Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2018 16:25
Čas čtení 0:00
Sona O.

Přidávání fotek na Instagram tě dělá šťastnějším. Nová britská studie zkoumala efekty sdílení našich životů na sociálních sítích

Uložit Uložené

Sdílení fotek na Instagramu se konečně dočkalo svého vědeckého ocenění. Je dokázáno, že nás dělá šťastnějšími.

Už se nemusíš cítit provinile, protože sdílíš příliš mnoho fotek na sociálních sítích. Nový vědecký výzkum ukazuje, že takové chování nás nejen dělá šťastnějšími, ale dokonce má i pozitivní vliv na naše psychické zdraví.

Britská vědkyně Liz Brewster a Andrew M. Cox do své studie zapojili skupinu amatérských fotografů ve věku 20 až 60 let. Všichni dostali jednoduchý úkol, každý den měli vyfotit jeden záběr a sdílet ho online. Všichni byli již dříve aktivními uživateli portálů jako Instagram či Flickr. Vědci sledovali obsah, který sdíleli a celý proces ukončili rozhovorem, při kterém se zúčastněných ptali na jejich bezprostřední pocity. Odezva byla až překvapivě pozitivní.

Přidávání fotek na Instagram tě dělá šťastnějším. Nová britská studie zkoumala efekty sdílení našich životů na sociálních sítích
Zdroj: pexels.com

Podle Brewster a Coxe mělo focení stejně pozitivní účinek, jaký dokáže vyvolat například pravidelné běhání nebo jóga. Lidé si zvykli na novou pozitivní činnost poměrně rychle a dělalo jim radost na chvíli vypnout, aktivně sledovat své okolí a tvořit něco kreativního. „Sdílení fotografií poskytuje prostor pro každodenní interakci. Je spojené s aktivitami, které se odehrávají offline. Pokud chceš mít dobrou fotku, musíš si uvědomit a vnímat, co se kolem tebe děje,“ shodli se výzkumníci.

„Je fakt dobré vyčlenit si alespoň pět minut z každého dne na něco kreativního. Vždy jsem se na to velmi těšila,“ říká jedna z amatérských fotografek.

Přidávání fotek na Instagram tě dělá šťastnějším. Nová britská studie zkoumala efekty sdílení našich životů na sociálních sítích
Zdroj: pexels.com

„Cítil jsem se ve spojení s ostatními lidmi, sdílel jsem s nimi mé fotografie a dostal jsem zpátky jejich reakce. Je to jako konverzace, pouze probíhá hned s několika lidmi najednou. Dělalo mi to radost a cítil jsem se lépe,“ říká další.

Sociální sítě nás nemusí pouze rozdělovat a odlákávat od běžného života. Dávají nám možnost sdílet své zážitky s ostatními a stejně tak i příležitost vyjádřit se kreativním způsobem. Takže příště místo sdílení otřepaných komentářů, můžeš zkusit jít ven, vyfotit něco zajímavého a ukázat tvým přátelům, že i ty dokážeš tvořit.

Domů
Sdílet
Diskuse