Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2018 11:53
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Hlavní nádraží v Praze bude voňet. Česká metropole chce proti zápachu bojovat pomocí aromat ve vzduchotechnice

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Je libo limetka, vanilka nebo levandule?

Prostorem pražského hlavního nádraží denně prochází tisíce lidí. Někteří cestují do práce, jiní zde nakupují, další zase čekají na své přátele. Ať už je jejich účel návštěvy hlavní haly nádraží jakýkoliv, je pravděpodobné, že jim zdejší pobyt znepříjemňuje ten stejný faktor – zápach. Alespoň podle Správy železniční dopravní cesty, která chce s místním nepříjemným odérem zatočit. V okolí budovy se totiž pohybuje nezanedbatelné množství lidí bez domova, kteří místní prostředí příliš neosvěžují. Pomoci by mělo přidávání voňavých aromat do vzduchotechniky v hlavní hale.

Asi každého, kdo skrze pražské hlavní nádraží procházel, už to cvrnklo do nosu. Veliké množství lidí, které denně proudí místními chodbami, si přirozeně vybírá svou daň v podobě více či méně identifikovatelného zápachu. Podnik, který má budovu na starost, se tedy nechal inspirovat svými pardubickými kolegy, kteří metodu osvěžování vzduchu pomocí různých přídavků do vzduchotechniky již v minulosti vyzkoušeli. Příjemná vůně by tak měla doslova přebíjet zápach, kterým je tato pražská lokalita bohužel nechvalně proslulá.

„Chceme tyto prostory všem zpříjemnit různými vůněmi a navodit tak příjemnou atmosféru. Aromata, která budou například v případě adventu tematická, chceme přidávat do vzduchotechniky. Spuštění plánujeme co nejdříve po výběru dodavatele, zhruba do měsíce,“ řekla například pro deník Metro Kateřina Šubová z tiskového oddělení Správy železniční dopravní cesty.

Hlavní nádraží v Praze bude voňet. Česká metropole chce proti zápachu bojovat pomocí aromat ve vzduchotechnice
Zdroj: Wikimedia Commons/ŠJů

Jen si to představte. Procházíte hlavní halou rekonstruovaného hlavního nádraží a místo nepříjemného zápachu vám čichovými smysly prochází vůně citronu, levandule nebo třeba skořice a vanilky. Na první pohled to zní jako fajn nápad. Ovšem i v tomto případě je zřejmé, že stejně jako máme každý jiné chutě v kuchyni nebo partnerských vztazích, máme jiné preference i co se vůní týče. Navíc může být takový vonný systém ve vzduchotechnice problematický ve spojení s nejrůznějšími alergiemi nebo astmatem. 

Na to koneckonců upozorňují také z pardubického dopravního podniku a varují své pražské kolegy. Podobný systém se jim podle deníku Metro v městských autobusech příliš neosvědčil. „Podobný nápad je dvousečná zbraň. Někomu vůně vyhovuje, jiný je astmatik a vadí mu. Raději se proto zaměřujeme na to, aby byla ve vozech funkční klimatizace,“ podotýká mluvčí podniku Jitka Malinská.

Otázkou také zůstává, zda nebude daná vůně cestujícím spíše na obtíž, nežli k užitku. Je známé, že některé druhy vůní jsou v málo koncentrovaném množství nepříjemné i nealergikům a naše těla na ně mohou negativně reagovat.

Nutno podotknout, že systém provoňování okolí je poměrně běžnou záležitostí i v jiných prostředích, kde se pohybuje veliké množství lidí, jako jsou například nákupní centra, veliké supermarkety nebo kina. Nechme se tedy překvapit, jakou vůni nám dají na hlavním nádraží na výběr. Jakou byste preferovali vy? A na kterých dalších místech byste podobnou voňavou výpomoc uvítali?

Domů
Sdílet
Diskuse