Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2018 15:36
Čas čtení 0:00
Sona O.

Hackeři by mohli tvůj počítač zničit pomocí vysokofrekvenčního zvuku. Jak nebezpečný je sonický útok?

TECH
Uložit Uložené

Zvukový útok se využívá hlavně ve válečných oblastech. Co by se ale stalo, kdyby napadl tvůj počítač?

Sonické zbraně a útoky se dnes využívají hlavně ve válce. Napadeni nimi byli i američtí velvyslanci na Kubě. Symptomy vystavení sonickému útoku zahrnují ztrátu sluchu, bolesti hlavy či neschopnost udržet rovnováhu. Takový způsob útoku je obzvlášť zákeřný, protože může vysílat zvuky mimo slyšitelnou hladinu.

Akustické zbraně umí být natolik intenzivní, že rozkmitají určitý druh materiálu. U lidí jsou jde například o měkké tkáně, a tak mohou způsobit dokonce až smrt. Podobně by tomu bylo i u počítačů.

Hackeři by mohli tvůj počítač zničit pomocí vysokofrekvenčního zvuku. Jak nebezpečný je sonický útok?
Zdroj: pexels.com

Pokud by se nějaký hacker dostal do tvého systému, stačilo by mu, aby na jeho interním přehrávači pustil ultrasonický zvuk na 12 sekund. Pouze před pár dny s tímto zjištěním přišli vědci z Michiganské univerzity ve spolupráci se

Če-ťiangskou univerzitou v Číně.

V počítačovém systému by ultrasonický, vysokofrekvenční zvuk vyvolal dostatečně silné vibrace na to, aby zničil tvůj pevný disk. Studii nazvali „Modrá nota“

Zvuk poškozuje propojení na disku natolik, že již není schopen zapisovat informace. Odborníci proto doporučují, aby si uživatelé svá zařízení chránili zvukotěsnými materiály. Tvrdí také, že důležitá je instalace vylepšení, ta obsahují i zabezpečení proti možné akustické hrozbě.

Výzkumníci se již dlouho snaží odhalit možné metody, kterými se dá na dálku dostat do počítačů a zničit je. Tento objev je pouze jedním z mnoha.

Mezi novější zjištění patří například i zpráva obsahující bílou vlajku, „0“ a duhu. Ta po otevření dokáže vyřadit tvůj iPhone.

Domů
Sdílet
Diskuse