Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2018 16:05
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Sluchátko, které umí číst myšlenky? Nový vynález rozpozná příkazy, které ani nebyly vysloveny

TECH
Uložit Uložené

Přinese tento objev revoluci v ovládání našich zařízení?

Současný trend v ovládání přístrojů hlasem, který momentálně ovládá americký trh, bude možná brzy nahrazen něčím mnohem komplexnějším – vlastními myšlenkami. Běžná domácnost by tedy mohla vypadat jako z vědecko-fantastických filmů popisujících zářnou budoucnost technologií. 

Celý nápad pochází z laboratoří Massachusettského technologického institutu (MIT). Právě tomu se podařilo vyvinout speciální sluchátko nazvané AlterEgo. Jeho princip je založen na tzv. subvokalizaci. Je to „vnitřní řeč“, tedy náš vnitřní hlas, nehlasný způsob artikulace, který každodenně používáme, když nad něčím přemýšlíme. 

Přístroj, který uživatel připne na svoji čelist, je schopen myšlenky číst a poté na ně zareagovat. Je osazen mikročipem, odezírajícím neuromuskulární signály z mozku. Ty komunikují s obličejovými svaly. Díky tomu je možno s AlterEgem komunikovat a nevydat u toho ani hlásku. Veškerá data bude zařízení shromažďovat a později se z nich učit.

AlterEgo je momentálně testováno a podle průběžných výsledků se mu na 92 procent daří přesně uhodnout myšlenku jejich nositele. Na videu je vidět, kde všude bude možno použít.

Domů
Sdílet
Diskuse