Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2018 17:20
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Spoluzakladatel Microsoftu objevil gigantický vrak lodi z druhé světové války. Spolu s ní se potopilo i 216 členů posádky

ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložit Uložené

Její potopu mají na svědomí japonské lodě.

Krvavé boje druhé světové války měly mnoho obětí a mimo těch lidských byly zničeny i majestátní stroje a zařízení. Obrovský objev se poštěstil spoluzakladateli společnosti Microsoft, Paulovi Allenovi. Jeho expedice Vulcan se potápěla v Korálovém moři, přibližně 800 kilometrů od východního pobřeží Austrálie, když objevila gigantickou potopenou loď, čímž splnili cíl.

Masivní letadlová loď Lexington patřila Spojeným státům americkým a v hloubce přes tři kilometry se skrývala přibližně 76 let. Šlo o jednu z nejklíčovějších lodí. Tým výzkumníků musel počítat se všemi geografickými faktory, aby přibližně odhadl polohu Lexingtonu. Ten měli v plánu hledat ještě dalších šest měsíců, ale štěstí se postaralo o včasný objev.

Lexington se potopil na základě bitvy mezi 4. a 8. květnem 1942, kdy spolu s lodí USS Yorktown bojovali proti trojici japonských lodí. Veľká loď však boj nezvládla, zasáhla ji japonské torpéda a 216 členů lodní posádky, kteří se nestihli evakuovat, se potopilo spolu s ní, včetně 35 letadel. Loď následně potopil torpédoborec Phelps, aby se nedostala do japonských rukou.

Domů
Sdílet
Diskuse