Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2017 12:50
Čas čtení 0:00
Radka T.

Sloni už nebudou muset vystupovat v cirkusech. New York vydal oficiální zákaz, za jehož porušení hrozí mastná pokuta

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sloni v New Yorku už nebudou vystupovat nejen v cirkusech, ale ani na karnevalech nebo přehlídkách.

Zatímco kdysi bylo vystupování zvířat v cirkusech běžné, v současnosti se stále častěji mluví o utrpení, kterému při drezurách čelí. Protože to, co je zábava pro lidi, není zábava pro zvířata. V zemích po celém světě se proto zavádějí různé zákazy a omezení vystupování zvířat v cirkusech. Aktuálně se hovoří zejména o zákazu vystupování slonů v New Yorku.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo podepsal zákon, který definitivně zakazuje užívání slonů nejen v rámci vystoupení v cirkusech, ale i na různých průvodech či prohlídkách. „Sloni již nebudou vystavováni krutému zacházení,“ vyjádřil se guvernér na Twitteru. O zákoně na ochranu slonů se přitom mluvilo již delší dobu, a to zejména z důvodu nelidského a krutého zacházení s těmito jinak inteligentními zvířaty.

Sloni už nebudou muset vystupovat v cirkusech. New York vydal oficiální zákaz, za jehož porušení hrozí mastná pokuta
Zdroj: U.S. Air Force/Jim Varhegyi

Podle zmíněného zákona nemůže žádná osoba ani subjekt zneužívat slony k zábavě v cirkusech, na karnevalech, přehlídkách či výstavách. Podle senátora Terrence Murphyho se New York stal hlasem těch, kteří nemohou mluvit sami za sebe. Tedy zvířat, protože právě ty musí kvůli zábavným kouskům často procházet drsnou drezúrou proti své vůli, což má na ně neblahý vliv.

Cuomo se ve svém prohlášení vyjádřil, že využívání slonů v prostředí, jakým jsou cirkusy, je nebezpečné pro jejich zdraví a cílem zákona je vytvořit humánnější New York. Zákon nabude účinnosti v roce 2019 a za jeho porušení hrozí pokuta do výše tisíce dolarů, což je v přepočtu zhruba 22 000 korun.

Omezování, mučení a nezdravé životní podmínky vedly často k předčasnému úmrtí těchto inteligentních a citlivých zvířat. Sloni už nebudou podrobováni krutému zacházení kvůli zábavě,“ vyjádřila se mecenáška návrhu zákona Amy Paulinová.

Sloni už nebudou muset vystupovat v cirkusech. New York vydal oficiální zákaz, za jehož porušení hrozí mastná pokuta
Zdroj: flickr.com/Alex Krasavtsev

Podepsání zákona guvernérem přišlo poté, co starosta New Yorku Bill de Blasio zavedl podobná opatření v pěti newyorských městských částech.

S nátlakem a rostoucí kritikou, aby přestali ve svých představeních využívat slony, se již dříve setkali i kejklíři z Ringling Brothers. Cirkus tedy slony ze svých představení vyloučil, ale prudce mu klesla návštěvnost. Své brány nakonec zavřel na jaře tohoto roku, a to po více než sto letech fungování. Jejich sloni byli dříve neustále v centru pozornosti a lidi zajímaly hlavně jejich taneční kreace. Tomu je však již definitivně konec.

Pokud by tě zajímalo, jak je to s vystupováním zvířat v cirkusech v různých zemích po celém světě, existuje webová stránka, která je jakýmsi seznamem zákazů a omezení. Ve většině zemí platí celostátně zákazy vystupování zvířat v cirkusech, odlišnosti jsou v tom, zda se zákaz týká pouze divokých, vybraných nebo všech zvířat.

Sloni už nebudou muset vystupovat v cirkusech. New York vydal oficiální zákaz, za jehož porušení hrozí mastná pokuta
Zdroj: TASR/František Iván
Domů
Sdílet
Diskuse