Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2017 8:50
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Fascinující oční anomálie, kterou bys našel skrytou i ve svém oku. Žena přitom k doktorovi přišla se zánětem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naštěstí nejde o žádnou nebezpečnou součást oka.

V daleké Číně se jednomu očnímu lékaři nedávno naskytl pohled na vzácný biologický fenomén, když k němu do ambulance zavítala ustaraná žena s tím, že její oči nepřestávají slzet a neustále ji svědí. Po bližším vyšetření přišel lékař na to, že žena trpí jen běžným zánětem, a tak jí předepsal kapky a ujistil ji, že jí nehrozí žádné nebezpečí. Přesto ho její oko zaujalo natolik, že si ho musel zdokumentovat a pak o něm dokonce napsat do vědecké publikace New England Journal of Medicine.

Hnědé oko této ženy totiž obsahovalo výrazně vystupující střední část duhovky, v angličtině známé pod názvem collarette, což není úplně běžné, ale v podstatě nejde o žádné riziko. Duhovka každého z nás obsahuje hraniční část, která odděluje centrální duhovkovou zónu blíže u zorničky od té vzdálenější části, ale u většiny lidí je tato hranice schovaná v povrchu oka a nedokázal bys ji až tak přesně identifikovat. Na druhé straně, oko této ženy obsahovalo u zorničky pomyslnou stěnu vypadající jako z pohádky nebo vědecko-fantastického filmu, i když samotný jev nemá na zrak jakýkoliv efekt.

Fascinující oční anomálie, kterou bys našel skrytou i ve svém oku. Žena přitom k doktorovi přišla se zánětem
Zdroj: SAIQUN LI, LINGYI LIANG – THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE
Domů
Sdílet
Diskuse