Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2018 18:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Za pískání na ženy či muže na ulici tě ve Francii čeká pokuta ve výši až 750 eur. Nový zákon chce, aby se lidé cítili bezpečněji

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zákon chce zachránit klasickou francouzskou romantiku.

Francie už od minulého roku plánuje velkou ofenzívu proti sexuálnímu obtěžování v ulicích svých měst. Sexuální obtěžování přitom nemusí znamenat jen nevhodné a nechtěné doteky, ale i verbální narážky či pískání. Právě pískání a hloupé poznámky na ženy vyprovokovaly zástupce francouzské legislativy, aby přišli s návrhem zákona, který bude podobné chování tvrdě trestat.

Před pár dny návrh úspěšně schválili v dolní komoře francouzského parlamentu, v Národním shromáždění. Zákon momentálně čeká na projednání i v Senátu, který představuje horní komoru parlamentu. Proti obtěžování bojuje velmi silnými zbraněmi a nerozlišuje mezi tím, zda obtěžují muži ženy nebo ženy muže.

Za pískání na ženy či muže na ulici tě ve Francii čeká pokuta ve výši až 750 eur. Nový zákon chce, aby se lidé cítili bezpečněji
Zdroj: Pixabay

Policisté po schválení zákona Senátem získají pravomoc pokutovat lidi, kteří se provinili i verbálním obtěžováním kolemjdoucích, a to pokutami od 90 do 750 eur. Samotný prezident Emmanuel Macron označil zákon za nástroj k tomu, aby se ženy mohly po ulicích procházet beze strachu z toho, že na ně někdo začne oplzle vykřikovat.

Pokud k tomu i dojde, muži či ženy si zřejmě rychle rozmyslí, zda chtějí zbytečně zaplatit stovky eur za své nevhodné chování. Posuzování závažnosti chování bude už na jednotlivých policistech, což pravděpodobně vytvoří komplikace a neshody, ale zastánci tvrdí, že cílem zákona je zachránit klasickou francouzskou romantiku na ulicích.

Domů
Sdílet
Diskuse