Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2018 14:24
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Tisíce Švédů si do těla vkládají mikročipy, aby nemuseli nosit jízdenky nebo kreditky

TECH
Uložit Uložené

Důvěra v technologii přesahuje všechny hranice.

V dnešní době je technologie již nezastavitelná a projevuje se ve všech možných odvětvích. Pokročilé severské země, především Švédsko, už několik dní zažívají neobvyklý mikročipový trend, který lidem usnadňuje život v mnoha směrech.

Několik místních firem totiž umožnilo jako způsob platby, registrace či identifikace takzvaný NFC systém. V obyčejné formě s ním nemají problém ani starší smartphony a v podstatě jde o způsob elektronické komunikace na blízkou vzdálenost, stejně jako například platíme kartami u platebních terminálů nebo si kartou kupujeme lístky na autobus nebo vlak.

Nová technologická vymoženost však představuje mikročipy umístěny pod kůží, které umí nahradit hromadu karet a jiných předmětů s čipy, jaké jinak nosíme například v peněžence. Záleží jen na tom, které firmy ho začnou akceptovat a používat, přičemž se přidal už i místní vlakový dopravce.

Do mikročipového šílenství se už stihlo zapojit až 3 500 Švédů, kteří si pod kůži nechali vložit malý kousek z plastu a kovu. Může to znít jako hrozba z katastrofického filmu, ale je třeba myslet i na potenciál hackerství. Neexistuje důvod, proč by se neměl dát narušit i čip pod kůží, který se následně může zmanipulovat a krást či měnit data. Samotnému člověku však žádné nebezpečí nehrozí, mikročipy nejsou napojeny na lidské tělo, jen se v něm nacházejí, nejčastěji v levé ruce.

Domů
Sdílet
Diskuse