Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2017 16:01
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Zachránil svět před kybernetickým útokem, nyní daruje odměnu charitě. 22letý hacker nepřestává překvapovat

TECH
Uložit Uložené

10 000 dolarů pomůže tomu, kdo to opravdu potřebuje.

Když se před pár dny začal digitální dálnicí šířit nebezpečný virus, konkrétněji ransomware vyžadující výkupné, všichni jen mávli rukou. Pozornost mu začali věnovat až tehdy, kdy začínalo být opravdu zle. A pokud by nezakročil nadaný, teprve 22letý odborník na informační technologie ze Spojeného království, který ještě pořád bydlí v domě rodičů, mohlo být mnohem, mnohem hůř, ačkoli šlo dle jeho slov o obyčejnou náhodu.

Za svůj čin, v jehož rámci alespoň dočasně zastavil šíření WannaCry, proto dostal docela slušnou odměnu, ale příliš si ji neužije. Web BusinessInsider díky informacím z první ruky totiž tvrdí, že celou částku, tedy zhruba těch 10 tisíc dolarů, věnuje charitě.

„Nedělám to, co jsem udělal, pro peníze nebo slávu. Raději ty peníze dám lidem, kteří je opravdu potřebují.“

Vydírání prostřednictvím sofistikovaného škodlivého kódu s názvem WannaCry, který prý pochází přímo ze Severní Koreje, postihlo jak několik nemocnic z různých zemí, tak i velké společnosti či dokonce počítače německých železnic. Kyberkriminálníci po zablokování přístupu k datům a funkcionalitě elektronického zařízení požadovali výkupné v hodnotě několika stovek dolarů, přičemž zároveň chtěli, aby převod proběhl v populární digitální měně Bitcoin. Dohromady se jim podle dostupných detailů poradilo vysbírat kolem 50 tisíc dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse