Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2018 15:40
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Saúdské Arabky poprvé v historii usedly za volant

ZAJÍMAVOSTI SAÚDSKÁ ARÁBIE
Uložit Uložené

Konzervativní země se navenek otevírá světu.

Když byl v červenci minulého roku jmenován Mohamed bin Salmán saúdskoarabským korunním princem, rozproudil v silně konzervativní zemi nevídané změny.

Představil dlouhodobý plán Vision 2030, jenž má v zemi udržet ekonomickou sílu a zároveň reformovat pevné otěže wahhábistického státu.

V tamním prostředí jsou ženy brány jako křehké osobnosti, které spadají pod ochranitelskou ruku mužů. Bez jejich povolení nemohou cestovat, pracovat a vstupovat do manželského svazku. 

Bylo by naivní myslet si, že se situace s nástupem pokrokově přemýšlejícího vládce změní. Ženy se však přeci jen mohou těšit alespoň z prvního ústupku. 

Po dlouhá desetiletí totiž nemohly řídit. Omezující zákon byl však na popud Mohameda bin Salmána zrušen a dnešek je prvním dnem, kdy mohly ženy v Saúdské Arábii svobodně usednout za volant. 

Sociální sítě zaplavila videa slavících žen, které se mohou pochlubit platnými řidičskými průkazy. Za řadou videí s ženami řídícími své automobily potemnělými ulicemi se však skrývá nepříjemná pravda.

Doporučeno
Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení 24. října 2023 14:00

Minulý měsíc byly v zemi zatčeny aktivistky za lidská práva. Mezi nimi byla i Loujain Al-Hathloul, která sedla za volant už v roce 2014 na protest proti konzervativním zákonům.

Minulý týden byly zatčeny další dvě ženy a dalším bylo zakázáno vycestovat ze země. Zatímco tedy v saúdskoarabských ulicích panuje veselí, aktivistky, které na něm měly zásluhu, jsou za mřížemi.

Domů
Sdílet
Diskuse