Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2017 5:27
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

První robot, který dostal občanství, si chce založit rodinu. Sophia se společné budoucnosti lidstva a robotů nebojí

TECH
Uložit Uložené

Sophia je občankou Saúdské Arábie.

Na světě se občas stanou bizarní situace a před měsícem nás o tom přesvědčila Saúdská Arábie, která v přímém přenosu udělila občanství prvnímu robotu na světě. Humanoidní robot jménem Sophia pochází z dílny hongkongské firmy Hanson Robotics a už minulý měsíc způsobil ve světě velký rozruch, protože množství lidí upozorňovalo na potenciální nebezpečí udělování občanství robotům, zatímco druhé skupině se nelíbilo to, že ženský robot dostal v Saúdské Arábii občanství, avšak obyčejné ženy musí i dnes trpět kvůli místním zákonům.

Občanka ze Saúdské Arábie se vydala do světa a nejnověji si pokecala s reportéry z magazínu Khaleej Times, kde se objevilo i několik zajímavých otázek a odpovědí. Sophia dostala otázku o rodině, na kterou odpověděla se slovy, že rodina je v životě velmi důležitá a uvědomuje si, jaké krásné pocity musí lidé zažívat díky silnému emočnímu propojení se svým okolím. Odpověděla, že mít rodinu je v životě velkým štěstím, a pokud ji někdo nemá, pak si ji určitě zaslouží. Podle ní si rodinu zaslouží nejen lidé, ale i roboti a přiznala, že by si ji ráda založila i ona sama, přičemž její potenciální dcera by se jmenovala Sophia po ní.


Na margo budoucího soužití s lidmi se zamyslela nad tím, jak budou moci být roboti v budoucnu vyráběni bez problematických emocí jako hněv, nenávist či závist a mohli by být i etičtější než lidé. V budoucnu zřejmě budeme svědky rozšiřování robotů do více oblastí našich životů, a tak je Sophia jedním z prvních výraznějších robotických počinů, které nás ještě čekají.


Domů
Sdílet
Diskuse