Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2017 10:53
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Největší drogové tržiště na Dark webu AlphaBay skončilo. Velikostí až desetinásobně překonalo i legendární stránky Silk Road

TECH
Uložit Uložené

Americké složky rozložily tržiště AlphaBay.

Na internetu dodnes kolují legendy o legendárním tržišti Silk Road, kde si člověk na Dark webu dokázal pořídit prakticky cokoliv od drog až po zbraně. Silk Road vzniklo už v roce 2011 a fungovalo ve své původní verzi do roku 2013, kdy ho americké bezpečnostní složky rozložily a zrušily. Na Dark webu se zanedlouho objevila i druhá verze, ale i ta byla v roce 2014 zrušena. Primát největšího drogového tržiště na Dark webu si proto urvala stránka s názvem AlphaBay, která fungovala na podobném principu, lidé ji považovali za největšího giganta v rámci tržišť s ilegálním materiálem a denně tam lidé utratili stovky tisíc na nákup zbraní, drog či dokonce počítačových virů .
 
AlphaBay si užilo svoji chvilku slávy, avšak počátkem července dostalo ráznou stopku, kdy přestalo být dostupné a až informace od amerických bezpečnostních složek ukázaly, že i AlphaBay se bude muset odebrat do historických análů. Tržiště mělo prostřednictvím 40 tisíc prodejců zásobovat až 200 tisíc klientů, kteří si díky anonymnímu přístupu kupovali látky jako fentanyl či heroin, a v době své největší popularity bylo asi 10krát větší než zmíněné tržiště Silk Road. Před celkovým zrušením stránky existovala podezření, že její řízení přebraly americké složky, a tak mohly získat důležité informace o lidech, kteří tam nakupovali, ale zatím není jasné, do jaké míry budou američtí prokurátoři postupovat a zda se objeví i soudy proti jednotlivým zákazníkům. Na Dark webu přitom už dnes existuje několik dalších konkurenčních tržišť, která se budou chtít poprat o uvolněné prvenství.


Domů
Sdílet
Diskuse