Látka je dle vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin rakovinotvorná.
Dokážete si představit tradiční český tuzemák bez jeho typického aromatu? Ať už jste milovníkem příležitostného panáčka zlatavého rumu nebo si jej vychutnáváte raději jen ve vánočním cukroví, budete si možná brzy muset zvyknout na jeho jinou vůni. Podle serveru idnes.cz se látka, díky které poznáme, že babička ta povidla trochu „naředila“, nyní dostala do hledáčku evropských orgánu pro kontrolu bezpečnosti potravin.
Jedná se o aromatizátor ethylester kyseliny mravenčí, který se tradičně používá k výrobě českého rumu. A ten je dle vědců z evropského úřadu rakovinotvorný. Evropská komise by tak jeho používání mohla úplně zakázat. Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky Jaroslav Burkar už se k výsledkům šetření vyjádřil: „Vnímáme to jako riziko, které by mohlo narušit tradici českých alkoholových nápojů sahající až do devatenáctého století.“
Dle ministra zemědělství Mariana Jurečka by jedinou možností bylo požádat Brusel o udělení výjimky, přestože se aromatizátor octne na seznamu zakázaných látek. Argumentem pak pravděpodobně bude právě dlouholetá tradice spojená s výrobou rumu.