Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2018 v 10:25
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Svět Marvelu: Co nám prozradily potitulkové scény v Black Pantherovi, jak se film naváží do Donalda Trumpa a proč je v USA tak úspěšný?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

V Black Pantherovi se nacházejí dvě potitulkové scény, příliš nám toho však neprozradily.

Black Panther je v kinech už pár dní, a tak je načase, abychom si něco řekli i o jeho návaznosti na celé MCU. Stojí pevně na nohou a dokazuje, že se to dá udělat i bez zbytečných cameo rolí, odkazů a provázanosti s jinými postavami/místy a podobně.

V článku se nacházejí spoilery, takže pokud jste nejnovější marvelovku neviděli, dále nečtěte.

Díky potitulkovým scénám si však mohli odfouknout i fanoušci projektu MCU, ne filmů jako takových. V první z nich vidíme T'Challu při setkání s UN. Král Wakandy tam hovoří o důležitosti vzájemné pomoci a sdílení zdrojů potřebných pro život.

Wakanda se tak nepochybně otevře světu. V jakém rozmezí si nedovolíme hádat. Budou se však stavět centra pomoci, nepochybně se pohne vpřed i technologie, ale otázkou zůstává, zda se svět „dozví“ více o Pantherovi. Ten není součástí Avengers týmu, a tak se na něj zatím nevztahují sokové Accords. Jednoho dne ale bude i Panther postaven před volbu.

Svět Marvelu: Co nám prozradily potitulkové scény v Black Pantherovi, jak se film naváží do Donalda Trumpa a proč je v USA tak úspěšný?

Jde přece o superhrdiny, nad kterými nemá kontrolu nikdo. Navíc je to král autonomní země v Africe.

Možná se ale svět bude na hrdiny po Avengers: Infinity War dívat jinak. Nakonec, jak sám T'Challa říká (a pozdravuje tak i současného prezidenta USA):

„In times of crisis, wise men build bridges, while foolish men build barriers.“

Panther má politický přesah, ale mnohem více rezonuje jeho „Black Power“. Herecké obsazení, které se téměř výhradně skládá z herců a hereček afroamerického původu, bylo oznámeno už dávno. Nešlo jen o vyhnutí se obviněním z whitewashingu, Marvel dobře věděl, co dělá.

Velké, skutečně velké filmy s takovým množstvím černochů v hlavních rolích, v kinech jednoduše nevídáme.

Navíc se výrazně opírá o tématu útlaku etnik/běžných lidí a zasahuje i do problémů v Africe a podobně. Panther jednoduše silně žene vpřed afroamerickou kulturu.

Přitom dává světu na odiv nejen jejich problémy, ale na co reaguje prostý lid nejvíce - ukazuje silné, nezávislé Afričany a černochy v USA, kteří mají sílu změnit své postavení a ukázat světu svou pravou neporazitelnou tvář.

Svět Marvelu: Co nám prozradily potitulkové scény v Black Pantherovi, jak se film naváží do Donalda Trumpa a proč je v USA tak úspěšný?

Ani Wonder Woman nešla tak do hloubky a nenesla se na vlně silné nezávislé ženske protagonistky v takové míře, jak to vidíme u Panthera. U něj je to více pod povrchem, respektive to není tak nápadné, ale zároveň je to každému jasné.

Kvalitní film, skvělé reakce, silný odkaz, afroamerické téma a další pozitivní finální součásti tohoto projektu mají za následek enormní úspěch po celém světě, ale zejména v USA.

Tam nejnovější marvelovka zaznamenala 8. největší opening celé historie (čtvrteční předpremiéry plus páteční premiéra se dohromady postaraly o tržby větší než měl Captain America: Civil War, a tedy 75,8 milionu dolarů) a dokonce se říká, že až 40 % z celkového množství diváků tvoří právě Afroameričané.

Black Panther je pro ně nejdůležitějším filmem současné generace.

No a pak tu máme potitulkovou scénu číslo 2. V ní vidíme, jak se Bucky léčí ze zranění a psychické újmy z událostí Civil War.

Shuri naznačuje, že spouštěče byly z jeho hlavy odstraněny, a tak ho už nemůže nikdo ovládat. Bucky si tím však asi nikdy nebude jistý, nemluvě o tom, že mu stále chybí jeho ruka. O tu ho připravil Tony a mně osobně se nezdá, že by se mu chystal omluvit.

Bucky však dostane náhradu, o čemž nás přesvědčil už trailer pro Infinity War (to startuje už za 2 měsíce lidé, věříte tomu?). Všechny postavy by měly před událostmi Infinity War (nebo během nich) získat nějaký upgrade, respektive být naplno připraveny na souboj s mimozemšťany a Thanosem. Zdá se, že kromě Wasp, se do něj skutečně zapojí celý svět.

Svět Marvelu: Co nám prozradily potitulkové scény v Black Pantherovi, jak se film naváží do Donalda Trumpa a proč je v USA tak úspěšný?

Poslední záležitostí, kterou bychom měli probrat, je smrt Killmongera. Eric je pravděpodobně nejlepším marveláckým záporákem, za což vděčíme jednak scénáři, jednak herci Michaelovi B. Jordanovi. Je škoda, že nedostal tolik prostoru, ale rozloučili jsme se s ním dostatečně „emotivně“, respektive to nebylo klišé.

Klišé by však bylo, kdyby ho Marvel oživil. Jednak si to přejeme, protože postava má i nadále velký potenciál, ale totálně by to zabilo její motivace a také poslední slova. Bohužel, více si asi musíme přát to oživení, protože může trvat roky, než Marvel doručí stejně zajímavého a kvalitního záporáka, pokud vůbec. A jak na to?

Buďto Eric nezemřel a Shuri bude schopna ho vyléčit, případně skutečně zemřel a T'Challa ho zachrání v Infinity War, respektive v Avengers 4, kde se s největší pravděpodobností bude cestovat časem. Tak či onak, možnosti zde jsou.

Domů
Sdílet
Diskuse