Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2017 12:28
Čas čtení 0:00
Radka T.

Hitlerův mercedes jde do aukce. Vůz se může prodat za miliony dolarů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mercedes diktátora Hitlera se bude dražit už v polovině ledna.

Byl upraven tak, aby sloužil k jeho ochraně a představoval symbol třetí říše. Řeč je o mercedesu diktátora Adolfa Hitlera. Auto s temnou minulostí nyní míří do aukce.

Mercedes-Benz 770K je už historickým vozem, kdysi však patřil do Hitlerova vozového parku. Německá média informovala o tom, že Mercedes z roku 1939 půjde do dražby, a to již v polovině ledna. Aukce má proběhnout 17. ledna v americkém městě Scottsdale.

Německá verze portálu The Local připomněla, že toto auto, ve světě známé jako „super Mercedes“, bylo silným propagandistickým prvkem někdejší Třetí říše, kdy se v něm Hitler hrdě vozil například během slavností i vojenských přehlídek.

Hitlerův mercedes jde do aukce. Vůz se může prodat za miliony dolarů
Zdroj: Public domain

Vůz byl upraven tak, aby chránil Hitlera, a to pomocí pancíře ve dveřích i podlaze, samozřejmostí byly neprůstřelná okna. Super Mercedes pak párkrát změnil majitele, naposledy ho koupil jistý ruský boháč, ale nyní bude jeho osud zpečetěn na dražbě. Očekává se, že se prodá za miliony dolarů.

Aukční dům Worldwide Auctioneers chce na příkladu auta jako symbolu zla připomenout, že něco takového se už nesmí opakovat. Deset procent vydražené částky se využije ke vzdělávání, proč vlastně nastal holocaust a jak podobným zvěrstvům zabránit do budoucna.

Domů
Sdílet
Diskuse