Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. dubna 2017 16:53
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Žádný pohyb ani sex na půl roku. Muži v etiopském kmeni chtějí být co nejobéznější, aby získali srdce nové ženy v neobvyklém rituálu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rituál, který by se v Česku asi neujal.

Západní společnost se dennodenně zabývá ideálními ženskými a mužskými těly, lidé se hádají o tom, kolik kilogramů je ještě pro ženu a muže přípustných a kde podle nich leží hranice atraktivního těla. Často se zamotají do debat o tom, že obéznější ženy by neměly dostávat v modelingu žádný prostor, protože jen kazí pohled mladých lidí na to, jak by jednoho dne měli vypadat, ale takové názory ani zdaleka nepřevažují všude po světě. Kdyby ses vydal do daleké Etiopie a dostal se do jedné z nejnedotknutelnějších oblastí této africké země, rychle bys pochopil, že klasické modelky z Instagramu by tam neměly žádný respekt, ať už by byly jakkoli krásné a ještě i s pevným a štíhlým tělem. Etiopský kmen Bodi totiž miluje křivky, a to zejména ty mužské.


Lidé z kmene Bodi žijí už dlouhá léta v údolí africké řeky Omo, kde se jim docela daří a mají tam k dispozici snad vše, co na úspěšný život potřebují. Nejlepším příkladem toho, jak si Bodi slušně žijí, je součást rituálu s názvem Ka'el neboli místní oslavy nového roku, jehož hlavní součástí je vybrat nejobéznějšího muže z celého kmene. Určitě to zní zvláštně, vždyť kdo by chtěl dobrovolně přibrat desítky kil, ale místní mladí muži to vnímají jinak. Pro ženy jsou obezita a velké břicho jedněmi z nejpřitažlivějších součástí každého muže a pokud se chce mladý chlap zapsat do povědomí svobodných žen ze svého kmene, neexistuje lepší možnost, než se zúčastnit rituálu. Rituál probíhá tak, že celých šest měsíců před jeho začátkem se kmenové rodiny rozhodnou nominovat své zástupce, kteří musí být mladí a nezadaní muži, a následně tito chlapci stráví celého půl roku zavřeni ve svých příbytcích, přičemž z nich nemohou ani vycházet a zakázaná je i jakákoli sexuální aktivita.
 
Na jedné straně to zní jako hrozivý zážitek pro moderního muže, který potřebuje neustálý pohyb po městě a interakci s novými lidmi, ale když se na to podíváš očima místních mužů, kromě nedostatku sexu možná nejde až o tak špatný život. Po celých šest měsíců tě chodí ženy z kmene obsluhovat a tvou jedinou stravu tvoří kravská krev a zahuštěné mléko, takže kilogramy při takové dietě skutečně přibývají nezadržitelnou rychlostí a ty si jen spokojeně ležíš a užíváš si myšlenku, že za několik měsíců se možná staneš nejlepším nejobéznějším mužem z celého kmene. Když se dovnitř etiopského kmene Bodi zatoulal fotograf Eric Lafforgue, pololetní čekací doba se již chýlila ke konci a on se díky tomu mohl stát svědkem velkolepého ceremoniálu, před kterým muži konečně vylezou ze svých příbytků a pustí se do předvádění. Jeden z mužů se dokonce za šest měsíců stal tak obézním, že nedokázal ani stát na vlastních nohou, a tak ho musel Eric odvézt pár desítek metrů k posvátnému stromu vlastním autem. Chlapík se kravskou krví a mlékem cpal ještě i během samotné cesty, protože chtěl svoji hmotnost a vzhled vylepšovat až do úplně poslední chvíle.


Muži se před ceremoniálem namažou směsí hlíny a popela a je už jen na nich, jaké motivy zvolí, aby zaujali co nejvíce lidí a zejména žen kolem sebe. Závěrečný rituál pak probíhá tak, že muži se několik dlouhých hodin procházejí kolem posvátného stromu a přestat mohou až poté, co je vybrán nejobéznější a nejpřitažlivější muž ze všech soutěžících. I když za své snažení nedostane žádnou materiální odměnu, díky výhře se z něj doživotně stane velmi vážený a respektovaný muž a s vysokou pravděpodobností si během několika týdnů po rituálu najde i ženu, se kterou stráví zbytek svého života a porodí mu potomky. Samotné ukončení ceremoniálu se nese ve znamení oběti jedné krávy, jejíž život místní obyvatelé ukončí posvátným a dobře střeženým kamenem, protože krávy jsou kmenem Bodi považovány za svaté.
 
Pro mnohé z nás je asi škoda, že v naší společnosti neexistují podobně zajímavé rituály a člověk se proto musí udržovat alespoň v průměrné kondici. Na druhé straně, příslušníci kmene Bodi své obrovské břicho postupem týdnů opět ztratí a do boje se pak zapojí další odvážlivci, kteří se postarají o to, že místní tradice jen tak brzy nezanikne.


Domů
Sdílet
Diskuse