Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2017 16:10
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Nad děsivým tunelem v pražském Karlíně se objevil zvláštní nápis „Neboj“. Stojí za ním známý streetartový provokatér TIMO

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Instalace nad karlínským tunelem uklidňuje všechny bojáclivé duše.

Žižkovský/karlínský tunel patří mezi jeden z nejděsivějších tunelů Česka. Jeho osvětlení, tajemná atmosféra i fakt, že měl původně sloužil jako atomový kryt, může mnoha lidem nahánět husí kůži. Kvůli jeho ponurosti ho používají filmoví tvůrci jako oblíbenou lokaci při natáčení. Možná i proto o něm vzniklo spousta hrůzostrašných pověr, na které si člověk vzpomene v noci před vkročením do tunelu.

Tunelu si všiml i brněnský street artista TIMO, který nad vstup do tajemného tunelu nasprejoval nápis „NEBOJ“. Je to jasný vzkaz pro všechny, kteří by měli obavu jím projít a zkrátit si cestu z Karlína na Žižkov.

Umělec TIMO působí na graffiti scéně už od roku 1997 a rád provokuje společnost ve veřejném prostoru. V brněnském podchodu například pozměnil název známého obchodního řetězce na ukazatel na vídeňskou galerii Albertina, slogan Home Creditu zamaloval v brněnském podchodu na „Home Less, s námi na to máte“, logo televize Nova na TV Hovna a další.

TIMO se z Brna na Karlín nedostal jen tak. Jde o první z instalací festivalu m³ / Umění v prostoru, který se snaží prvním rokem proměnit Karlín v uměleckou galerii, umělecký ateliér i koncertní síň pod širým nebem. Veřejný prostor bude zvelebovat 15 umělců, od akademiků po streetartisty, kteří tím zprostředkují návštěvníkům i obyvatelům města kontakt s aktuálním uměním.

Domů
Sdílet
Diskuse