani na ten jsem nezapomněl. Ty na vás čekají i v rodném, i v cizím jazyce. Nemám v plánu jim věnovat nějakou zvýšenou pozornost, a to z toho důvodu, že jsem přesvědčen o schopnosti každého jednoho čtenáře. Když jste došli až k těmto řádkům, abecedu zřejmě ovládáte a po tolika nejrůznějších komentářích, které denně vídám v internetových diskusích, se nebojím o to, že ze sebe nedokážete vyprodukovat to minimum slov, které od vás na maturitě budou požadovat. Stručné rady - pište krasopisně. Zní to jako banalita, ale na rozdíl od diktátů a školních slohových prací, maturitní sloh se s největší pravděpodobností dostane k jinému učiteli než k tomu vašemu a ne každý má trpělivost k tomu, aby luštil vaše hieroglyfy. Alespoň pro tento slavnostní den se pokuste přemoci a pište pořádně. Pozor na počet slov. Pokud limit překročíte pouze o zanedbatelné množství, nic se neděje. Nicméně vyšší přesah se trestá stržením procent. Stejné je to i v případě gramatických chyb a špatně daných čárek. Pokud se necítíte na komplikované souvětí, pište raději kratší a jednodušší věty - to platí zejména o slohu z cizího jazyka. Konkrétně u angličtiny si uvědomte, za slovo se považuje i člen, a tak není problém požadovaný limit dosáhnout během několika desítek minut. Vyvarujte se opakování stejných slov. K dispozici budete mít i různé slovníky - použijte je. K tomu tam jsou.
 
Vyzbrojte se. Dostatek jídla a pití vám pomůže tyto stresující dny přežít v pohodě. Možná byste nevěřili tomu, jak moc se dá vyhládnout při pouhém testu. Podobné pocity zažívám i nyní na zkouškách, kdy před ní sotva něco dám do břicha, ale následně po ní, když opadne stres, jsem schopen sníst i stádo volů. Tak jsem hladový. Nezapomeňte si ani dostatek psacích potřeb. Není nic trapnějšího, než prosit o pero či tužku během testu. Zbytečně vás to vyvede z konceptu a zdrží o cenné minuty. Já osobně neudělám krok bez svých hodinek. Kontrola času je mnohem pohodlnější než na telefonu. Už dřívější generace věděli, že kvalitní hodinky jsou základ. Nemusíte si kupovat rovnou platinové hodinky značky Rolex, ale v případě testu, kde časový limit představuje zásadní element, je cokoliv, co vám pomůže k jeho kontrole, prospěšné.
 
Slovo závěrem. S odstupem let vzpomínám na svou maturitní zkoušku pouze v dobrém. Pamatuji si, že několik dní jsme ve třídě nemluvili o ničem jiném než o několika, pro nás zákeřných otázkách, o jejichž smyslu jsme silně pochybovali. Pocity z testu však vyprchaly velmi rychle. Jednak jsme si byli vědomi toho, že to "nešlo nedat" a jednak jsme se opět vrátili k učení na ústní maturitu a k zkušebním otázkám na přijímačky. Přejeme vám, milí maturanti, abyste písemky zvládli s klidem a snad vám k němu pomůže i tento článek.

Domů
Sdílet
Diskuse