Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2022 9:30
Čas čtení 5:31
Ema Stanovská

Otřesné šarlatánské praktiky: biorezonance – pseudoterapie, kterou možná „oblbli“ i vašeho známého

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vedoucí oddělení mikrobiální genetiky slovenské akademie věd a vědec roku 2020 Imrich Barák nám vysvětlil, proč je biorezonance jen „šamanská metoda“.

Odstraní z těla všechny parazity, viry, plísně a bakterie, zmírní příznaky autoimunitních poruch, chronických zánětů a revmatických problémů, zbaví tě hormonální nerovnováhy a pomůže ti s hubnutím. Dokonce se díky ní zbavíš chuti na sladké, cigarety i alkohol. To ale není všechno.

Léčba slibuje kompletní detoxikaci a harmonizaci celého těla i psychiky. Prý jednoznačně zabere – je totiž založena na tisíc let starém učení čínských mudrců! Ale kdyby náhodou nezabraly ani hodiny terapie za tisíce korun, nezoufej, stále je zde odčervovací kúra.

Řeč je o biorezonanci — alternativní terapeutické metodě, která slibuje doslova zázraky. Ať už tě trápí cokoli, frekvence odhalí problém a odstraní ho. Zdá se ti to podezřelé? Potom tě možná překvapí, že mnoho lidí této terapii stále věří, dokonce víc než klasické medicíně.

Abychom zjistili, co si o tomto „zázračném přístroji“ myslí odborník, obrátili jsme se na molekulárního biologa Imricha Baráka, který působí jako vedoucí oddělení mikrobiální genetiky v Ústavu molekulární biologie slovenské akademie věd (SAV).

imrich barák
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Co je biorezonance?

Biorezonance je „terapeutická metoda“, která spadá do alternativní medicíny. Jedná se o nevědecký koncept založený na představě, že každý organismus (včetně buněk a patogenů) má určitou vlnovou délku. Biorezonanční přístroj má obsahovat databázi frekvenčních délek, díky které by měl umět v organismu nalézt a odstranit patogeny, jakožto i léčit onemocnění různého druhu. Cena jedné terapie se liší v závislosti na konkrétní firmě a přístroji – od stovek korun až po tisíce.
 

„Není to nic jiného než blikající krabička. Přirovnal bych to k šamanským metodám,“ říká Barák, který před čtyřmi lety provedl experiment, který měl zjistit účinnost biorezonance. Spolupodílel se i na dokumentárním filmu Investigátoři — Biorezonance. „Oslovili mě vědci z ústavu měření, protože chtěli sestrojit vlastní přístroj. Když jsem jim řekl, že biologicky je to naprostá hloupost, namítali, jak to můžu říct o něčem, co stojí 90 tisíc eur (téměř 2,2 milionu korun — pozn. red.).“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 45188 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaký experiment zjistil neúčinnost biorezonance.
  • Proč molekulárního biologa doslova „vytáčelo“, že musí dělat takový experiment.
  • V jakém případě může mít biorezonance pozitivní účinek a kdy může člověku ohrozit zdraví.
  • Zda existuje něco jako „energetické jádro“ či „duchovní energie atomů“.
  • Proč této metodě věří nejen běžní lidé, ale také lékaři a vědci.
  • Jak reagovala česká „biolékařka“, když ji konfrontovali s vědeckými poznatky.
  • Co mají provozovatelé biorezonance společného s covidovými konspirátory.
Domů
Sdílet
Diskuse