Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2017 12:07
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

iPhone 7 vs. iPhone 8: Vyplatí se přejít na novou generaci, nebo je lepší ještě rok počkat?

TECH
Uložit Uložené

Plánuješ inovovat? Toto bys měl vědět, než se rozhodneš.

Společnost Apple letos vyrukovala ne s dvěma, ale rovnou se třemi novými iPhony. A zatímco ten nejdražší nabízí futuristický design, zbývající kousky se oproti loňské generaci vizuálně příliš nezměnily. Ano, přibyl další kus skla, hliník nahradila nerezavějící ocel a ze zadní strany nadobro zmizely kontroverzní pásky, ale to je asi tak všechno.

Nejvíce mezigeneračních změn se totiž i letos událo právě pod kapotou. Přibyl pokročilý AI procesor, ten je citelně výkonnější a energeticky efektivnější, přičemž nějaké to vylepšení souvisí i s hlavním fotoaparátem, který nedávno dobyl prestižní žebříček webu DxOMark. Stojí však jedna ze dvou iOS novinek za nemalou investici?

iPhone 7 vs. iPhone 8: Vyplatí se přejít na novou generaci, nebo je lepší ještě rok počkat?
Zdroj: Apple

Co je nového a lepšího?

iPhone 8 je ukázkovým příkladem, jak vypadá náklad malých inovací bez jediné velké revoluce. Je to v podstatě iPhone 7, akorát s mírně lepší konstrukcí a lepšími technickými specifikacemi. Úhlopříčky a rozlišení zůstaly tytéž, má Home tlačítko s Touch ID i 3D Touch funkcionalitu, přičemž změna obešla i rozlišení záběrů nebo celý selfie foťák.

Tomu hlavnímu v 4,7palcové verzi přibyla optická stabilizace obrazu, displeje obohatili o True Tone, čili  barvy bližší realitě, a v obou případech ubylo z kapacity baterie. Zapomenout ale nemůžeme ani na lepší obrazový procesor ISP, přítomnost offline strojového učení, podporu pro dlouho žádané bezdrátové a dokonce ani na čerstvě přidané rychlé nabíjení.

Odborníci na fotografování navíc ohodnotili záběry z nového iPhonu tak dobře, že na něj nestačil ani jeden kousek s Androidem.

iPhone 8 dostal od DxOMark 92 a iPhone 8 Plus až 94 bodů. Oba fotoaparáty tak svojí nadstandardní kvalitou rozdrtily všechny ostatní high-end smartphony, které prošly testováním, a zařadily se na první dvě příčky žebříčku. Pojďme si to ale teď všechno shrnout.

Novinky iPhonu 8 (cena od 20 990 Kč)

  • optická stabilizace obrazu
  • bezdrátové nabíjení (univerzální standard Qi)
  • rychlé nabíjení
  • True Tone displej
  • chipset A11 Bionic (lepší obrazový procesor + AI procesor)
  • skleněné tělo s nerezavějící ocelí
  • hlasitější stereo reproduktory (o 25 % + lepší basy)
  • nové video režimy (4K při 24 fps, 4K při 60 fps, Full HD při 240 fps)

Novinky iPhonu 8 Plus (cena od 23 990 Kč)

  • bezdrátové nabíjení (univerzální standard Qi)
  • rychlé nabíjení
  • True Tone displej
  • chipset A11 Bionic (lepší obrazový procesor + AI procesor)
  • skleněné tělo s nerezavějící ocelí
  • mírně přemístěný hlavní foťák
  • hlasitější stereo reproduktory (o 25 % + lepší basy)
  • nové video režimy (4K při 24 fps, 4K při 60 fps, Full HD při 240 fps)
iPhone 7 vs. iPhone 8: Vyplatí se přejít na novou generaci, nebo je lepší ještě rok počkat?
Zdroj: Apple

Přejít, nebo počkat?

Nevím, ale nevidím zde kromě lepších fotoaparátů nic, co by mohlo být považováno za opodstatněný důvod nečekat na příští generaci, což bude buď iPhone 8s nebo iPhone 9. Těm, kteří si pořídili sedmičku, přechod na jednu z novinek až tak mnoho nedá. Pokud však hodlají přejít z modelu 6s, situace se pak změní, protože už mluvíme o výraznějším mezigeneračním skoku.

V takovém případě přibude i zvýšená odolnost vůči vodě, stereo reproduktory a Home tlačítko získá vibrační motorek Taptic Engine.

Ano, bezdrátové nabíjení je lákavé, ale nejde o nic nezbytného. Drtivá většina z nás i tak každý večer před spaním sáhne po drátu, který ráno zase odpojí. Je zde navíc vyžadována dodatečná investice, protože základní balení neobsahuje bezdrátovou podložku. A dodatečným nákladům se nevyhnete ani při rychlém nabíjení, protože kombinace speciálního USB C adaptéru a kompatibilního kabelu vyjde až na několik stovek korun.

Další generace by mohla nabízet všechny tyto věci (nebo alespoň rychlé nabíjení) už od samotné koupě smartphonu. Stejně tak existuje celkem slušná pravděpodobnost, že ji Apple obohatí o znatelně lepší poměr mezi konstrukcí a displejem. iPhone 8 přece z některých úhlů pohledu připomíná jak iPhone 7, tak i iPhone 6s a iPhone 6. Stručně řečeno, už čtyři generace téměř stejná přední strana.

Domů
Sdílet
Diskuse